Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξελίξεις στις τράπεζες

Με τα όπλα ”υπό μάλης” βρίσκονται οι τραπεζίτες. Η αγορά βοά ότι ένα μεγάλο deal βρίσκεται προ των πυλών. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχουμε μια νέα κούρσα στις τραπεζικές μετοχές, αφού η προοπτική αυτή ενσωματώνεται σε μεγάλο βαθμό στις τιμές.

Εξελίξεις στις τράπεζες
Με τα όπλα ”υπό μάλης” βρίσκονται οι τραπεζίτες.

Η αγορά βοά ότι ένα μεγάλο deal βρίσκεται προ των πυλών. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχουμε μια νέα κούρσα στις τραπεζικές μετοχές, αφού η προοπτική αυτή ενσωματώνεται σε μεγάλο βαθμό στις τιμές.

Σημαίνει όμως πολλά πράγματα για τη μορφή που θα πάρει ο τραπεζικός κλάδος τα επόμενα χρόνια. Το ”κλειδί” των εξελίξεων φαίνεται ότι θα είναι η αύξηση κεφαλαίου της Εμπορικής...

Οι ελληνικές τράπεζες είναι μικρές για τα δεδομένα ενός Ευρωπαίου τραπεζίτη. Η ελληνική αγορά, επίσης, δεν παρουσιάζει τόσο έντονο ενδιαφέρον όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Αυτό που προκαλεί όμως τα βλέμματα των ξένων είναι ο βαθμός διείσδυσης των ελληνικών τραπεζών στις βαλκανικές χώρες.

Υπάρχει, λοιπόν, έντονη κινητικότητα στην αγορά. Αν αυτή θα εκφραστεί άμεσα ή σε μεταγενέστερο χρόνο, αυτό εξαρτάται από δύο παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τις εξελίξεις στην Εμπορική Τράπεζα. Αν και εφόσον οι Γάλλοι θελήσουν να παίξουν ουσιαστικότερο ρόλο στα ελληνικά δρώμενα, οι υπόλοιποι δεν θα μείνουν με στραυρωμένα τα χέρια.

Ούτε αν κάποιος τρίτος θελήσει να πάρει τη σκυτάλη από τους Γάλλους στην Εμπορική. Ο δεύτερος παράγοντας είναι εκείνος των διεθνών αγορών. Ξένοι τραπεζίτες που παρακολουθούν την ελληνική αγορά εκφράζουν σε off the record συζητήσεις τους τη θέλησή τους να κάνουν μια μεγάλη κίνηση. Θεωρούν, όμως, τις σημερινές αποτιμήσεις ακριβές.

Και είναι διατεθειμένοι να περιμένουν. Αν όμως υπάρξει μια υποχώρηση των τιμών, για τον οποιονδήποτε λόγο, τα πράγματα θα διευκολυνθούν σημαντικά προς την κατεύθυνση των deals.

Πρόβλημα αποτιμήσεων δεν θα υπήρχε, αν το deal αφορούσε σε δύο ελληνικές τράπεζες και αυτές αντάλλασσαν μετοχές μεταξύ τους. Η κυβέρνηση, όμως, δεν προκρίνει τις συγχωνεύσεις μεταξύ των μεγάλων ελληνικών τραπεζών και έχει διαμηνύσει προς όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους ότι αυτό δεν θα το επιθυμούσε...



Σε κάθε περίπτωση, ο τραπεζικός κλάδος έχει ενδιαφέρον. Τουλάχιστον από την επιχειρηματική του σκοπιά...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v