Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρυθμό... εορτών

Με προϋποθέσεις ”μόχλευσης” ξεκινάει η προτελευταία εβδομάδα για το 2005. Θετικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, μπορεί να επηρεάσει ανάλογα τον FTSΕ-20 αλλά και τη Μεγάλη Κατηγορία, όπου κυοφορούνται εξελίξεις. Συνθήκες ”μόχλευσης” εντείνονται τελευταία και στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο ενδεχόμενο συσσώρευσης αναφέρονται οι αναλυτές στην πρωινή τους προσέγγιση για την αγορά. Σε συσσώρευση σε επίπεδο FTSE-20 ”ποντάρουν” και όσοι δραστηριοποιούνται αυτές τις ημέρες στον χώρο της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Εάν για τον βασικό δείκτη FTSE-20 συντηρηθεί το τρέχον εύρος διακύμανσης, δεν αποκλείεται οι συνθήκες ”μόχλευσης” που έχουν ενισχυθεί τελευταία να οδηγήσουν στην καταγραφή σημαντικών υπεραξίων σε αρκετές μετοχές με αποτίμηση χαμηλότερη των 50 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, όμως, στις μετοχές που για διάφορους και διαφορετικούς λόγους βρίσκονται ή μπορεί να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα αναφερθούμε αναλυτικά στο επόμενο σχόλιό μας, σε κάθε περίπτωση πριν από τις 14.00, οπότε και ξεκινούν οι συναλλαγές σε αυτή την κατηγορία μετοχών.

Μέχρι τότε θα πρέπει ο FTSE-20 να παραμείνει στο εύρος 1.935 – 1.960 μονάδων και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υπεραπόδοση μετοχών εταιριών δεύτερης ταχύτητας του FTSE-20.

Σε αυτό το ενδεχόμενο συνηγορεί και η θετικότερη εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων, που μετά από έναν βραχυπρόθεσμο κύκλο 3-4 διορθωτικών συνεδριάσεων επανέρχονται ανοδικά.

Μετοχές που εκ των πραγμάτων βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι CosmΟΤΕ, Coca Cola 3Ε (δες σχετικό θέμα για Λανίτη), Motor Oil, Γερμανός (καθώς η διοίκηση ετοιμάζει την επόμενη επιχειρηματική κίνησή της) αλλά και Τιτάν, καθώς και η Βιοχάλκο.

Εάν η κίνηση αυτή συνοδευτεί από την αντίδραση μιας εκ των τεσσάρων ισχυρών μετοχών του FTSE-20 (κυρίως Εθνική, αλλά και Eurobank, λιγότερο ΟΤΕ και Alpha), δεν αποκλείεται η συνεδρίαση να κυλήσει θετικά.

Σε αυτή την περίπτωση μετοχές εταιριών που έχουν πρόσφατα παρουσιαστεί σε ξένους θεσμικούς μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση.

Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά των μετοχών των Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, Αλουμινίου, αλλά και Σαράντη, Φουρλή και Γερμανού.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η ”μόχλευση” του Ηρακλή, όπου η Εθνική έχει κάθε εύλογο συμφέρον να διαμορφωθεί υψηλότερη αποτίμηση.

Στην περίπτωση που οι Γάλλοι παραμένουν αδιάφοροι για την απόκτηση του 26% της Εθνικής, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο διάθεσης ενός μειοψηφικού ποσοστού που κατέχει η Εθνική σε θεσμικούς.

Εξάλλου, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εξελίξεις από τον όμιλο της Info-Quest παρά τις διαψεύσεις της διοίκησης. Κατά την εκτίμησή μας κάτι ανάλογο προετοιμάζεται μεθοδικά από τον όμιλο της Intracom, καθώς η FORTHnet... φεύγει και η αγορά ψάχνει τον υποψήφιο που... έρχεται.

Η διοίκηση του ομίλου της Intracom προφανώς και δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς είναι γνωστό πως ενδιαφέρεται για τον χώρο της σταθερής τηλεφωνίας.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις από τον χώρο της ακτοπλοΐας, μετά τη σημαντική ενίσχυση ρευστότητας 19 εκατ. ευρώ που αποκτά η ΝΕΛ και την ισχυροποίηση της θέσης του Απόστολου Βεντούρη, αλλά και τις εξελίξεις από το μέτωπο του Αστέρα.

Κατά την εκτίμησή μας, πάντα με γνώμονα την τεχνική εικόνα των μετοχών, θα επιμείνουμε πως η συμπεριφορά της Chipita παραπέμπει σε αυτό που από τη διοίκησή της αλλά και από τη Δέλτα διαψεύδεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v