Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερωτήματα εν μέσω θετικού κλίματος

Το διεθνές κλίμα παραμένει θετικό και οι τεχνικές ενδείξεις δείχνουν υπέρβαση των 3.300 μονάδων. Ωστόσο, το βασικό ερώτημα είναι αν η Σοφοκλέους θα κατορθώσει να συνεχίσει την ανοδική της πορεία ”ποντάροντας” σε τρεις μόνο δεκάδες μετοχών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μπορεί η Σοφοκλέους να κινηθεί υψηλότερα βοηθούμενη από το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκφράζεται σε τρεις δεκάδες τίτλων; Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε πως ”ναι” και τα ”κατορθώματα” του Χ.Α. ήταν χθες πολλά και αξιοσημείωτα.

Όπως το κλείσιμο του Γ.Δ. σε υψηλό 50 μήνων, το κλείσιμο του τραπεζικού δείκτη σε υψηλό 54 μηνών, το νέο ιστορικό υψηλό του ΟΠΑΠ, το νέο υψηλό 41 μηνών για την Εμπορική, το νέο υψηλό 37 μηνών για τον ΟΤΕ (και εύκολα πάνω από το μέχρι πρότινος ”φόβητρο” των 16,5 ευρώ), το νέο υψηλό τρέχοντος έτους για τη Folli Follie και το νέο υψηλό 64 μηνών για τη Eurobank.

Όμως η Σοφοκλέους κατορθώνει να πάει κόντρα και σε χρηματιστηριακά αξιώματα, όπως ότι μια αγορά δεν μπορεί να μείνει ”ζωντανή” από την κινητικότητα τριών δεκάδων τίτλων ή ότι για να αποκτήσει διατηρήσιμα χαρακτηριστικά μία άνοδος δεν μπορεί το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο 1/10 του ταμπλό.

Τεχνικά, το χθεσινό κλείσιμο επιτρέπει κίνηση του Δείκτη τουλάχιστον προς τις 3.330 μονάδες, ακόμα και αν παρατηρηθούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε δεικτοβαρείς τίτλους ή χρειαστεί να επιβεβαιωθεί σαν σημαντική στήριξη το επίπεδο των 3.161 μονάδων.

Θετική και η εικόνα του FTSE, που συνεχίζει να αποτελεί την ”ατμομηχανή” του Δείκτη, δείχνει πιθανότατα προσέγγιση των 1.850 μονάδων, ακόμη και εάν υποχωρήσει έως τις 1.790, κάτι που μέχρι εκεί δεν δημιουργεί πρόβλημα στη βραχυπρόθεσμη τάση.

Βέβαια, όλα αυτά παρά τις εκτιμήσεις της πλειονότητας των αναλυτών ότι η συντριπτική πλειοψηφία των blue chips κινείται σε υπεραγορασμένη περιοχή, καθώς χθες η αγορά απέδειξε όχι μόνο ότι το ”ακριβό” μπορεί να γίνει ακριβότερο, αλλά και ότι ένα σημαντικότατο τμήμα του ταμπλό παραμένει απονευρωμένο, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα.

Το διεθνές κλίμα παραμένει θετικό (αξιοσημείωτα κέρδη χθες λόγω ΙΒΜ στη Wall Street, θετικό κλείσιμο στα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ μικτή εμφάνιση παρουσιάζουν στο άνοιγμά τους οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές).

Συγκρατημένα αισιόδοξοι και οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, που ακολουθούν την υποκείμενη, δεν προχωρούν σε άνοιγμα short θέσεων –αντιθέτως αρκετοί που είχαν short θέσεις προχώρησαν χθες σε κινήσεις stop loss- ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον κορυφώθηκε χθες μετά τις 16.00, όταν τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης ”είδαν” το υψηλό ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v