Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατοχύρωση κερδών και επανατοποθετήσεις

Η εισροή ρευστότητας που ήταν χθες εμφανής κυρίως στις μετοχές των ΟΤΕ, Εθνικής και Alpha Bank, ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως και υπεραξίες κατοχυρώνονται και θέσεις για την αρχή του 2006 δημιουργούνται. Στο ενδεχόμενο της συντήρησης της ανοδικής φοράς για τον FTSE-20 προεξοφλείται η απόδοση συγκεκριμένων τίτλων της μεσαίας και λιγότερο της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο ρυθμό των ημερών εκτιμάται πως μπορεί να κινηθεί και σήμερα η αγορά.

Τουλάχιστον για ένα σημαντικό της μέρος και προϋποθέσεις έχουν διαμορφωθεί και ρευστότητα υπάρχει προκειμένου να συνεχιστεί το εγχείρημα ”μόχλευσης”.

Το γεγονός πως ο FTSE-20 διαμορφώθηκε χθες στις 1.961 μονάδες, οριακά υψηλότερα από το άνω όριο του εύρους, με αυξημένες συναλλαγές σε κύριους τίτλους του FTSE-20, ενισχύει το θετικό ενδεχόμενο.

Είναι προφανές πως στα υψηλά 4,5-5 ετών πραγματοποιείται αναδιάρθρωση μεσοπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, αναδιανομή θέσεων και εν όψει της νέας περιόδου, αλλά και λόγω της προϋπόθεσης κατοχύρωσης υπεραξιών.

Είναι επίσης γνωστό πως οι υπεραξίες που κατοχυρώνονται τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, αρχικά από τους ξένους και τελευταία και από Έλληνες διαχειριστές, είναι υψηλότερες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 5 χρόνια.

Αυξημένη ρευστότητα, που και τα θεσμικά χαρτοφυλάκια ενισχύει και μεγάλο μέρος της, επανατοποθετούμενο στην αγορά, ενισχύει την ανοδική τάση.

Θα επιμείνουμε κατά συνέπεια θετικά στο ενδεχόμενο διαμόρφωσης του FTSE-20 υψηλότερα των 1.960 μονάδων, με πιθανή αντίδραση μετοχών όπου χθες υπήρξαν εισροές - και αναφερόμαστε ειδικότερα στις Εθνική, Alpha Bank και ΟΤΕ.

Με την προϋπόθεση πως το θετικό ενδεχόμενο για βασικές μετοχές του FTSE-20 θα επιβεβαιωθεί, θα ήταν πιθανότατη η συντήρηση της θετικής φοράς συγκεκριμένων μετοχών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες ενδυναμώνεται η τάση μετοχών όπως οι Chipita, Φουρλής, Αλουμίνιον, Attica Group, Info-Quest, Μέτκα, πιο πρόσφατα ΝΕΛ, Ηρακλής, LogicDIS, Κλουκίνας και ορισμένες ακόμη.

Η ουσία είναι πως και ρευστότητα υπάρχει για μετοχές αυτής της κατηγορίας (αποτίμησης) και επιχειρηματικά ενδεχόμενα ικανά να συντηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον προς το τέλος της χρήσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v