Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσοχή σε Μαξίμου και ΗΠΑ

Σε θέσεις μάχης με... μέτωπα προς Μαξίμου, διεθνείς αγορές και εκλογές στις ΗΠΑ. Για συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας προετοιμάζονται οι βραχυπρόθεσμοι που εστιάζουν στις στηρίξεις της Παρασκευής. Σηματωρός οι τράπεζες.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου, το Χ.Α. προετοιμάζεται για ακόμη μία εβδομάδα μαχών. Με εύλογη την προσοχή και στις αμερικανικές εκλογές, κυρίως όμως στις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες και στις εξελίξεις που αναμένονται.

Με τους «ισχυρούς παίκτες» να έχουν κλείσει επιτυχώς έναν κύκλο διόρθωσης και ταυτόχρονης κάλυψης short θέσεων κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου και μάζεμα από τα χαμηλά της Πέμπτης-Παρασκευής.

Πάνω από σημαντικά τεχνικά σημεία ο Γενικός Δείκτης, ο Ftse20 και ο FtMid, αλλά όχι και ο τραπεζικός δείκτης, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Παρασκευής επιχειρήθηκε, «έτρεξε» και πέτυχε ένα επιθετικό πρόγραμμα τοποθετήσεων από «ισχυρά χέρια» (στην πλειονότητά τους εγχώρια κεφάλαια) αλλά και από 3-4 ξένους παίκτες, που τις τελευταίες εβδομάδες αναπτύσσουν αξιοσημείωτη δραστηριότητα στο Χ.Α., σε συγκεκριμένες μετοχές.

Ο ΟΠΑΠ είναι μία από αυτές, ίσως η πλέον εμφανής περίπτωση «χαρτιού-στοιχήματος» ξένων (ή... ξένων) χαρτοφυλακίων αλλά και με τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ να παραμένουν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις τους.

Οι τράπεζες παραμένουν το βασικότερο κλειδί της τάσης -είτε μας αρέσει είτε όχι-, ο κλάδος όπου διατηρούν υψηλές θέσεις (και συμφέροντα ) οι insiders, γεγονός που επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Με το βλέμμα λοιπόν στραμμένο στο Μαξίμου και στα πολιτικά γραφεία των τριών της συγκυβέρνησης, αλλά και στις εκλογές στις ΗΠΑ, το Χ.Α. δείχνει προετοιμασμένο και γι' αυτήν την εβδομάδα.

Από τεχνικής πλευράς, η επιβεβαίωση έστω των έσχατων (αλλά σημαντικότατων) στηρίξεων για τους βασικούς δείκτες κι η ευκολία με την οποία γύρισαν την αγορά, το κλίμα και τις θέσεις τα «ισχυρά χέρια» ενισχύει την αίσθηση πως το παιχνίδι ακόμη ελέγχεται ή σε μεγάλο βαθμό μπορεί να ελεγχθεί εκ των έσω.

Καλό ή κακό, ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, να συνεκτιμηθούν δε τα νεότερα και τα μηνύματα που στέλνουν οι Γερμανοί σε αυτήν τη στροφή της κρίσης. Από το Der Spiegel -που πλέον λειτουργεί σαν... ΦΕΚ του Βερολίνου και των γερμανικών συμφερόντων, περνώντας γραμμή και συχνά προκαταλαμβάνοντας τις εξελίξεις- μέχρι την Αγκ. Μέρκελ, τον Β. Σόιμπλε ή ακόμη και τον επικεφαλής της Deutsche Bank. Αίφνης άλλη μία... ομοβροντία θέσεων, εκτιμήσεων, προτροπών αλλά και νουθεσιών από το Βερολίνο, που αυτήν την περίοδο ποντάρει στο «ελληνικό χαρτί» για να διευκολύνει τον ευρύτερο σχεδιασμό του στη διαμορφούμενη Νέα Ευρώπη.

Πράγματι, το άρθρο του Der Spiegel είναι αρκετά διαφωτιστικό και κατατοπιστικό των γερμανικών προθέσεων, ΜΟΝΟ που και η Αθήνα θα πρέπει να σταθεί όρθια όπως λένε οι ίδιοι οι συντάκτες. Προφανώς, η ψήφιση ή όχι του πακέτου μέτρων, οι απεργιακές κινητοποιήσεις κι ο κίνδυνος ενός... ατυχήματος μέχρι τη μικρότερη λεπτομέρεια παίζουν και θα παίξουν αυτήν την εβδομάδα. Κατά συνέπεια, κρατάμε θέσεις, μέχρι νεωτέρας, με την τεχνική προσέγγιση (μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής) σύμμαχο και οδηγό για όσους κινούμεθα στο όριο του Τ συν 3.

Επιβεβαίωση των στηρίξεων που δημιουργήθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση, προσοχή στην εύλογη κατοχύρωση θέσεων (ειδικότερα στις τράπεζες), εάν μάλιστα επιχειρηθεί στα πρώτα 30-45΄της συνεδρίασης, και βεβαίως ενδελεχή παρακολούθηση «πάνω από τον υπολογιστή και το πληκτρολόγιο» καθώς η αυξημένη μεταβλητότητα δεν επιτρέπει κανενός είδους εφησυχασμό.

Στηρίξεις και αντιστάσεις παραμένουν ως έχουν, με γνώμονα την πρόσφατη ανοδική αντίδραση και την τελευταία βίαιη διόρθωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v