Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και εις... Alpha με υγεία!

Η χειμαρρώδης άνοδος των μετοχών του FTSE-20 (ιδίως των Alpha, ΔΕΗ, Εμπορική) συμπαρέσυρε τον Γ.Δ. υψηλότερα των 3.250 μονάδων, χαρίζοντάς του κέρδη υπεράνω του 2,5%. Αισθητά μικρότερη η άνοδος σε μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Στο 2,5 προς 1 η σχέση ανοδικών προς πτωτικές.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Εντυπωσιακή συνεδρίαση από πλευράς επιδόσεων του Δείκτη και της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και από τεχνικής απόψεως, με τον FTSE κυριολεκτικά να ”συμπαρασύρει” ψηλότερα τον Γενικό Δείκτη και το υπόλοιπο ταμπλό να ακολουθεί δυσφορώντας έως και ασθμαίνοντας, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +3,01% του FTSE, έναντι του +1,98% του FTSEM (οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα κέρδη των μικρότερων τραπεζών), του +0,99% του FTSES και το +0,96% του δείκτη υψηλή κυκλοφοριακής ταχύτητας.

Οι μόνοι που στην παρούσα φάση δείχνουν να μην αιφνιδιάζονται από αυτή τη δυναμική είναι όσοι δραστηριοποιούνται στην Αγορά Παραγώγων, που ακολουθούν κατά βήμα την υποκείμενη με αυξημένες συναλλαγές, ενώ σημειώθηκαν αγορές και μετά τις 16.00, όπου τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης ”είδαν” και τα υψηλά ημέρας.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου απορούν με τις δυνατότητες που δείχνουν οι θεωρητικά ”υπεραγορασμένοι” τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όμως ποιος θα μπορούσε να κινηθεί αντίθετα στην τάση;

”Follow the market and don’t ask why” λέει η τεχνική ανάλυση, οπότε κάθε περαιτέρω αναφορά μάλλον περιττεύει, έστω κι αν δεν μπορούν να αποκλειστούν κινήσεις ”αποθέρμανσης”.

Ο Δείκτης, σε μία επίδειξη δυναμικής κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 3256,65 μονάδες και έκλεισε πολύ κοντά σε αυτές, και συγκεκριμένα στις 3252,13 με κέρδη 2,54%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 273 εκ. ευρώ από τα οποία 5,4 εκ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που απέσπασε τη μερίδα του λέοντος σε συναλλαγές και κέρδη, πρώτο βιολί η Alfa Bank με εντυπωσιακά κέρδη 4,16% και κίνηση εν μέσω εντονότατων φημών με κέρδη υψηλότερα από 3% Εμπορική, Εθνική (πάνω από 30,5 ευρώ), Βιοχάλκο, Γερμανός, ΔΕΗ (η θετική έκπληξη της ημέρας), ΕΛΤΕΧ, Intracom, OTE (μετά από πολλά χρόνια έκλεισε πάνω από 16,5 ευρώ,επίπεδο που φαίνονταν απροσπέλαστο), Folli Follie.

Aξιοσημείωτα κέρδη για Eurobank, Πειραιώς, Hyatt, KAE, Cosmote, Tιτάνα και θετική μεταβολή για 3Ε, Motor Oil, σε ένα κλάδο που ούτε ένα τίτλος δεν τερμάτισε τη συνεδρίαση χωρίς να είναι σε ”πράσινο φόντο”.

Ασφαλώς και όλοι περίμεναν κάτι καλύτερο αναφορικά με την τελική εικόνα με 197 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών, ενώ μόλις σε 8 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 8% ένδειξη της απόλυτης επιφύλαξης που επικρατεί για τα 5/6 του ταμπλό

Πραγματοποιήθηκαν τρία πακέτα (100.000, 50.000 και 60.000 τεμαχίων έκαστο) της Cosmote στην τιμή των 14,84, 14,84 και 14,8 ευρώ αντίστοιχα. Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 30.000 τεμαχίων της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 30,14 ευρώ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 100 τεμαχίων της Hyatt, στα 9,9 ευρώ και ένα πακέτο 70.000 τεμαχίων της ΔΕΗ στα 20,27 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v