Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

X.A: Πτώση και μάχη στις 800 μονάδες

Χωρίς σημαντικές αντιστάσεις το Χ.Α. «βυθίστηκε» έως 3% χαμηλότερα. Αμφισβητούνται σημαντικές στηρίξεις (κυρίως) στις τράπεζες. Απώλειες άνω του 6% για ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς. Στο "κόκκινο" όλος ο FTSE-20.

Με σημαντικές απώλειες «υποδέχεται» το Χ.Α. την υπερψήφιση του πακέτου μέτρων. Με βύθιση βασικών δεικτών και μετοχών και άμεσες ρευστοποιήσεις όσων παρέλειψαν να πουλήσουν εχθές στην προσδοκία.

Στις 806 μονάδες διόρθωνε ο Γενικός Δείκτης, αφού νωρίτερα είχε γλιστρήσει χαμηλότερα έως τις 796 μονάδες. Ανάλογης έκτασης διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο, συγκριτικά λιγότερες απώλειες για τον 20άρη, που νωρίτερα έπιασε τις 289 μονάδες, με το σύνολο των μετοχών να διορθώνουν σημαντικά.

Μεγαλύτερη η πίεση στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Χωρίς καμία αντίσταση χαμηλότερα αφέθηκαν η Εθνική, η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς (σημειώνουν απώλειες άνω του 6%), καθώς σημαντικό μέρος βραχυπρόθεσμων θέσεων είχε κατοχυρωθεί στα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης.

Όπως εξηγούσε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, είθισται την ψήφιση των μέτρων να ακολουθεί διόρθωση, και μάλιστα σημαντική, καθώς βραχυπρόθεσμες θέσεις κατοχυρώνονται στην προσδοκία.

Εξαρχής είχαμε φοβηθεί το ενδεχόμενο «να επιχειρηθεί να τραβηχτεί» η αγορά τουλάχιστον για τα πρώτα 5-10 λεπτά της συνεδρίασης (υπήρχαν αυτές οι αγαθές προθέσεις...), γι' αυτό και ήμασταν τόσο ξεκάθαροι.

Από μία άποψη καλύτερα έτσι, που αφέθηκε η αγορά να εκτονωθεί, να δοκιμαστούν πρώτες και δεύτερες στηρίξεις, να βγουν αγοραστές έως και 8%-10% χαμηλότερα, κυρίως στις τράπεζες.

Άλλωστε, ούτε η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση στη Wall, ούτε όσα διαδραματίστηκαν (κυρίως) εντός της Βουλής και εν τέλει το ίδιο το αποτέλεσμα άφηναν και πολλά περιθώρια για κάτι διαφορετικό.

Στον Εκηβόλο έχουμε ανεβάσει με την πολύτιμη συνδρομή της Άννας Φαλτάιτς τέσσερα διαγράμματα μη τραπεζικών μετοχών, των ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μυτιληναίου και Τιτάνα, ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Από τεχνική πλευρά, η συνέχεια προοιωνίζεται αμφίρροπη καθώς, εάν χαθούν σημαντικές στηρίξεις, θα πρέπει να χαμηλώσουμε έως και 5% - 8% τον πήχη.

Γι' αυτό προσοχή, αυξημένη προσοχή, για τη συνέχεια...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v