Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Υψηλά” κέρδη για τη Σοφοκλέους

Ομολογουμένως εντυπωσιακή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, αν και όλα ξεκινάνε και τελειώνουν στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και σε ορισμένους της μεσαίας. Με κέρδη υψηλότερα του 2% για Alpha Bank, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Γερμανός, ΕΛΤΕΧ, Intracom, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Folli Follie, ο Γ.Δ. κρατιέται πάνω από τις 3.200 μονάδες.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Λίγη ώρα πριν από το τέλος της συνεδρίασης ο Δείκτης βρίσκεται σημαντικά υψηλότερα από το όριο των 3.200 μονάδων, και συγκεκριμένα στις 3.219,02 (υψηλό ημέρας μέχρι τούδε σε μια ομολογουμένως εντυπωσιακή συνεδρίαση, όπου όμως όλα ξεκινάνε και τελειώνουν στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και σε ορισμένους της μεσαίας).



Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις μετοχές του FTSE-20 με κέρδη υψηλότερα του 2% κινούνται οι Alpha Bank, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Γερμανός, ΕΛΤΕΧ, Intracom, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Folli Follie, ενώ πλην των 3Ε, Motor Oil και των αμετάβλητων ΕΛ.ΠΕ., όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφουν μικρότερα, αλλά αξιοσημείωτα κέρδη.

Από εκεί και πέρα, όμως, στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό η εικόνα είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική (για μια τέτοια συνεδρίαση) όχι μόνο για τη σχέση ανοδικών - πτωτικών που διαμορφώνεται στο 158 προς 100, αλλά και για τα κέρδη των κλαδικών δεικτών, με τον FTSE να καταγράφει 1,71% και τον FTSE-80 να κερδίζει μόλις 0,48%, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά ότι το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς παραμένει κυριολεκτικά ”στα αζήτητα”.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας πάνω από τα 30 ευρώ, το νέο ιστορικό υψηλό του ΟΠΑΠ, η ύστερα από πάρα πολλές συνεδριάσεις κίνηση του ΟΤΕ πάνω από το ψυχολογικό και τεχνικό φράγμα των 16,5 ευρώ και τα σημαντικά κέρδη σε Alpha Βank και ΔΕΗ.

Πεπεισμένοι ότι πιθανόν να έχει και συνεχεία η ανοδική κίνηση φαίνονται όσοι δραστηριοποιούνται στα παράγωγα, που ακολουθούν κατά βήμα την υποκείμενη με αξιοπρόσεκτες συναλλαγές.

Τεχνικά, η εικόνα δείχνει ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανοδικής κίνησης, έστω κι αν δεν μπορεί να αποκλειστεί πιθανή αποθέρμανση της αγοράς ιδίως με την είσοδο των νέων μετοχών του ΟΠΑΠ. Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 147 εκατ. ευρώ και αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, ίσως η συνεδρίαση να συνεχιστεί με τζίρο υψηλότερο των 200 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v