Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιμένοντας την Εθνική

Από τη στάση όσων αγόρασαν στις τελευταίες συνεδριάσεις τραπεζικούς τίτλους και χθες κατοχύρωσαν μόνο μικρό μέρος των θέσεών τους θα εξαρτηθεί η βραχυπρόθεσμη τάση στην αγορά. Με την προϋπόθεση πως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση θα διατηρηθεί η ανοδική φορά, εκτιμάται ότι το κλίμα στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση μπορεί να είναι ακόμη πιο θερμό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μία μέρα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής και του ΟΠΑΠ, ο FTSE-20 βρίσκεται σε ”σταυροδρόμι”.

Θα πορευτούμε άμεσα υψηλότερα για την καταγραφή νέας ”κορυφής” ή μήπως η ανοδική αντίδραση θα έλθει μετά από μια συντομότατη διόρθωση;

Επειδή ”το καλό χαρτί” της αγοράς είναι η Εθνική, με το μεγαλύτερο βάρος στάθμισης στους βασικούς δείκτες, οι αναλυτές δίνουν περισσότερες πιθανότητες στο πρώτο ενδεχόμενο.

Για το δεύτερο σημειώνουν πως θα λάβουν θέση αύριο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τους δύο ομίλους.

Βέβαια, οι χρηματιστές στην πρωινή τους προσέγγιση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής υποχώρησης, παρά το ότι οι πωλήσεις που έγιναν χθες σε μετοχές των Eurobank, Εθνικής και Alpha Bank δεν θα πρέπει να ξεπέρασαν το 20%-25% των αγορών που είχαν προηγηθεί στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι αγόραζαν τράπεζες από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, περισσότερο την Παρασκευή και εντονότερα τη Δευτέρα, κατοχυρώνουν μόνο μικρό μέρος των θέσεών τους.

Μάλιστα το ”κλείσιμο” του FTSE-20, σύμφωνα με τους αναλυτές, υψηλότερα δύο κρίσιμων γι’ αυτούς περιοχών (των 1.805 και 1.835) αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη.

Άλλωστε, τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν και οι θετικές αναλύσεις ξένων και Ελλήνων και για άλλους τίτλους, είτε του FTSE-20 είτε για ορισμένους του MID-40.

Από τον τραπεζικό κλάδο, ο όμιλος της Γενικής ανακοίνωσε κέρδη εξαμήνου στα 8,6 εκατ. ευρώ, αλλά φέρεται να αποδίδει το υπό εξέλιξη πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, με την τιμή της μετοχής να διαμορφώνεται στα 8,96 ευρώ.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως εάν για τη μετοχή της Εθνικής ”διαφυλαχτούν” τα 30,78 ευρώ, δεν αποκλείεται να οδηγηθεί η αγορά προς την αμέσως επόμενη ”αντίσταση” των περίπου 3.325 μονάδων.

Με την προϋπόθεση πως για την υψηλή κεφαλαιοποίηση θα συντηρηθεί η τάση, θεωρείται πιθανή ανάλογη ισχυροποίησή της και για αρκετές μετοχές της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επικείμενες αλλαγές (δείκτες, FTSE, Διεθνής Αγορά), χρήζει προσοχής η αυξημένη εμπορευσιμότητα στους τίτλους των Chipita, S&B, Ρόκας, Εθνικής Ασφαλιστική, Λάμδα Development, αλλά και άλλων που για διαφορετικούς λόγους κινούνται ανοδικά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, περιπτώσεις όπως η Μicrοland (με μόλις μία πτωτική συνεδρίαση το Σεπτέμβριο) θα πρέπει να αποτελούν ένδειξη για τις δυνατότητες εγγραφής υπεραξιών που υπάρχουν και σε αυτή την κατηγορία της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v