Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση και... αναμονή στη Σοφοκλέους

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 8 ημερών. Απώλειες για ΟΠΑΠ (-1,85%), Τιτάν (-5,3%), 3Ε (-1%), ΔΕΗ (2,5%). Κέρδη για Εθνική (+1,6%). Πώς αντιδρά το ΧΑ... στα μνημόνια.

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα και έντονης επιφυλακτικότητας, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος περίπου 23 μονάδων, αλλάζοντας 11 φορές πρόσημο και τους πωλητές να έχουν τον τελευταίο λόγο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να κλείσει κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ η έντονη επιφυλακτικότητα επιβεβαιώθηκε από τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων.

Καμία ουσιαστική βοήθεια από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ τις πλέον αρνητικές εντυπώσεις έδωσαν οι Τιτάν και ΟΠΑΠ.

Ο πρώτος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας, ενώ με αρνητικό πρόσημο κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε και ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ για ΟΠΑΠ

Ασφαλώς σημαντικό ρόλο έπαιξε και η τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας σύμφωνα με την οποία με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ θα φορολογούνται τα κέρδη των παικτών από τη διεξαγωγή κάθε τυχερού παιχνιδιού που εκμεταλλεύεται η ΟΠΑΠ Α.Ε, καταργώντας εξαιρέσεις από το φόρο.

Με την ίδια τροπολογία θεσπίζεται συμμετοχή του Δημοσίου στα έσοδα από τα υφιστάμενα 13 τυχερά παιχνίδια που διεξάγει η εισηγμένη σε ποσοστό 30% έως το 2020, αλλά και η δυνατότητα αύξησης της συμμετοχής του Δημοσίου από το 30% στο 35% στα μικτά κέρδη από τα παιγνιομηχανήματα για τα οποία έχει χορηγηθεί άδεια εκμετάλλευσης στην ΟΠΑΠ ΑΕ (35.000 μηχανήματα).

Υπενθυμίζεται ότι για την πρώτη διάταξη της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ κέρδους, έχουν σήμερα απεργία τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

Από την άλλη και μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια και Μέτκα, ενώ από τα 1,89 ευρώ που ήταν στις 17.00, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 1,91 ευρώ.

Στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του ΟΤΕ, επτά μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+0,9%), Ελ. Πετρέλαια (+1,71%), Μέτκα (+1,47%), Εθνική (+1,6%), Κύπρου (+0,62%), Πειραιώς (+0,41%) και Folli Follie Group (+0,49%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Τιτάνα (-5,3%). Με απώλειες μεγαλύτερες του 2% έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Jumbo και με μικρότερες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 843,4 (10.40) και 820,03 (16.52) μονάδων και έκλεισε στις 825,8 με απώλειες 0,79%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 52,5 εκατ.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών, παρά ταύτα για 26 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 6%.

Χαμηλότερα του 20αρη, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Ιασώ, “φλερτάρουν” νέα υψηλά 32 μηνών τα Πλ. Θράκης με “καύσιμο” και από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου, τουλάχιστον αξιοσημείωτη η κίνηση, με ελάχιστες συναλλαγές, από τα 0,3710 (κλείσιμο 29/10) της Καθημερινής, με λίγες συναλλαγές συμπλήρωσαν τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις οι Μύλοι Λούλη και έξι συνεχόμενες ανοδικές η Πήγασος.

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, καθώς διίστανται οι απόψεις για την βραχυπρόθεσμη τάση ακόμα και αν σήμερα ψηφιστούν τα μέτρα.


Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ως τις 12 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν καθορισθεί με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών. Η Κυβέρνηση απέφυγε να συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα, τις σχετικές ρυθμίσεις προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν πολιτική εκμετάλλευση δια λόγους εντυπώσεων, όπως υποστηρίζει.

Αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η ψήφιση των μέτρων θα τύχει θετικότατης υποδοχής από την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά και άλλοι τόσοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πολύ σύντομα το Χ.Α. θα “ανακαλύψει” ότι τα μέτρα θα βαθύνουν περαιτέρω την υπάρχουσα ύφεση και θα εκτινάξουν την ανεργία, την ίδια ώρα που πλήθος οικονομολόγων τονίζει ότι τα νούμερα στο Ελληνικό ζήτημα δεν βγαίνουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδη που μεταξύ άλλων αναφέρει: “ H ψήφιση των μέτρων για το τρίτο κατά σειρά Μνημόνιο, συνιστά την χαριστική βολή σε μια εξαντλημένη και καταπονημένη Κοινωνία. Ωστόσο, είναι εμφανής η αμηχανία του Ελληνικού πολιτικού συστήματος στο να διαμορφώσει και το κυριότερο να προβάλει, ένα πειστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και επανόδου στην ανάπτυξη. Το πακέτο των μέτρων, στην ουσία, υπεξαιρεί από την Ελληνική Αγορά και τις τελευταίες εφεδρείες ρευστότητας που θα επέτρεπαν τη στοιχειώδη δραστηριοποίηση των Επιχειρήσεων”.

Οι προβλέψεις Κομισιόν για Ελλάδα

Ύφεση 6% για το 2012 και 4,2% για το 2013 βλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα στις Φθινοπωρινές της προβλέψεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την Ελληνική οικονομία και πλέον εκτιμά ότι ανάκαμψη θα επέλθει το 2014 με ρυθμό 0,6%.
 
Επισημαίνεται ότι αρχικά η Κομισιόν προέβλεπε μείωση του ΑΕΠ κατά 4,7% για το 2012 και μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης το 2013. Ως προς την ανεργία η Κομισιόν βλέπει ποσοστό 23,6% για το 2012, 24% για το 2013 και 22,2% για το 2014.

Τώρα με επίσημη ανεργία 22,2% το 2014, πως θα επέλθει ανάπτυξη 0,6%, καλύτερα να ρωτηθούν οι “μαθητευόμενοι μάγοι” που μέχρι τώρα δεν έχουν πέσει ούτε μία φορά μέσα στις προβλέψεις τους (!)

Επίσης η Κομισιόν προβλέπει ότι το Ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί φέτος στο 176,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε επίπεδο κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τα όσα είχε προβλέψει η Κομισιόν στην Εαρινή της έκθεση. Δηλαδή έπεσε έξω 16 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, μόνο μέσα σε τρεις μήνες (!!!) Προβλέπει, επίσης, ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα αγγίξει το 188,4% το 2013 και θα κορυφωθεί το 2014 στο 188,9%.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προκρίνουν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό του σημαντικού volatility, μόλις κοπάσουν οι “πανηγυρισμοί” από την ψήφιση των μέτρων, αν αυτά ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο. Αυτό το στηρίζουν στην “ποιότητα” των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στο Χ.Α., με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνει ότι το Χ.Α. δεν έχει “κερδίσει” ακόμα την εμπιστοσύνη των θεωρούμενων συντηρητικότερων χαρτοφυλακίων.

Πως αντιδρά το ΧΑ... στα Μνημόνια

Όμως ας δούμε πως αντέδρασε το Χ.Α. στις προηγούμενες φορές που ψηφίστηκαν τέτοιου είδους μέτρα.

Στις 6/5/2010 η Ελληνική Βουλή ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και στις 7/5 ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,86%.

Στις 29/6/2011 η Βουλή ψήφισε το μεσοπρόθεσμο και στις 30/6 ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,12% και στις 1/7 με κέρδη 2,3%. Ακολούθησαν 11 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη.

Στις 13/2/2012 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο και στις 14/2/2012 ο Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 1,96%, για να ακολουθήσουν απώλειες 5,11% στην συνεδρίαση της 15/2.

Η "ήπια" προσέγγιση που ακολουθούν οι διεθνείς δανειστές στη διαχείριση της Ελληνικής προσαρμογής δεν έχει αποδώσει, εκτιμά ο Κlaus Adams σε άρθρο του στο Βloomberg, υποστηρίζοντας ότι η μόνη λύση είναι η διαγραφή χρέους και η έξοδος από το ευρώ.
 
Όπως παρατηρεί ο αρθογράφος, η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται με "πρωτοφανείς" ρυθμούς, δεδομένου ότι το Ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί πλήρως και η Ελληνική Κυβέρνηση προσδοκά απεγνωσμένα την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διατηρώντας το δυσλειτουργικό Ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις και η ΕΚΤ, αρνούνται πεισματικά να δεχθούν οποιαδήποτε ελάφρυνση στο Ελληνικό χρέος και προωθούν λύσεις για επαναγορά του από την Ελληνική Κυβέρνηση. Από τη στιγμή όμως που η Ελλάδα δανείζεται με ρυθμό 14 - 20 δισ. ευρώ το χρόνο, τέτοια "ημίμετρα" δεν μπορούν να αγοράσουν πολύ χρόνο για την Ελλάδα και να αποτρέψουν το αναπόφευκτο της χρεοκοπίας.

Τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα επιστρέψουν στο προσκήνιο το 2013, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η Royal Bank of Scotland, που εκτιμά ότι θα περάσουν τα μέτρα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα λάβει το μεγαλύτερο μέρος της δόσης από τους δανειστές. Ωστόσο, προβλέπει ότι η προφανής δυσκολία στην επιβεβλημένη μείωση χρέους μέσω ενός “κουρέματος” του επίσημου τομέα (OSI) θα επαναφέρει τη συζήτηση για “Grexit”.

Η άρνηση των δανειστών στο ενδεχόμενο OSI αναμένεται να διατηρηθεί και μετά τις Γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο του 2013, καθώς η ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τις επιταγές του προγράμματος αναμένεται να παραμείνει "αδύναμη".

Όπως αναφέρει η RBS, οι σκληρότερες απαιτήσεις από την Ελλάδα τόσο στο μέτωπο των μέτρων λιτότητας όσο και σε αυτό της εποπτείας αναμένεται να οδηγήσουν το πρόγραμμα σε οικονομική και πολιτική αποτυχία. Η πρόσφατη "επίθεση φιλίας" προς την Ελλάδα δεν αναμένεται να συνεχιστεί μετά τις Γερμανικές εκλογές.

Το ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στις ΗΠΑ, αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις του για μια πιο μόνιμη λύση στο Ελληνικό πρόβλημα μέσω ενός OSI. Ωστόσο, το ΔΝΤ παραμένει ο φορέας που βάζει λιγότερα κεφάλαια στην Ελληνική διάσωση και ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να επιβάλλει μια τέτοια ρύθμιση.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μεταφερόμενοι στις διεθνείς Αγορές, πολύ γρήγορα κόπασαν οι “πανηγυρισμοί” από την επανεκλογή Obama.

“Ο Obama επανεξελέγη με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, κάτι που είχε να συμβεί από εποχής Φραγκλίνου Ρούσβελτ το 1936” αναφέρει το Bloomberg.

Οι ευρωπαικές αγορές

Οι Ευρωπαϊκές Αγορές γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο, ενώ με σημαντικότατες απώλειες ξεκίνησε η μετεκλογική συνεδρίαση στην Wall Street, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν γρήγορα την προσοχή τους στην επαπειλούμενη κρίση του "δημοσιονομικού γκρεμού".

Οι επενδυτές έχουν δεύτερες σκέψεις”, σχολιάζει ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της Rockwell Global Capital, προσθέτοντας ότι “δεν δόθηκε καθαρή εντολή σε αυτές τις εκλογές, δεν υπήρξαν αλλαγές στο Κογκρέσο”.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα στην αντιμετώπιση της απειλής “δημοσιονομικού γκρεμού” αναφέρει η Fitch Ratings τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει μηδενική περίοδο χάριτος.

“Η πρόκληση οικονομικής πολιτικής που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος είναι να παρουσιάσει και να θέσει σε ισχύ ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος που χρειάζεται για να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη” αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται κινήσεις προκειμένου να διατηρήσει η Αμερικανική οικονομία την αξιολόγηση του “ΑΑΑ”.

Η Fitch επισημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δεδομένου ότι την 1η Ιανουαρίου του 2013 τίθεται σε ισχύ αυτομάτως πακέτο μέτρων 600 δισ. δολ. με μείωση των δημοσίων δαπανών και αύξηση της φορολογίας.

Αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει άμεσα να αυξηθεί το όριο του χρέους μέσα στις επόμενες εβδομάδες ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης και εκτιμά ότι ενδεχόμενη ενεργοποίηση του δημοσιονομικού γκρεμού θα θέσει την Αμερικανική οικονομία αναπόφευκτα σε ύφεση οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας πέρα του 10% το 2013.

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η πτώση κατά 0,2% στις πωλήσεις λιανικής το Σεπτέμβρη στην Ευρωζώνη, επιτείνοντας τις ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές της. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση στις πωλήσεις κατά 0,1% κατά μέσο όρο σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, υποχώρησαν κατά 0,8%, εντός των εκτιμήσεων μετά από πτώση 1,8% τον Αύγουστο (αναθεωρημένα στοιχεία).

Το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιτρέπει στην ΕΚΤ να κάνει απεριόριστες παρεμβάσεις τις Αγορές ομολόγων και θα πρέπει να εξαλείψει τις όποιες ανησυχίες των Αγορών αναφορικά με μια διάλυση της Ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi.

Ο κ. Draghi ανέφερε ακόμα ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης αρχίζει πλέον να επηρεάζει και την Γερμανία.

Ραγδαία πτώση του ευρώ “βλέπει” μέσα στο 2013 η UBS και αναφέρει ότι τον Δεκέμβριο του 2013 η ισοτιμία θα διαμορφώνεται στο 1,20 δολ. και τον Δεκέμβριο του 2014 στο 1,15 δολ.

Η συνεχιζόμενη απομόχλευση του Τραπεζικού κλάδου της Ευρώπης θα προκαλέσει αποπληθωριστικές πιέσεις, με ενδεχόμενη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Σύμφωνα με τη UBS, το σενάριο διάλυσης της Ευρωζώνης θα παραμείνει στο προσκήνιο την επόμενη διετία, αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι το οικονομικό, το κοινωνικό και το πολιτικό κόστος της λιτότητας σε Ελλάδα, Ισπανία και άλλη Περιφερειακή Χώρα της Ζώνης παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά κινείται σταθεροποιητικά, έχοντας κρατήσει τα επίπεδα των 800 μονάδων, κάτι που θεωρείται θετικό σύμφωνα με την άποψη του Κώστα Φέγγου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Versal ΑΕΠΕΥ, εκτιμά ότι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό θα καθορίσουν την τάση της Αγοράς.

Αν τα μέτρα ψηφιστούν με ικανοποιητική πλειοψηφία και ο προϋπολογισμός με ακόμα μεγαλύτερη, θα έχουμε δει τα χαμηλά και η Αγορά θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
Σε αντίθετη περίπτωση τίθεται θέμα επιβίωσης της Χώρας.

Από εκεί και πέρα και επειδή η ψήφιση των μέτρων έχει προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό από την Αγορά, δεν αποκλείεται, βραχυπρόθεσμα, να ακολουθήσουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με την προσφορά να απορροφάται από πιθανό “εισαγόμενο” αγοραστικό ενδιαφέρον.

Στο θετικό σενάριο η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα κινηθεί σχετικά ψηλότερα, για να ακολουθήσει στάση αναμονής και επαναξιολόγησης, καθώς οι επερχόμενες Α.Μ.Κ. στον Τραπεζικό κλάδο θα γίνουν σε χαμηλές τιμές, τονίζει ο κ. Φέγγος.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση περιορισμένου ενδιαφέροντος που είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 44.541 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FTSE υστέρησε του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, με αποτέλεσμα να μειώσει το premium στο 0,13%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.567, τιμή εκκαθάρισης 304,25), κινήθηκαν μεταξύ 302,25 και 315 μονάδων.

Short” θέσεις στα μετοχικά Σ.Μ.Ε. από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (12.484), Alpha Bank (8.157), Κύπρου (6.082), ΔΕΗ (1.053), ΟΤΕ (1.649), ΟΠΑΠ (2.843), Πειραιώς (9.196), Μυτιληναίο (319), Eurobank (649), MIG (324), ΓΕΚ (646), Intralot (780), ΕΧΑΕ (117).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αξιοπρόσεκτη κινητικότητα στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE-20 όπου οι traders έδειξαν σαφή προτίμηση στα calls (1.602 τμχ) σε ένα σύνολο 1.959 options (μόλις 357 puts) ενώ μικρή αύξηση παρατηρήθηκε στην τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα, που διαμορφώθηκε στο 57%.

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.350.349 τεμ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v