Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το βλέμμα στην Εθνική

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Εθνική. Από τα αποτελέσματά της θα καθοριστεί εν πολλοίς η τάση για τον FTSE 20 τη στιγμή που η διαδικασία αναδιάρθρωσης της αγοράς προεξοφλείται πως θα έχει ποικίλες επιπτώσεις. Κρίσιμη εβδομάδα για αρκετά επιμέρους ”ανοιχτά” μέτωπα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εβδομάδα Εθνικής, που ξεκινά από τη βάση των 3.250 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και τις 1.797,6 μονάδες για τον FTSE 20.

Εβδομάδα Εθνικής όχι μόνο λόγω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου, αλλά και λόγω των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί στις θυγατρικές του Ομίλου.

Βέβαια, από τις θυγατρικές μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Αστέρας, καθώς ο διαγωνισμός εισέρχεται στη δεύτερη και καθοριστικότερη φάση.

Εάν σήμερα – αύριο επιβεβαιωθεί η εκτίμηση των αναλυτών πως στην περιοχή των 30 ευρώ διαμορφώνεται ισχυρή περιοχή στήριξης για τη μετοχή της Εθνικής, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επαναφοράς του κλάδου σε ανοδικό κανάλι.

Άλλωστε στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξαν ενθαρρυντικές ενδείξεις από την πορεία της Πειραιώς, της Εμπορικής αλλά και των Eurobank, Alpha Bank.

Για τον FTSE 20 η τάση φαίνεται μοιρασμένη μεταξύ των βασικών μετοχών του, καθώς παραμένουν... εκκρεμή θέματα σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Ένα άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να δώσει χρώμα στην εβδομάδα είναι η οριστικοποίηση των όρων και των κριτηρίων διαμόρφωσης της Νέας Αγοράς.

Στο σχετικό θέμα αναφέρονται λεπτομερώς οι όροι, οι προϋποθέσεις καθώς και οι ώρες λειτουργίας.

Κατά την εκτίμησή μας, για αρκετές μετοχές των οποίων η μέση αποτίμηση της υπολογιζόμενης περιόδου υπολείπεται ελάχιστα των 100 εκατ. ευρώ και μπορεί να βελτιωθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, δεν αποκλείεται να υπάρξει ανάλογη ”μόχλευση”.

Δεν είναι τυχαίο πως στις τελευταίες συνεδριάσεις υπήρξε εμφανής προσπάθεια επιχειρηματιών και θεσμικών προκειμένου να προσεγγιστεί το συγκεκριμένο κριτήριο.

Για σχετικούς λόγους θα πρέπει να ιδωθεί και η κίνηση της διοίκησης του Ομίλου ΕΛΤΕΧ – Άκτωρ, καθώς πέραν των άλλων με τη σχετική διαδικασία απορρόφησης βελτιώνεται σημαντικά η κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τεχνοδομικής, αποτρέποντας έτσι το ενδεχόμενο υποβιβασμού της από τον FTSE 20.

Λόγω Αγροτικής, επικρατεί κινητικότητα σε τουλάχιστον 4-5 εταιρίες, που διακυβεύεται η παραμονή τους στον FTSE 20 είτε επιχειρείται η αναβάθμισή τους στον συγκεκριμένο δείκτη.

Αυτή την εβδομάδα όμως, είναι λογικό να υπάρξουν εξελίξεις από το μέτωπο Intracom – FORTHnet – Novator, από την Info-Quest – BC Partners αλλά και επιμέρους κλάδους, εταιρίες.

Παράγοντες από τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν νεότερα όσον αφορά στις εξελίξεις, τη στιγμή που ένα άλλο μέτωπο ”ανοίγει” στην αλλαντοβιομηχανία με επίκεντρο την αντιπαράθεση Creta Farm – Υφαντής.

Με την προϋπόθεση πως το κλίμα θα είναι τουλάχιστον ουδέτερο, στις διεθνείς αγορές δεν αποκλείεται ο Σεπτέμβριος να κλείσει με έναν κύκλο καλών συνεδριάσεων για αρκετές μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v