Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι αξιολόγησαν τα ακίνητα των εισηγμένων;

Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα δίνουν ιδιαίτερο βάρος, εκτός των άλλων, στην ακίνητη περιουσία των εταιριών. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι κάνουν τις εκτιμήσεις των ακινήτων και με βάση ποια κριτήρια εργάζονται. Ήδη υπάρχει παρέμβαση του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής προς τις αρμόδιες αρχές και την κυβέρνηση. Το θέμα είναι σοβαρό και αξίζει την προσοχή μας...

Ποιοι αξιολόγησαν τα ακίνητα των εισηγμένων;
Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα δίνουν ιδιαίτερο βάρος, εκτός των άλλων, στην ακίνητη περιουσία των εταιριών. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι κάνουν τις εκτιμήσεις των ακινήτων και με βάση ποια κριτήρια εργάζονται.

Ήδη υπάρχει παρέμβαση του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής προς τις αρμόδιες αρχές και την κυβέρνηση. Το θέμα είναι σοβαρό και αξίζει την προσοχή μας...

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής είναι μία επιστημονική ένωση με μέλη ορκωτούς εκτιμητές (μέλη του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών), εκτιμητές-μέλη του RICS, εκτιμητές μεγάλων ελληνικών τραπεζών, πιστοποιημένους εκτιμητές και ιδιώτες εκτιμητές. Η διευκρίνιση (ότι πρόκειται περί επιστημονικής ένωσης) είναι απαραίτητη για την αποφυγή παρεξηγήσεων.

Το ινστιτούτο, λοιπόν, έστειλε μία επιστολή στις 10 Οκτωβρίου προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τα αρμόδια υπουργεία. Καλό είναι να την παραθέσουμε ολόκληρη και να παρατηρήσουμε ιδιαίτερα την προσεκτική διατύπωση του κειμένου:

”Στα πλαίσια έρευνας που πραγματοποιείται, παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε από ποιους εκτιμητές ”αδιαμφισβητήτου κύρους” (όπως ο Νόμος 3229/2004, άρθρο 13 –προσθήκη άρθρου 139 στο Ν 2190/1920- ορίζει) πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα οι εκτιμήσεις των ακινήτων κ.λπ. των εισηγμένων στο ΧΑΑ επιχειρήσεων, για τις ανάγκες των ΔΛΠ.

Ειδικότερα, μας ενδιαφέρει κατάλογος που θα αναφέρει από ποιον/ποιους έγινε η εκτίμηση για κάθε εισηγμένη εταιρία.

Τα υπουργεία Οικονομίας & Οικονομικών, ως και Ανάπτυξης, καθώς επίσης και ΣΟΕΛ, προς τα οποία κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται όπως συνδράμουν την προσπάθεια αυτή, προκειμένου στη συνέχεια, με βάση τα στοιχεία της έρευνας αυτής, ληφθούν μέτρα για την καλλίτερη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, ώστε να πληρούνται οι απαιτήσεις της Ε.Ε”.

Τα πράγματα είναι απλά. Υπάρχουν εκτιμητικά πρότυπα, αλλά το ελληνικό κράτος δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιος είναι εκείνος που θα τα εφαρμόσει.

Ποιος αδιαμφισβήτητα μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του εκτιμητή. Υπό αυτές τις συνθήκες τον ρόλο του εκτιμητή μπορούν να τον παίξουν οικονομολόγοι, δικηγόροι και άλλοι! Μα, δεν είναι αυτό το πνεύμα του νόμου!

Το θέμα δεν είναι να αναφέρεται σε ένα ενημερωτικό δελτίο ότι η εκτίμηση έγινε με βάση το τάδε πρότυπο. Αλλά η εκτίμηση να αντιπροσωπεύει την πραγματική κατάσταση της εταιρίας. Και για να γίνει αυτό δεν αρκεί απλώς και μόνο η αναφορά του προτύπου. Χρειάζεται και ο υπογράφων την έκθεση να είναι σε θέση να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Απαιτούμε, για παράδειγμα, ειδικές πιστοποιήσεις από εκείνους που μεταφέρουν εντολές αγοράς και πώλησης μετοχών και δεν έχουμε προβλέψει κάτι ανάλογο για τους εκτιμητές της ακίνητης περιουσίας των εισηγμένων εταιριών;

Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να δημοσιοποιηθεί ένας τέτοιος κατάλογος που να μας λέει ποιοι έχουν υπογράψει τις εκτιμήσεις και ποια είναι η επαγγελματική τους ιδιότητα.

Μεγαλύτερη σημασία, όμως, έχει να προσδιοριστεί άμεσα ποιοι είναι οι εκτιμητές ”αδιαμφισβήτητου κύρους”. Για να μη μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Να ”φουσκώνει” και να ”ξεφουσκώνει” τις αξίες κατά το δοκούν...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v