Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ταύροι” στην... Εθνική

Οι ξένοι, ο ένας μετά τον άλλον, ψηφίζουν ”Εθνική”, και κατ’ επέκταση ”Σοφοκλέους”, που διέσπασε τις 3.400 μονάδες. Άλλωστε, σήμερα η Εθνική είναι η μετοχή με τα μεγαλύτερα κέρδη (4,8%) στον Stoxx 600. Επιμέρους κινήσεις σε τράπεζες, τηλεπικοινωνίες και μεσαία κεφαλαιοποίηση ανεβάζουν στο ”κόκκινο” την αδρεναλίνη. Διέσπασε τα 8 ευρώ η FORTHnet.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε πλειοδοσία θετικών αναλύσεων οδηγούνται ο ένας μετά τον άλλον οι ξένοι.

Σε νέα υψηλά η αγορά, με τον Γ.Δ. να ξεπερνά κάποια στιγμή και τις 3.400 μονάδες, με αρχική τιμή στο άνοιγμα τις 3.368,8 μονάδες. Μετά τη UBS έρχεται η Deutsche Bank να θέσει τον πήχη για την Εθνική στα 40 ευρώ, δίνοντας και αυτή ψήφο εμπιστοσύνης.

Έμπρακτα, όλα αυτά αποτυπώνονται στη μέχρι στιγμής κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών, που μετά τα πρώτα 30’ της συνεδρίασης ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο τεμάχια.

Η μετοχή της Εθνικής έφτασε μέχρι το υψηλό των 33,5 ευρώ ”συντρίβοντας” το προηγούμενο των 31,86 ευρώ.

Η υπεραντίδραση της ηγέτιδας της Σοφοκλέους οδηγεί σε ανάλογη κίνηση συνολικότερα τον κλάδο, με την Πειραιώς να κερδίζει μια ακόμα ”υψηλή” τιμή, περνώντας στα 16,98 ευρώ, φτάνοντας μάλιστα μέχρι την ”κορυφή” των 17,92 ευρώ.

Στα 24,5 ευρώ διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η υψηλή τιμή ημέρας για την Εμπορική, στα 25,84 για τη Eurobank και στα 24 για την Alpha Bank.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν οι εδώ και καιρό δρομολογημένες -επιμέρους κινήσεις.

Η μετοχή της Ιntracom, για παράδειγμα, έφτασε μέχρι τα 5,84 ευρώ, ενώ για τη μετοχή της FORTHhnet δόθηκαν εντολές χαμηλότερα και της τιμής -της πρότασης- των 8 ευρώ προς τα 7,96.

Η μετοχή της FORTHhnet κερδίζει ήδη 12,1% με συναλλαγές 240.000 τεμαχίων μετά τα πρώτα 40’ της συνεδρίασης, δίνοντας έναν ιδιαίτερο τόνο στον ευρύτερο κλάδο.

Θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε επιμέρους μετοχές, καθότι αυτό που πρωτεύει σε αυτή τη φάση είναι η επιβεβαίωση των επιχειρηματικών κινήσεων και συμφωνιών που κυοφορούνται.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητες οι χθεσινές αποφάσεις του ομίλου της Marfin, που οδηγείται σε περαιτέρω εντυπωσιακή -για τα μεγέθη της- ενίσχυση της ρευστότητάς της, εν όψει των ήδη δρομολογημένων εξελίξεων και στον μεσαίο χώρο.

Στα επιμέρους χρήζει προσοχής η αντίδραση της Inform Λύκος μετά την ολοκλήρωση της συσσώρευσης, η υπεραντίδραση της Αστήρ Παλάς, οι αυξημένες συναλλαγές στη Μηχανική, η εντυπωσιακή αύξηση των μεγεθών της Εθνικής Ασφαλιστικής, τα ΕΧΑΕ στα 7,70 ευρώ (που... τώρα ανακαλύπτουν οι περιδεείς) και η ”αφύπνιση” των λιμενικών μετοχών.

Ο ΟΛΠ διαμορφώνεται στα 16,32 ευρώ και ο ΟΛΘ στα 9,94 ευρώ.

Δεν είναι τυχαία επίσης η σχεδόν παράλληλη αντίδραση των μετοχών των εταιριών Πλαστικών Θράκης και Πλαστικών Κρήτης προς τα 1,18 και 2,28 ευρώ, αντίστοιχα.

Για τη συνέχεια θα περιμέναμε την... καταστάλαξη του αρχικού ενθουσιασμού, τη διαμόρφωση πιο αντιπροσωπευτικής σχέσης μεταξύ αγοραστών - πωλητών, και βεβαίως την επιβεβαίωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος των ξένων.

Δεν είναι τυχαίο πως οι ξένοι αγοράζουν (και) τελευταία οτιδήποτε τους ενδιαφέρει, μη δίνοντας και τόση σημασία στο κόστος κτήσης. Ενδεικτικές της διάθεσής τους είναι οι ισχυρές αγορές τους, πράγμα το οποίο αποτυπώνεται λόγου χάρη στην περίπτωση της Motor Oil.

Το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών συναλλαγών (708.984 τεμάχια) πραγματοποιήθηκε σχεδόν αποκλειστικά για λογαριασμό ξένων σε ιστορικά υψηλή τιμή για τη μετοχή.

Ήδη, οι ξένοι φέρεται να ελέγχουν το περίπου 80% της ελεύθερης διασποράς (32% του Μ.Κ.) του ομίλου της εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v