Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Φλερτ” με νέα υψηλά

Προς την καταγραφή νέων υψηλών (σε κλείσιμο) οδηγείται η αγορά. Θετικά αντιδρά ο τραπεζικός κλάδος, με την Εθνική να φτάνει στο +1,2%, αν και τα ”πετρέλαια” έχουν πάρει κυριολεκτικά ”φωτιά”. Ανάλογη εικόνα μόχλευσης επικρατεί σε ευρύ τμήμα του μεσαίου – χαμηλότερου χώρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με την καταγραφή νέας ”κορυφής” αντιδρά η αγορά στο θετικό κάλεσμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά και των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί από ξένους και Έλληνες ισχυρούς επενδυτές.

Βέβαια, η μέχρι στιγμής αντίδραση του Γ.Δ. διαμορφώνει ενδοσυνεδριακά υψηλή τιμή, πλην, όμως, συντρέχει σειρά λόγων ικανών να συντηρήσουν την τάση.

Κατά την εκτίμησή μας, η ενθαρρυντικότερη ένδειξη προέρχεται από τον κλάδο – ηγέτη της αγοράς, δηλαδή τις τράπεζες.

Το γεγονός ότι οι πωλήσεις χθες ήταν συγκριτικά περιορισμένες, έναντι των αγορών που είχαν προηγηθεί από τη συνεδρίαση της 22ας του μήνα, φέρνει τον κλάδο μπροστά.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως για τη μετοχή της Εθνικής, αφού απορροφήθηκε αρχικά η προσφορά προς τα χαμηλά των 30,82 ευρώ, ακολούθησε θετική αντίδραση προς τα 31,42 ευρώ, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές.

Θετικά κινούνται Eurobank, Alpha Bank και Εμπορική, αν και ο κλάδος που λόγω UBS συγκεντρώνει και βραχυπρόθεσμα ενδιαφέρον είναι αυτός των ”πετρελαίων”.

Μέχρι τα 13,02 ευρώ αντέδρασαν τα ΕΛΠΕ, στα 19,20 φτάνει η Motor Οil, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών παραμένει ελαφρώς υπέρ των πρώτων.

Μετοχές εταιριών μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης συγκεντρώνουν σημαντικό μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς κινούνται παράλληλα ο τραπεζικός χώρος (Γενική, Αττικής), όσο και Εθνική Ασφαλιστική, S&B, Lamda, αλλά και άλλων, όπου παίζεται το κριτήριο της αποτίμησης.

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή και το ερώτημα που απασχολεί την επενδυτική κοινότητα αφορά στην ένταση και τη διάρκεια που μπορεί να έχει η βραχυπρόθεσμη τάση.

Θα φανεί προς το κλείσιμο, αλλά και μετά στην αγορά παραγώγων, οπότε και θα διαμορφωθεί το περιθώριο απόκλισης (discount, premium).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v