Με εναλλαγές προσήμου κέρδισαν οι τράπεζες

Ο Γ.Δ. άλλαξε έξι φορές πρόσημο κινούμενος σε εντυπωσιακό εύρος περίπου 44 μονάδων. Το 59% του τζίρου σε Πειραιώς (+11,3%), Εθνική (+7,8%), Κύπρου (-1,2%) και Alpha. Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

“Υπέγραψε τελικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης το πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Ρουπακιώτης φέρεται να πείστηκε μετά από παρέμβαση του Φώτη Κουβέλη κι έτσι δόθηκε τέλος στην βραχύβια Κυβερνητική “κρίση” που ανέκυψε εδώ και λίγες ώρες” αναφέρουν τα τελευταία δημοσιεύματα.

Έτσι σε μία συνεδρίαση – ασανσέρ και απόλυτα Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, το τελικό κλείσιμο του Δείκτη ήλθε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, καθώς πλην Τραπεζών σημαντικές βοήθειες προσέφεραν ΔΕΗ και Coca-Cola, Επίσης Μέτκα και σε δεύτερη φάση Μυτιληναίος εμφάνισαν αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ η Motor Oil ξεπέρασε επιτυχώς την αποκοπή επιστροφής κεφαλαίου ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση εμπεριείχε σημαντική δόση έκπληξης, καθώς το Χ.Α., μετά τις πρώτες διακυμάνεις, αγνόησε επιδεικτικά την παραφιλολογία για ρευστό πολιτικό κλίμα, αλλά και την απόλυτα επιφυλακτική εικόνα των διεθνών Αγορών και συνέχισε την προσπάθεια να επανακτήσει το χαμένο έδαφος της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο “πολιορκητικός κριός” δεν ήταν και σήμερα άλλος από τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς τα απόλυτα βραχυχρόνιου ορίζοντα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στο Χ.Α. για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι η υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα που επιτρέπει την εύκολη “επιβίβαση” και “αποβίβαση” σε περίπτωση αιφνίδιας αλλαγής του κλίματος.

Οι εταιρείες με “σοβαρά θεμελιώδη” μπορούν να περιμένουν στα αζήτητα, καθώς οι χαμηλές συναλλαγές είναι απόλυτα απαγορευτικός παράγων για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται στην λογική του Τ+3.

Και σήμερα δεν έλειψε η μεταβλητότητα, καθώς ο Γενικός Δείκτης άλλαξε έξι φορές πρόσημο κινούμενος σε ένα εντυπωσιακό εύρος περίπου 44 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 787,63 (-1,82%) και υψηλό τις 831,77 μονάδες (+3,68%).

Ο σημερινός τζίρος, σχετικά αυξημένος σε σχέση με αυτόν της Παρασκευής πλησίασε τα 80 εκατ. ενώ σε μόλις τέσσερις τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε Πειραιώς, Εθνική, Κύπρου και Alpha Bank αντιστοιχεί το 59% του συνόλου της μικτής αξίας συναλλαγών.

Τέσσερις οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο από το ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Jumbo (-0,20%), Folli Follie Group (-1,6%), CPB (-3,39%) και Κύπρου (-1,23%).

Στην “πράσινη” πλευρά τα μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς (+11,38%), Εθνική (+7,82%), Alpha Bank (+10,38%), Eurobank (+8,41%). Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για την Μέτκα, του 4% για Μυτιληναίο και Coca-Cola, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 829,07 μονάδες με κέρδη 3,35%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 80 εκατ.

Ικανοποιητική από πλευράς κερδών και όχι από πλευράς συναλλαγών (για τους περισσότερους από τους ημερήσιους πρωταγωνιστές) η τελική εικόνα με 94 ανοδικές μετοχές έναντι 48 πτωτικών και για 23 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

Χαμηλότερα του 20αρη και εκτός της Τρ. Αττικής, κινητικότητα σημειώθηκε σε Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΒΑΛ, Σαράντη.

Ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι από 7/11/2012 παύει η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. 3.834.958 ιδίων μετοχών της εταιρείας οι οποίες ακυρώνονται, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της ΓΣ, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κ.Ν. 2190/1920. Αξιοπρόσεκτη κινητικότητα και στα Πλ. Θράκης μετά την μεταβίβαση, μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής, του 1% της εταιρείας στην τιμή των 0,85 ευρώ ανά μετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι “πακέτο” 500.000 μετοχών πέρασε μέσω του ΧΑ και στις 24/9, στα 0,85 ευρώ, με τότε πωλητή τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Χαλιορή.

Το 4Χ4 έκανα οι αγοραστές στον Πήγασο χωρίς να βγαίνει ίχνος προσφοράς. Υπενθυμίζεται ότι στο 1 ευρώ όρισε το Δ.Σ. της Πήγασος την τιμή διάθεση των νέων μετοχών που θα προκύψουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2.812.500 ευρώ, με καταβολή μετρητών και με την έκδοση 9,375 εκατ. νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ έκαστη, με αναλογία 1 νέα προς 1 παλαιά μετοχή. Όμως η κίνηση που συντελείται στην μετοχή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι απλά παρέχει “βοήθειες” πριν την αποκοπή του δικαιώματος, καθώς φήμες που κάνουν τον γύρο της Αγοράς αναφέρονται σε πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις (!)


Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, σαφώς επιφυλακτική η εικόνα των Κυπριακών μετοχών που έκλεισαν και οι δύο με αρνητικό πρόσημο.

Από την άλλη, τουλάχιστον “μία ταχύτητα μπροστά” ήταν οι Αττικής και Πειραιώς, η πρώτη επιβεβαιώνοντας την εικόνα των περισσότερων από τις τελευταίες συνεδριάσεις και η δεύτερη με “καύσιμο” τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πρόθεση αύξησης της συμμετοχής του στην Πειραιώς σε ποσοστό 20% του μετοχικού κεφαλαίου ή και υψηλότερα φέρεται να έχει εκδηλώσει, το Τσεχικό fund PPF.

Σημειώνεται ότι το PPF είχε έως τα τέλη Ιουλίου συμμετοχή 5,72% στην Τράπεζα, μετά από πωλήσεις μετοχών, το ποσοστό αυτό έπεσε κάτω από το όριο του 5%, αλλά τώρα άλλαξε γνώμη και θέλει να αυξήσει και μάλιστα εντυπωσιακά το ποσοστό του, εκτιμώντας την πιθανή μείωση του “country risk”.


Merrill Lynch: Ρίσκο - κλειδί για την τρέχουσα εβδομάδα η Ελλάδα

Ρίσκο - κλειδί για την τρέχουσα εβδομάδα χαρακτηρίζει η Merrill Lynch την Ελλάδα, δεδομένων των δύο κρίσιμων ψηφίσεων στη Βουλή, την Τετάρτη και την Κυριακή, για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό αντίστοιχα. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι το ρίσκο αρνητικής ψήφου την Τετάρτη είναι υπαρκτό, λόγω της σχετικής θέσης της ΔΗΜΑΡ κατά των εργασιακών, αλλά και της στάσης ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που απειλούν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα επειδή δεν συνάδουν με την προγραμματική συμφωνία της συγκυβέρνησης.

Μια πιθανή αρνητική ψήφος για τα μέτρα θα είναι ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός για τις Αγορές καθώς η Ελλάδα δεν θα λάβει την επόμενη δόση από την τρόικα και οι Αγορές θα αρχίσουν να αποτιμούν ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ. Ωστόσο, ακόμη και η υποχώρηση της Κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή από τις 25 ψήφους στις 5 εγείρει αμφιβολίες για τις αντοχές της Κυβέρνησης, καθώς τίθενται σε κίνδυνο οι μελλοντικές μεταρρυθμίσεις.

Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη επιδείνωση της δυναμικής του Ελληνικού χρέους καθιστά αναπόφευκτο ένα “κούρεμα” του επίσημου τομέα (ΟSI), εκτιμά η M.L. Ο οίκος θεωρεί ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να δώσει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της συμμετοχής του στην επόμενη δόση εάν δεν αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους.


40 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας

Μετά την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού, όλα τα βλέμματα θα στραφούν στο εάν η Ευρώπη μπορεί να βρει τρόπο να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, επισημαίνει η Wall Street Journal. Αυτό θα μπορούσε να δώσει χρόνο στην Ελλάδα, παρότι ίσως αποδειχθεί “πρόχειρη επιδιόρθωση”.

Το ποσό που απαιτείται, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι 40 δισ. ευρώ και η Ε.Ε. εξετάζει σενάρια όπως η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έδωσε, επιλογή περισσότερο εφικτή πολιτικά από το να μειώσει το συνολικό ποσό των δανείων. Aκόμα και αν λυθεί το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού, παραμένει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο θα φτάνει το 189% του ΑΕΠ το 2013, πολύ μακριά από τον στόχο του 120% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για το 2020.

Το ΔΝΤ πιέζει για ανακούφιση από το βάρος του χρέους, αλλά η αναδιάρθρωση από τους επίσημους πιστωτές (κράτη, ΕΚΤ) δείχνει πολιτικά ανέφικτη έναν χρόνο πριν από τις Γερμανικές εκλογές, σημειώνει η εφημερίδα. Άλλωστε η ΕΚΤ έχει αρνηθεί την αναδιάρθρωση των Ελληνικών τίτλων που διακρατεί.

Η Ελλάδα έχει ορισμένα θετικά, όπως το ότι βρίσκεται κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά το τέλος της κρίσης δείχνει να βρίσκεται μακριά. Όπως σημειώνει η WSJ, αν δεν περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή, η αντίδραση των Αγορών μπορεί να είναι ισχυρή καθώς οι επενδυτές θα δουν πως αυξάνει το ρίσκο του “Grexit”.

Αλλά ακόμα και αν η Ευρώπη τη “βγάλει καθαρή”, και πάλι δεν θα πρόκειται για τον τελευταίο γύρο των προβλημάτων με το Ελληνικό χρέος.


Tέλος στο ράλι του ΧΑ βλέπει το Bloomberg

Tέλος στο ράλι του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βλέπει το Bloomberg, καθώς το θρίλερ για την ψήφιση των μέτρων επαναφέρει στο προσκήνιο το φόβο για την έγκριση της επόμενης δόσης. "Τα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας έχουν επιστρέψει και αυτό καθοδηγεί τις Αγορές", ανέφερε αναλυτής του Bloomberg. "Η οικονομία δείχνει περιορισμένα σημάδια ανάκαμψης και η ανοχή για μέτρα λιτότητας φαίνεται να στερεύει", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Kevin Gardiner της Barclays, ενώ η ανακοίνωση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων έχει περιορίσει τους φόβους για διάλυση της Ευρωζώνης, δεν έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις Ελληνικές μετοχές.

Στο 90% συνεχίζει να τοποθετεί τις πιθανότητες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ η Megan Greene, διευθύντρια Ευρωπαϊκών οικονομικών της Roubini Global Economics και στενή συνεργάτιδα του Νouriel Roubini. "Η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ. Εάν δεν αποχωρήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2013, πιθανότατα θα εγκαταλείψει το ευρώ μετά τις Γερμανικές εκλογές". Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, συνεχίζει η ίδια, θα είναι χαώδης, επώδυνη και θα συμβεί όταν καταρρεύσει η τρικομματική Κυβέρνηση...

Όπως παράλληλα εξήγησε η ίδια, η συνεχιζόμενη επιβολή μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα θα ωθήσει τη Χώρα σε οικονομική δυσπραγία που μπορεί να διαρκέσει έως και μια 10ετία.


Νέα μέτρα έκτακτης ανάγκης ετοιμάζουν οι Υπουργοί Οικονομικών τη Ευρωζώνης

Μέτρα έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, ετοιμάζουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα δημοσίευμα του “Der Spiegel”. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μείωση των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνειά της, καθώς και μείωση των τελών διαχείρισης.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λαμβάνει για περισσότερο χρόνο, απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί βραχυπρόθεσμα, Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, μεριμνώντας έτσι για ένα δάνειο-γέφυρα, ενώ, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα καταβάλλει στην Ελληνική Κυβέρνηση τα κέρδη, τα οποία αποκομίζει από τα φθηνά αγορασθέντα Κρατικά ομόλογα, έως την ημερομηνία αποπληρωμής τους. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη ότι οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες διατηρούν από καιρό Ελληνικά χρεόγραφα στο χαρτοφυλάκιό τους, θα εμβάζουν τα κέρδη τους νωρίτερα στην Αθήνα.

Για να μην αυξηθεί περαιτέρω το Δημόσιο χρέος, οι Ελληνικές Τράπεζες, που έχουν πληγεί, θα λάβουν απευθείας κεφαλαιακή ενίσχυση από τον ESM, ο οποίος θα διαθέσει επίσης χρήματα και για ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα καταστεί αναγκαία επιπλέον και λόγω της επιμήκυνσης δύο ετών που θα λάβει η Ελλάδα, για να μπορέσει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της.


Η τεχνική εικόνα του ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην νέα τεχνική εικόνα που διαγράφεται μετά τις συνεδριάσεις Παρασκευής και Δευτέρας, ο FTSE έκλεισε ακριβώς επάνω στην κύρια αντίσταση των 305 μονάδων, ενώ σαν πρώτη στήριξη έχουμε, τώρα την ζώνη 288 – 286.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε έχει σημαντικά νέα και το volatility μπορεί να συνεχιστεί.

Η πιο σημαντική τεχνική ένδειξη στην εγχώρια Αγορά είναι η κίνηση να βγει “V” και να δώσει σε κάποιες μετοχές ή δείκτες σήματα σε ψηλότερα επίπεδα, καθώς σε άλλη περίπτωση δεν αποκλείεται η νέα αντίδραση να αποδειχθεί “fake” και απόλυτα τεχνικού χαρακτήρα.

Σήμα εισόδου, προς το παρόν, έχουμε στο 349 με το 315 να είναι το πρώτο “stop” στο “short”.
Σε κάθε περίπτωση και επειδή το Χ.Α. κινείται εντυπωσιακά γρήγορα δεν έχει τόσο πολύ μεγάλη σημασία η επιτυχία σε απόλυτες τιμές αλλά πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει η διαχείριση του κεφαλαίου και το σωστό “money management” του.

Η αποφυγή μεγάλου “leverage”, που αρκετοί χρησιμοποιούν, είναι ικανό να σώσει καταστάσεις, μιας και σε τέτοιες κινήσεις η Αγορά έρχεται και παίρνει σε πολύ γρήγορο χρόνο τα κέρδη που έχουν κτιστεί σε μεγάλα διαστήματα.

Η επικείμενη τελική αναμέτρηση της Ελλάδας για τον προϋπολογισμό του 2013 θα εξαντλήσει περαιτέρω τις όποιες λίγες ελπίδες έχουν απομείνει για τη Χώρα” αναφέρουν οι επιφυλακτικοί, αλλά διορατικοί αναλυτές της Αγοράς.

Μετά από ένα Καλοκαίρι κατά το οποίο η Ευρώπη πήρε μια οριακά πιο αισιόδοξη στροφή, σε ότι αφορά την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να ξεπεράσει την κρίση χωρίς να φύγει από το ευρώ, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ότι η όλο και μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση ακυρώνει τα θετικά της αναδιάρθρωσης χρέους που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα φέτος.

Η εκτίμηση ότι το χρέος παραμένει τόσο όσο ήταν και τότε, δείχνει ξεκάθαρα την ζημιά που επέφεραν τα λάθη πολιτικής. Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη, το χρέος θα φτάσει το 189% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, υψηλότερο από την απαισιόδοξη εκτίμηση του Μαρτίου.
 
Σημαντική μπορεί να αποδειχθεί και η είδηση από το Reuters που βγήκε μετά το τέλος της συνεδρίασης και σύμφωνα με την οποία, το Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου είναι απίθανο να καταφέρει να λάβει απόφαση για την έγκριση της δόσης για την Ελλάδα, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Όπως προαναφέρθηκε, απόλυτα επιφυλακτική, ή και ελαφρώς πτωτική, η εικόνα στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, καθώς στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η πολιτική αβεβαιότητα με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο να ετοιμάζονται να διαλέξουν τους νέους ηγέτες τους. Αύριο οι Αμερικανοί προσέρχονται στις κάλπες, ενώ την Πέμπτη ξεκινά στην Κίνα το Κογκρέσο του Λαού που αναμένεται να αποκαλύψει την επόμενη γενιά Κινέζων ηγετών.

Επίσης οι Αγορές της Ασίας αναμένουν αυτή την εβδομάδα τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών της Αυστραλίας και της Κορέας.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε πως “πρέπει να αντέξουμε για πέντε χρόνια ή περισσότερο” προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση του ευρώ, στη διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματός της στο Στέρνμπεργκ, στο Ανατολικό τμήμα της Χώρας, “Πολλοί επενδυτές δεν πιστεύουν πως θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις υποσχέσεις μας στην Ευρώπη”, υπογράμμισε, προτού προσθέσει: “πρέπει να επιδείξουμε αυστηρότητα για να πείσουμε τον Κόσμο πως είναι επικερδές να επενδύει στην Ευρώπη”.


Το σενάριο διάσωσης της ιταλικής οικονομίας

Η Ιταλική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και το 2013, σύμφωνα με προβλέψεις της Ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η πρόβλεψη για φέτος κάνει λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 2,3% ενώ για το 2013, αναμένεται ηπιότερη υποχώρηση, στο -0,5%.

Παρά τη θετική πορεία των Ιταλικών ομολόγων από το καλοκαίρι και έπειτα, η οικονομία της Ιταλίας όχι μόνο δεν έχει αποφύγει τους κινδύνους, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη και με νέους, σχολιάζει σε πρόσφατη έκθεσή της η Citi, κρούοντας μάλιστα τον “κώδωνα του κινδύνου” ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στη γειτονική Χώρα (έως τον Απρίλιο του 2013).
 
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Citi, το βασικό τους σενάριο είναι ότι η Ιταλία θα υποχρεωθεί να αιτηθεί διεθνή διάσωση κάποια στιγμή εντός του 2013, λόγω ενός συνδυασμού: απώλειας της εμπιστοσύνης των Αγορών, εσωτερικής πολιτικής αναταραχής (πριν ή και μετά τις εκλογές), διστακτικής υποστήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αλλά και επαναφοράς των πιέσεων στα κόστη δανεισμού της, ιδιαίτερα αν η αναταραχή γύρω από την Ισπανία ενταθεί (κάτι που η Citi αναμένει ότι θα συμβεί πριν το τέλος του 2012).

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου από το Μεξικό όπου βρίσκονται για την συνεδρίαση των G20. Όπως επισημάνθηκε η Αμερικανική οικονομία βρίσκεται υπό το φάσμα της χρεοκοπίας, λόγω υψηλών ελλειμμάτων, ενώ οι Προεδρικές εκλογές έχουν καθυστερήσει την οποιαδήποτε λήψη σχετικής απόφασης.

Όμως και στην Ευρώπη όπως διαπιστώθηκε τα πράγματα δεν είναι καλύτερα αφού η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Όσον αφορά την Ισπανία πηγές ανέφεραν ότι θα καταθέσει αίτημα διάσωσης εντός του Νοεμβρίου

“Αυτό που φαίνεται είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τηρούν τις τρέχουσες υποχρεώσεις του (για μείωση των ελλειμμάτων τους) και δεν έχουν ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης”, δήλωσε Ευρωπαία αξιωματούχος. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα πρέπει σύντομα να αυξήσει το όριο χρέους της χώρας προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία.

Επίσης στελέχη των G20 εξέφρασαν την ανησυχία τους για το υψηλό χρέος της Ιαπωνίας και αναγνωρίζουν ότι οι προηγούμενες δεσμεύσεις από τις ανεπτυγμένες Χώρες ότι θα μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα στο μισό μέχρι το 2013 και θα σταθεροποιήσουν το χρέος του μέχρι το 2015, είναι ανέφικτο.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης υπηρεσιών ISM τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ υποχώρησε ελαφρώς αλλά παρέμεινε πάνω από το όριο του 50, που σηματοδοτεί ανάπτυξη του κλάδου και διαμορφώθηκε στο 54,2. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 54,5. Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης υπηρεσιών είχε κλείσει στο 55,1.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τα μέτρα λιτότητας θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, το θετικό κλίμα που υπήρχε για την Ελλάδα, στο εξωτερικό περισσότερο και στο εσωτερικό λιγότερο (κυρίως με την πορεία μετοχών και ομολόγων) ξαφνικά άρχισε να χαλάει. Τι συνέβη; Απλά ήρθε η ώρα του “λογαριασμού” για τους Ευρωπαίους που θα πρέπει να πληρώσουν εκ νέου τη διάσωση της Ελλάδας, καθώς, όπως βροντοφωνάζει το ΔΝΤ του τελευταίους μήνες, τα νούμερα δε βγαίνουν.

Αυτό άλλωστε φάνηκε από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2013 και του νέου μεσοπρόθεσμου σχεδίου 2013-2016. Και αυτή η έκθεση της τρόικας που περιμένουν οι Ευρωπαίοι και οι Γερμανοί εταίροι που βρίσκεται; Γιατί καθυστερεί; Θα είναι κοινή ή αυτή του ΔΝΤ θα είναι άλλη;

Οι Γερμανοί είναι αντίθετοι με μια νέα διαγραφή χρέους, κάτι το οποίο προβάλλει ως η μόνη αξιόπιστη λύση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις υπερχρεωμένες Χώρες του Κόσμου, μέσα στις οποίες βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Αγγλία. Απλά αυτές έχουν όχι μόνο τη δυνατότητα να τυπώνουν πολύ ισχυρά νομίσματα, αλλά και να τοποθετούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στις Αγορές και να “βγαίνουν” από την ύφεση (ΗΠΑ, Αγγλία).

Ήρθε η ώρα του “λογαριασμού” όμως και για τους Έλληνες πολιτικούς. Καθώς με την υπερψήφιση των νέων μέτρων εγκρίνουν τις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές που έχουν στραγγαλίσει το Έλληνα φορολογούμενο και τις οποίες ελπίδες ανάκαμψης και ανάπτυξης της Χώρας, καθώς τα μέτρα έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τη διασφάλιση των πληρωμών προς τους πιστωτές βραχυπρόθεσμα.

Το στοίχημα βέβαια που αναλαμβάνουν βασίζεται στην ελπίδα ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θα μπορέσει να “κολυμπήσει και να μην πνιγεί με αυτή τη νέα τεράστια πέτρα που θα τοποθετεί στο λαιμό του” για όσο χρόνο θα χρειασθεί για τους Ευρωπαίους να καταλάβουν ότι τα μέτρα λιτότητας τροφοδοτούν μεγαλύτερη ύφεση και είναι αδιέξοδα.

Και βέβαια ότι πολλές άλλες αναπτυγμένες Χώρες έχουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με την Ελλάδα. Απλώς η Ελλάδα είναι ο “εύκολος στόχος” για τα κακώς κείμενα και των υπολοίπων και προτάσσεται με περισσή ευκολία ως η αιτία για την κρίση χρέους στην Ευρώπη, αντί της πραγματικής αιτίας που δεν είναι άλλη από την Τραπεζική κρίση. Μια κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ με τα ακίνητα και λογικά μεταφέρθηκε στις Τράπεζες και μετά στην Ευρώπη, αναφέρει ο κ. Πολυχρονέας.

Η διάψευση των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τις πρωτοβουλίες, που θα μείωναν το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και η εμφάνιση νέων επικίνδυνων πολιτικοοικονομικών “ατοπημάτων” οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε μια βίαιη “εξαέρωση”, όπου είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα τη διαγραμματική πρόσκρουσή του με την ισχυρή γραμμή στήριξης, στις 755 μονάδες περίπου, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Από εδώ και έπειτα η έντονη ανοδική αντίδραση της περασμένης Παρασκευής, αλλά και σήμερα, ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενη αλλά η βραχυχρόνια ανοδική τάση έχει ήδη “ραγίσει”, καθώς θα χρειαστεί επιτυχημένη επαναφορά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών πάνω από τη ζώνη αντίστασης των 840 με 850 μονάδων.

Ως άκρως αρνητικό σενάριο θα θεωρούσαμε τη καθοδική διάσπαση των 755 μονάδων διότι όχι μόνο θα έβαζε στον “πάγκο” την ανοδική τάση αλλά θα άνοιγε το δρόμο προς τις 690 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έχασε με συνοπτικές διαδικασίες 150 μονάδες ή 37% φτάνοντας μέσα σε έξι συνεδριάσεις από τις 411 μονάδες στις 260 μονάδες περίπου.

Περιοχή, όπου συναντάμε στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών και τη στήριξη, που παρουσιάζει το χαμηλό της 18ης Σεπτεμβρίου. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι το ανοδικό “retracement” του δείκτη, καθώς εάν δεν μπορέσει να διαφύγει με “ασφάλεια” πάνω από το επίπεδο των 340 με 350 μονάδων θα επανέλθει με ποιο έντονες πτωτικές διαθέσεις προς το “μαξιλάρι” στήριξης των 280 με 260 μονάδων προσθέτοντας έτσι πόντους στο αρνητικό σενάριο καθοδικής τμήσης και κατεύθυνσης προς τις 234 μονάδες.

Η μεσοπρόθεσμη γραμμή στήριξης στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών της Εθνικής Τράπεζας άντεξε προς το παρόν τις ισχυρές ρευστοποιήσεις στη μετοχή ωθώντας τη στη συνέχεια και πάλι πάνω από το επίπεδο των 1.65 ευρώ.

Πρώτο σημείο ανοδικού “τεσταρίσματος” ήταν η καθοδική γραμμή αντίστασης, στην περιοχή των 1,88 με 1,91 ευρώ, όπου επιβεβαίωση θα φέρει τη τιμή της μετοχής αντιμέτωπη για μια ακόμα φορά με το όριο των 2,00 με 2,05 ευρώ. Παρά όμως. το όποιο πραγματοποιηθέν ανοδικό κύμα το ανοδικό “chart” έχει υποστεί μετά την τελευταία βύθιση καίριο πλήγμα.

Ισχυρότατες απώλειες έως και 48% κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο τίτλος της Τρ. Πειραιώς “βουτώντας” από τα επίπεδα αντίστασης των 0,65 ευρώ στα επίπεδα στήριξης της κορυφής του Ιουνίου των 0,35 ευρώ, οδηγώντας έτσι αρκετούς επενδυτές σε βεβιασμένες και καταστροφικές για το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό τους ρευστοποιήσεις.

Διαγραμματικά η μεγάλη αυτή πτώση είναι ιδιαίτερα τραυματική για την ανοδική τάση και δύσκολα θεραπεύεται παρά το εκρηκτικό rebound Παρασκευής και Δευτέρας. Ζητούμενο εδώ για την επαναφορά της μετοχής σε ανοδική τροχιά δεν είναι μόνο η κατάκτηση της ζώνης των 0,5 με 0,56 ευρώ αλλά και η διατήρησή της.
 
Πάντως η εμπεριστατωμένη μελέτη των “κεριών”, που αποτυπώθηκαν στην περιοχή αντίστασης των 0,65 ευρώ (συνεχόμενες πάνω σκιές άρνησης διάσπασης) μας είχαν προϊδεάσει μερικώς για τις επερχόμενες ρευστοποιήσεις.

Σε διαγραμματική λειτουργία παραμένει ο ημερήσιος καθοδικός στόχος των 1396 με 1380 μονάδων, που οριοθέτησε ο Αμερικανικός δείκτης S&P 500 μετά και την καθοδική διάσπαση του ανοδικού καναλιού στις 19 Οκτωβρίου.

Εδώ, σε πολύ βραχυχρόνιο επίπεδο, η χωρίς αποτέλεσμα γρήγορη ανοδική επαφή που πραγματοποίησε ο δείκτης με την περιοχή αντίστασης των 1430 μονάδων, μετά και το σταθεροποιητικό σχηματισμό πέριξ των 1410 μονάδων, ίσως επιφέρει στις επόμενες συνεδριάσεις ένα απότομο κατέβασμα προς το πρώτο σημείο στήριξης των 1396 μονάδων.

Περιοχή, όπου και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το επόμενο τεχνικό στάδιο (σταθεροποίηση πτωτικών κραδασμών ή καθοδική διαφυγή), τονίζει ο κ. Μάνθος.


-----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα τόσο στα συμβόλαια του 20αρη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 73.738 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης Δεκεμβρίου ακολούθησε την υποκείμενη με σαφώς καλύτερη συμπεριφορά αυξάνοντας το premium στο 1,15%.

Δεύτερη μέρα δραστηριότητας από τα ξένα χαρτοφυλάκια. Την Παρασκευή άνοιξαν “short” θέσεις στον 20αρη και σήμερα “short” θέσεις και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.914, τιμή εκκαθάρισης 309) κινήθηκαν μεταξύ 289,5 και 311 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (75.500 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (17.947), Alpha Bank (15.491), Πειραιώς (20.602), Κύπρου (8.815), ΔΕΗ (1.727), ΟΠΑΠ (1.487), ΟΤΕ (1.717), MIG (681), Eurobank (661), Intralot (323), CPB (1.683), Μυτιληναίο (1.032), ΓΕΚ (451), Ελ. Πετρέλαια (160), Ελλάκτωρα (248), Μέτκα (215), Τιτάνα (111).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, έντονη υποχώρηση σημείωσε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, που διαμορφώθηκε στο 49%, ενώ συγκρατημένη ήταν η δραστηριότητα που παρέμεινε στα 1.007 δικαιώματα δείκτη (575 calls και 432 puts).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 5/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.350.349 τεμ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v