Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Ευγενής... άμιλλα ξένων οίκων (update 4)

Θετικότατη είναι η υποδοχή των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Εθνικής Τράπεζας από διεθνείς και ελληνικούς οίκους. Μέχρι στιγμής ”πλειοδοτεί” η UBS, αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 42 από 35 ευρώ με σύσταση ”buy 2”. Ακολουθούν η Deutsche Bank (40 ευρώ - ”buy”), η Citigroup (37,5 ευρώ - ”buy”), η Merrill Lynch (36,4 ευρώ) και η CSFB (34,5 ευρώ - ”outperform”). Πώς σχολιάζουν οι Έλληνες αναλυτές.

Εθνική: Ευγενής... άμιλλα ξένων οίκων (update 4)
Στα 42 από 35 ευρώ αυξάνει η UBS την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σύσταση ”buy 2”. Παράλληλα, η CSFB αναθεώρησε ανοδικά την τιμή-στόχο για την τράπεζα στα 34,5 από τα 30 ευρώ και η Deutsche Bank στα 40 ευρώ (από 37,3).

Η Εθνική ανακοίνωσε χθες κέρδη εξαμήνου στα 330 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας σημαντικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Υψηλότερη τιμή-στόχο θέτουν ακόμη η Citigroup στα 37,5 από 36 ευρώ και η Merrill Lynch στα 36,4 ευρώ.

Αναλυτικότερα, η UBS προχώρησε (30/9) σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής κατά μέσο όρο 4,4% για την τριετία 2005-2007. Κατά την εκτίμηση του οίκου η κερδοφορία μπορεί να κινηθεί και ακόμη υψηλότερα, ”εάν η διοίκηση συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες που ανοίγονται από τις περικοπές κόστους”.

Ανάμεσα στις εγχώριες τράπεζες η Εθνική έχει την υψηλότερη έκθεση σε στεγαστικά δάνεια, τα οποία κατά την εκτίμηση της UBS πρόκειται να ”βιώσουν” τους σημαντικότερους ρυθμούς ανάπτυξης ανάμεσα σε όλες τις δραστηριότητες-”κλειδιά”. Αυτό, σε συνδυασμό με μια εξαιρετική δομή χορηγήσεων, επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, θα αποτελέσει τον ”οδηγό” της ανάπτυξης των κερδών μεσοπρόθεσμα.

Στα 40 από 37,3 ευρώ αναβάθμισε η Deutsche Bank την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διατηρώντας τη σύσταση ”buy”. Στην έκθεσή του με ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου και τίτλο ”H παράσταση πρέπει να συνεχιστεί” (”Τhe show must go on”) ο οίκος κάνει λόγο για ”καλά νούμερα παρά την απεργία”.

Η Deutsche Bank αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας στα έτη 2005, 2006 και 2007 κατά 10%, 6% και 5%, αντίστοιχα. Ως ”οδηγούς” για τη μετοχή της Εθνικής ο οίκος επισημαίνει την εκτιμώμενη άνοδο των κερδών β΄ εξαμήνου λόγω της ανάπτυξης των στεγαστικών δανείων, την πιθανότητα νέας εθελούσιας εξόδου και την υπερβάλλουσα ρευστότητα της τράπεζας, που ίσως οδηγήσει σε αγορές ιδίων μετοχών ή σε έκτακτα μερίσματα τον επόμενο χρόνο.

Η Deutsche Bank αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας στα έτη 2005, 2006 και 2007 κατά 10%, 6% και 5%, αντίστοιχα.

Από την πλευρά της η CSFB, στο report της με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου και τίτλο ”Προς καλύτερο β΄ εξάμηνο”, χαρακτηρίζει ”καλά” τα αποτελέσματα της Εθνικής, ”υποστηρικτικά” τα περιθώρια κέρδους και ”ισχυρά” τα έσοδα.

Ο οίκος προχώρησε ακόμη σε αναθεώρηση των προηγούμενων εκτιμήσεών του για το μέρισμα των ετών 2005, 2006 και 2007 κατά 15%, 18% και 23%, αντίστοιχα. Κατά την CSFB η μερισματική απόδοση θα οδηγηθεί από το 40% φέτος στο 44% έως το 2007.

Η Citigroup αποδίδει την αλλαγή στην αποτίμηση της τράπεζας στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή στα 2,71 από 2,58 ευρώ για το 2006 και στα 3,20 από 3,06 ευρώ για το 2007.

Ο οίκος εντοπίζει τρεις ”καταλύτες” που θα υποστηρίξουν την Εθνική στο επόμενο εξάμηνο: Την επιτάχυνση των στεγαστικών δανείων στο β΄ εξάμηνο του 2005, τις νέες ανακοινώσεις για καινούργια εθελούσια έξοδο που αναμένονται τον Οκτώβριο - Νοέμβριο και την αποεπένδυση από μη βασικές δραστηριότητες.

Για τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει η Εθνική μέσω της εξόδου από μη βασικές δραστηριότητες όπως η Atlantic Bank, η Citigroup εκτιμά πως μπορούν να φτάσουν τα 500-600 εκατ. ευρώ.

Η Merrill Lynch αποδίδει την αύξηση της τιμής-στόχου στα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της Εθνικής στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά και στα ελκυστικά μεγέθη της τράπεζας, τόσο από πλευράς ανάπτυξης όσο και από πλευράς αποτίμησης, σε σχέση με τις τράπεζες των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης.

Ειδικότερα, η Merrill Lynch ενισχύει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής κατά 4% για το 2005 και κατά 2% για το 2006.



- Οι Έλληνες αναλυτές



Θετικά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα εξαμήνου της Εθνικής η Εγνατία Finance, σε ξεχωριστή της έκθεση. Η χρηματιστηριακή προχωρά σε αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της τράπεζας, στα 37 ευρώ, από την προηγούμενη των 33,6 ευρώ, ενώ διατηρεί τη σύσταση ”Buy”. Τα καθαρά κέρδη 2005 προβλέπονται στα 638 εκατ. ευρώ.

H χρηματιστηριακή αναπροσαρμόζει υψηλότερα τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της περιόδου 2005-07 και τονίζει τις θετικές προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας.

Την εκτίμησή της ότι η Εθνική παραμένει κορυφαία επιλογή στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, συνδυάζοντας ισχυρά έσοδα και δυνατότητες που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση, εκφράζει η Marfin Analysis στο πρωινό της report, επισημαίνοντας ότι θα αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις της τράπεζα στην τρέχουσα χρήση.

”Ισχυρά” χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα εξαμήνου της τράπεζας η Π&Κ, τα οποία, όπως λέει, ανακοινώθηκαν υπεράνω των εκτιμήσεών της. Η χρηματιστηριακή τονίζει πως είναι πιθανόν να προχωρήσει σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της και της τιμής-στόχου (τώρα στα 35 ευρώ). Η Εθνική παραμένει η ”αγαπημένη” μετοχή της Π&Κ από τις ελληνικές τράπεζες, λόγω των σημαντικών δυνατοτήτων που προσφέρει η αναδιάρθρωση της υγιούς ρευστότητας και της ισχυρότερης εξέλιξης του ROE έναντι των ανταγωνιστών.

”Η Εθνική είχε ένα ακόμη καλό τρίμηνο”, αναφέρει στο πρωινό της report η Σίγμα, παρά την απεργία του Ιουνίου, κυρίως χάρη στις καλές επιδόσεις των χορηγήσεων της λιανικής και στη μείωση του κόστους που προέκυψε από την εθελουσία. Η χρηματιστηριακή περιμένει νέα βελτίωση της κερδοφορίας στο β΄ εξάμηνο του 2005. Προς το παρόν, η τιμή-στόχος είναι στα 34,9 ευρώ και η σύσταση ”outperform”.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης στα 31,6 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v