Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό την ηγεσία των... τραπεζών

Οι αυξημένες συναλλαγές και πακέτα, κυρίως στην Πειραιώς, τα σημαντικά κέρδη για τις Eurobank, Alpha Bank και Εμπορική, αλλά και η κινητικότητα σε Αγροτική, Εθνική επαναφέρουν σε ηγετική θέση τον τραπεζικό κλάδο. Σημαντικά βελτιωμένα, από την προηγούμενη εβδομάδα, το κλίμα και η διάθεση στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εχουν συνέχεια οι διερευνητικές αγορές που έγιναν στους πέντε ισχυρότερους τραπεζικούς τίτλους την Παρασκευή.

Εύλογα, λόγω του αριθμού των μετοχών και των πακέτων (1,3% του μετοχικού κεφαλαίου), το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής επικεντρώνεται κυρίως στην Πειραιώς.

Το σύνολο των συναλλαγών προσεγγίζει τα 3 εκατ. τεμάχια, ενώ η μετοχή ενισχύεται κατά περίπου 2% στα 16,78 ευρώ.

Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες, τα εν λόγω πακέτα δεν πρέπει να αφορούν σε ρευστοποίηση της συμμετοχής του ομίλου της Αγροτικής.

Οι συναλλαγές φέρεται να έχουν γίνει μέσω μεγάλης χρηματιστηριακής της πρώτης εξάδας.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η Αγροτική Τράπεζα, καθώς με συναλλαγές περισσότερες των 2,2 εκατ. τεμαχίων ενισχύεται κατά 2,5% στα 4,98 ευρώ.

Θετική, όμως, είναι η μέχρι στιγμής εικόνα και των Eurobank, Alpha Bank, Εθνικής και Εμπορικής.

Στη μετοχή της Eurobank οι συναλλαγές προσεγγίζουν το 1,5 εκατ. τεμάχια, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται κατά 2,5%, η δε Εθνική υπερβαίνει τα 31 ευρώ.

Για τη μετοχή της Εμπορικής διαμορφώνεται τιμή υψηλότερη των 23 ευρώ.

Φαίνεται πως στις μετοχές των 5 ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων και της Αγροτικής πραγματοποιούνται τοποθετήσεις ισχυρότατων παικτών εν όψει όχι μόνο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ομίλου της Εθνικής, αλλά και των ευρύτερων εξελίξεων στον κλάδο.

Με τον τραπεζικό κλάδο να ξεπερνά με χαρακτηριστική ευκολία τις 1.805 μονάδες, ο FTSE-20 (1.823,9) ωθεί το Γενικό οριακά υψηλότερα της πρώτης αντίστασης των 3.285 μονάδων.

Το κλίμα είναι γενικότερα καλό, καθώς από το MID-40 ενισχύονται 24 τίτλοι, από τον δε SC-80 περίπου 40.

Με βάση τις μέχρι τώρα συναλλαγές, από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι Altec στα 0,53 ευρώ, Info Quest στα 3,82 ευρώ, Lamda στα 5,48 ευρώ, Lavipharm στο 1,16 ευρώ, Newsphone στα 3,66 ευρώ, Αθηνά στα 0,99 ευρώ, Καρδασιλάρης στα 5,08 ευρώ, Μινωικές στα 2,85 ευρώ, ενώ ακολουθούν Χατζηιωάννου, Ρόκας και Σέλμαν.

Από το μεσαίο χώρο, η μετοχή του Αστέρα ενισχύεται κατά 2,1% στα 6,08 ευρώ, το Αλουμίνιο κατά 2,3% στα 16,96 ευρώ, η Intralot στα 13,04 ευρώ, η Γενική στα 9,08 ευρώ και ακολουθούν Εγνατία, ΕΧΑΕ, Εθνική Ασφαλιστική, Ιατρικό Αθηνών, Μυτιληναίος.

Για την επόμενη ώρα μένει να επιβεβαιωθεί η αλλαγή θεματοφυλακής για τα πακέτα της Πειραιώς, οι αγοραστές της Eurobank, οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται επιθετικοί μέχρι τα 25,2 ευρώ (με ικανό μέρος της ζήτησης να προέρχεται από ξένους κωδικούς) και βεβαίως της Εθνικής, όπου αργά αλλά σταθερά κατοχυρώνονται τα 30 ευρώ.

Στα συν της ημέρας θα πρέπει να συμπεριληφθούν τόσο η ύπαρξη εντολών αγοράς στον ΟΤΕ (μέχρι τα 16,58 ευρώ) όσο και στον ΟΠΑΠ (μέχρι τα 26,04 ευρώ).

Οι καλές προϋποθέσεις με τις οποίες ξεκινά η εβδομάδα μπορεί να οδηγούν σε συντήρηση της ανοδικής τάσης, με την απαραίτητη προϋπόθεση πως το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν θα μας επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v