Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Placement και deals δίνουν τον τόνο

Ενδιαφέρουσα αναμένεται και η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας με τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου να εκτιμούν ότι κλίμα και ψυχολογία κινούνται σε θετικά επίπεδα. Τεχνικά ο Δείκτης καταγράφει τις πρώτες αρνητικές αποκλίσεις ενώ τα επικείμενα placement, τα φημολογούμενα deals αλλά και η εικόνα των διεθνών αγορών αναμένεται να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Με μάλλον ενδιαφέρουσα συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, σύμφωνα με τους περισσότερους παράγοντες της αγοράς, που εκτιμούν ότι κλίμα και ψυχολογία παραμένουν σε θετικά επίπεδα και οι πιθανότητες για σημαντική πτωτική κίνηση, στην παρούσα φάση, φαίνονται περιορισμένες.

Δεν είναι λίγοι αυτοί, από τους επαγγελματίες του χώρου, που υποστηρίζουν ότι οι επικείμενες μετοχοποιήσεις σε ΟΤΕ, Αγροτική και ίσως ίσως και ΕΥΔΑΠ αλλά και τα πιθανολογούμενα deals αποτελούν σοβαρή τροχοπέδη σε οποιαδήποτε σημαντική διορθωτική κίνηση στη Σοφοκλέους, ενώ σταδιακά εντείνεται το ενδιαφέρον και σε κάποιες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης όπου τουλάχιστον υπάρχουν ”κινητήριες δυνάμεις”.

Περισσότερο ευάλωτο δείχνει το διεθνές κλίμα όχι μόνο λόγω των μη μετρήσιμων, προς το παρόν, φυσικών καταστροφών στις ΗΠΑ αλλά πολύ περισσότερο γιατί οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η υποχώρηση του πετρελαίου θεωρείται πρόσκαιρη και δεν αποκλείεται σύντομα ο ”μαύρος χρυσός” να κατακτήσει νέα ιστορικά υψηλά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχει αρχίσει να δίνει τις πρώτες αρνητικές αποκλίσεις και δεν αποκλείεται μετά την εκτόνωση της ανοδικής αντίδρασης (η οποία έχει φέρει το Δείκτη σε υψηλά τετραετίας) να ξεκινήσει βραχυπρόθεσμη υποχώρηση προς τις 3.145 μονάδες.

Αυτό το τελευταίο θα σηματοδοτηθεί σε περίπτωση που το ημερήσιο εύρος διακυμάνσεων του Δείκτη συνεχίσει σταδιακά να συρρικνώνεται και συνεχιστούν τα σημάδια των αρνητικών αποκλίσεων.

Όμως, παρά ταύτα, η πλειονότητα των αναλυτών συμφωνεί ότι η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική.

Σαν πρώτη αντίσταση οριοθετούνται οι 3.300 και επόμενες στις 3.330 και 3.365 μονάδες, όμως για να καταγράψει ο Δείκτης νέα υψηλά θα χρειαστεί εκτός των άλλων και σημαντική αύξηση της αξίας συναλλαγών.

Όσον αφορά τα επιμέρους, ασφαλώς η αγορά θα κληθεί να αποκωδικοποιήσει την κίνηση της Marfin Group για την Εγνατία Τράπεζα, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η κινητικότητα στην ΕΥΔΑΠ, ζητούμενο παραμένει το αν θα διατεθεί από την Αγροτική Τράπεζα το πακέτο των ΚΑΕ και σε ποια τιμή, πιθανή η συνέχιση της κινητικότητας σε Νηρέα, Αθηνά και Σέλμαν (για διαφορετικούς λόγους στην κάθε περίπτωση) όπως και η μικρή διόρθωση στην Intracom, ενώ οι εξελίξεις γύρω από τη μετοχική σύνθεση της FORTHnet αναμένεται να διατηρήσουν το ενδιαφέρον.

Όλα αυτά εν μέσω ουδέτερου έως ελαφρώς θετικού διεθνούς κλίματος, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι σήμερα η Wall Street παραμένει κλειστή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v