Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήραν πίσω 15% οι τράπεζες στη Σοφοκλέους

Αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα στις τράπεζες, μετά τις ισχυρές απώλειες 33,7% στις προηγούμενες έξι συνεδριάσεις. Χαμηλότερος ο τζίρος. Άλμα 28% για Πειραιώς. Υπεραπόδοση και για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο.

Έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Γενικό Δείκτη και Τραπεζικό, με αθροιστικές απώλειες 14,45% και 33,71% αντίστοιχα, ήταν πάρα πολλές χωρίς να επιχειρηθεί μία προσπάθεια αντίδρασης έστω και τεχνικού χαρακτήρα, κάτι που θα αποδειχθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Έτσι μετά τις 10.40 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και αυτό είναι θετική ένδειξη.

Από την άλλη η σημερινή αντίδραση ήλθε με σαφώς χαμηλότερο τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) και ιδιαίτερα, με χαμηλότερο τζίρο από τις προηγούμενες τέσσερις επιθετικά πτωτικές συνεδριάσεις και αυτό αφήνει χώρο για σημαντικές αμφισβητήσεις, όσον αφορά την συνέχεια και την συνέπεια του σημερινού εγχειρήματος.

Εννοείται ότι το κύριο βάρος των αγοραστών επικεντρώθηκε στους τίτλους του 20αρη και κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο που είχε υποστεί και τις σημαντικότερες πιέσεις κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +14,9% του Τραπεζικού δείκτη.


Ο τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του ΧΑ

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, επιβεβαίωσε και σήμερα τον Τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα, όμως είναι ζητούμενο το κατά πόσο σε μία Αγορά “υποψιασμένη”, μπορεί ο Τραπεζικός κλάδος να ηγηθεί και του επόμενου ανοδικού κύματος, αν και όποτε έλθει αυτό.

Άλλωστε όσοι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στις Τραπεζικές μετοχές σε ορίζοντα μεγαλύτερο των λίγων ημερών, ίσως πρέπει να ρίξουν μία δεύτερη προσεκτικότερη ματιά στο δημοσίευμα της WSJ που μεταξύ άλλων αναφέρει: “Η εθελοντική επαναγορά ομολόγων έχει αναδειχθεί στο προτιμότερο σενάριο για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, αλλά ενδέχεται να αποτελέσει σοβαρό πονοκέφαλο για τις Ελληνικές Τράπεζες. «Οποιαδήποτε μείωση στην αξία των ομολόγων που έχουμε στην κατοχή μας θα δημιουργήσει μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες» ανέφερε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 63 δισ. ευρώ στη μισή τιμή και στη συνέχεια να τα αποσύρει. Με μια συμμετοχή 100% ο λόγος του χρέος προς το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Οι Ελληνικές Τράπεζες φοβούνται ότι θα υποστούν πιέσεις από την Κυβέρνηση να δεχθούν τη συμφωνία. «Αν η επαναγορά είναι η προτεινόμενη επιλογή, πιστεύω ότι οι Ελληνικές Τράπεζες δεν θα έχουν πολλά περιθώρια να μη συμμετάσχουν» σημείωσε Έλληνας αξιωματούχος.

«Οι επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες μπορούν να αντιμετωπιστούν με κάποιο τρόπο, αλλά η μείωση του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα» επεσήμανε. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να πείσεις μια Tράπεζα να συμμετάσχει» υποστήριξε άλλο τραπεζικό στέλεχος, λέγοντας ότι η βασική απειλή θα είναι ότι αν δεν δεχθούν, θα υπάρξει νέο «κούρεμα» και οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες”.


Το Bloomberg για το ελληνικό χρέος

“Η πρόταση για αγορά του Ελληνικού χρέους δεν θα ανατρέψει το οικονομικό και πολιτικό πτωτικό σπιράλ. Ουσιαστικά προτείνεται να δαπανηθούν χρήματα για να διευκολυνθεί μία λογιστική 'προσποίηση'. Ούτε το πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ που δημοσίως αποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με κίνδυνο κατάρρευσης της Κυβέρνησής του” αναφέρει το Bloomberg και συνεχίζει: “Γιατί τόσο απαισιοδοξία; Επειδή τον επόμενο χρόνο θα τεθούν σε ισχύ μέτρα που θα ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται ότι η περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης είναι σχεδόν βέβαιη.

Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης που έχουν εξαφανίσει περίπου το ένα πέμπτο της Ελληνικής οικονομίας, οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι Αγορές ομολόγων πρέπει να δουν έναν αξιόπιστο δρόμο προς τη φερεγγυότητα και την ανάπτυξη”

Το Bloomberg επισημαίνει παράλληλα, ότι “η επαναγορά ομολόγων, δεν αφορά το χρέος που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, αλλά το 40% του Ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών”. “Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η διαγραφή του Ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρα του επίσημου τομέα, όπως πρότεινε πρόσφατα και η Christine Lagarde. Οι επίσημοι πιστωτές έχουν περίπου το 60% του Ελληνικού χρέους. Σε αυτό το σημείο υπάρχει το περιθώριο συμφωνίας, αλλά χρειάζεται μεγάλο πολιτικό σθένος όπως επίσης και νομικές αλλαγές στη Γερμανία, την Αθήνα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα” καταλήγει το πρακτορείο.


Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στους στόχους του προγράμματος διάσωσης

“Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στους στόχους του προγράμματος διάσωσής της, λόγω της στασιμότητας στην δημοσιονομική προσαρμογή και στις βασικές δομικές μεταρρυθμίσεις”, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Bundesbank, Andreas Dombert, όπως μετέδωσε το RTT. “Οι πολιτικοί και η ΕΕ είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, όμως η Ελλάδα πρέπει πρώτ’ απ’ όλα, να βοηθήσει τον εαυτό της”, τόνισε ο κ. Dombert. “Δεν αρκεί να ανακοινώνονται και να περνούν νόμοι, αν η διοίκηση και το γενικό σύνολο τους υπονομεύουν. Τώρα πρέπει να αποφασίσει αμερόληπτα η τρόικα αν η Ελλάδα ανταποκρίνεται στους όρους για περαιτέρω βοήθεια”, σημείωσε.

Την έγκριση ενός τρίτου πακέτου στήριξης, το οποίο μάλιστα δεν θα είναι το τελευταίο, θεωρεί το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ,, όπως μετάδωσε η Deutsche Welle. Αυτό που μέχρι πριν από λίγες ημέρες φαινόταν αδιανόητο στο Βερολίνο, φαίνεται τώρα ότι είναι η επικρατέστερη επιλογή. Ένα νέο “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους έχει αποκλειστεί, ενώ όλα δείχνουν ότι οι διεθνείς δανειστές δεν θα ρισκάρουν ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.


Πυρομανής πυροσβέστης το ΔΝΤ

Με πυρομανή πυροσβέστη που παρεμβαίνει για να σταθεροποιήσει την Ελληνική οικονομία και τελικά καταλήγει να ρίχνει βενζίνη στη φωτιά της κρίσης και της ύφεσης χαρακτήρισε το ΔΝΤ ο Matthieu Pigasse, εντεταλμένος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Lazard Freres στη Γαλλία και αντιπρόεδρος της Lazard στην Ευρώπη. Μιλώντας σε συμπόσιο που συνδιοργάνωσαν το Megaron Plus και η Eurobank στο Μέγαρο Μουσικής με τίτλο Ευρώπη, Ευρωζώνη και Ελλάδα από την κρίση στην ανάπτυξη, ο Γάλλος τραπεζίτης ξεκαθάρισε πως είναι λάθος να αντιμετωπίζεις την ύφεση με ύφεση και ότι για να σταθεροποιηθεί το Ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα απαιτείται διαγραφή μέρος των δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ.

Ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται σε κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση κυρίως διότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν κακές επιλογές.

Οι δανειστές της Ελλάδας πολύ δύσκολα θα αποδεχτούν την χρηματοδότηση του "κενού" από μια διετή επιμήκυνση του προγράμματος από νέα δάνεια του EFSF/ESM ή νέο "κούρεμα", υπογραμμίζει σε έκθεσή της η UBS. Πιθανότερη φαίνεται η χρήση εργαλείων όπως η μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια και η έκδοση περισσότερων εντόκων για να καλυφθεί η "τρύπα", σημειώνει ο οίκος. Παράλληλα, η UBS εκτιμά ότι κινήσεις επαναγοράς χρέους ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν κάποια στιγμή για τη μείωση του χρέους, εκτιμώντας όμως ότι θα έχουν περιορισμένες επιπτώσεις.

Στο σενάριο της επαναγοράς χρέους, η UBS σημειώνει ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα κατάφερνε να αγοράσει όλους τους τίτλους που ελέγχουν ιδιώτες, ύψους 62 δισ. ευρώ, στο 30% της ονομαστικής τους αξίας, το συνολικό χρέος της Χώρας θα υποχωρούσε μόλις κατά 12%, μειώνοντας το λόγο ως προς το ΑΕΠ στο 158% από 180% στα τέλη του 2012. Ωστόσο, σημειώνει ότι μεγάλο μέρος των τίτλων διατηρείται σε χαρτοφυλάκια "διατήρησης ως τη λήξη" και δύσκολα θα πωληθούν.

"H ανάγκη λήψης δύσκολων αποφάσεων στην Ελλάδα, με αιχμή την ψήφιση των νέων μέτρων, φέρνει στην επιφάνεια τα εύθραυστα θεμέλια της τρικομματικής Κυβέρνησης", παραδέχεται από την πλευρά της και η Citigroup.

"Στις 7 Νοεμβρίου η Ελληνική Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, όσον αφορά στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού το βράδυ της Κυριακής 11 Νοεμβρίου, μόλις ένα 24ωρο πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου", σχολιάζει η Citigroup.

Σε άλλο μέρος της έκθεσής του ο οίκος κάνει ειδική μνεία στην πρόταση περί επαναγοράς του Ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας πως συνιστά μια ιδέα που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, το τελευταίο διάστημα, στους κύκλους των πιστωτών της Χώρας.

Μάλιστα η Citigroup παραδέχεται πως ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτηρίζει "χρήσιμη" και άξια διερεύνησης την πρόταση περί επαναγοράς των Ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι ακόμη παραμένει άγνωστο το πως μπορεί να χρηματοδοτηθεί η επαναγορά του Ελληνικού χρέους.


Οι εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας

Αφήνοντας τις εκθέσεις – εκτιμήσεις και επανερχόμενοι στα δικά μας, σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο στις 6 Νοεμβρίου.

Από την άλλη, σχεδόν στα 8,3 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Σεπτέμβριο. Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης έχει οδηγήσει σε άτυπη στάση πληρωμών, με αποτέλεσμα τα φέσια που έχει βάλει το κράτος στην Αγορά να αυξηθούν κατά 300 εκατ. ευρώ σε έναν μήνα. Επιπλέον, υπάρχει και ποσό 738 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά εκκρεμείς επιστροφές φόρων, που δεν αποκλείεται σύντομα να καταστούν και αυτές ληξιπρόθεσμες αν συνεχιστεί το θρίλερ με την καταβολή της δόσης.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή η Κυβέρνηση ελπίζει να πληρώσει τα 3,5 δισ. ευρώ φέτος και αντίστοιχο ποσό το 2013. Αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί η δόση από το πρόγραμμα βοήθειας.

Απλά για να μην νομίζουν κάποιοι ότι με την καταβολή της δόσης το Δημόσιο θα εξοφλήσει το σύνολο των οφειλών του και θα επιστρέψει η ρευστότητα στην Αγορά.


Το 76% του τζίρου σε μόλις 7 τίτλους του ΧΑ

Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις επτά τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Κύπρου, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Alpha Bank, “απασχόλησαν” το 76% του συνολικού τζίρου, επιβεβαιώνοντας το “μονόπαντο” αγοραστικό ενδιαφέρον.

Επιφυλακτικοί, παρά την σημερινή σημαντική ανοδική αντίδραση οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, ενθαρρύνουν μόνο όσους ασχολούνται με το trading, ενώ συστήνουν απόλυτη επιφύλαξη στα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, επισημαίνοντας ότι έρχεται εβδομάδα σημαντικών “αναταράξεων”.

Για όσους κινούνται με καθαρά τεχνικά κριτήρια, θα ήταν θετικό ό Δείκτης να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 808 μονάδων και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 851 μονάδων, κάτι που θα σηματοδοτούσε την εκ νέου αλλαγή της τάσης επί το θετικότερον.

Το σήμα αγοράς για τον Τραπεζικό δείκτη, τα συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 348 μονάδων.

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 8,27% και από τον Τραπεζικό 21,5%. Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη στο 17,9% και 14,93% αντίστοιχα.

“Χλοοτάπητας” το ταμπλώ του 20αρη, αφού το σύνολο των τίτλων που τον απαρτίζουν έκλεισε στο “πράσινο”, ενώ ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς και MIG έκλεισαν στο υψηλό ημέρας.

Με διψήφιο ποσοστό ανόδου οι Alpha Bank (+14,38%), Eurobank (+11,74%), MIG (+12%), Εθνική (+13,29%), Κύπρου (+14,84%) και Πειραιώς (+28,37%). Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE, ενώ με αγοραστές έκλεισαν όλοι ανεξαιρέτως οι Τραπεζικοί τίτλοι.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 802,21 μονάδες με κέρδη 5,38%, ενώ ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 71,5 εκατ.

Αντίστροφη της χθεσινής η τελική εικόνα με 115 ανοδικές μετοχές έναντι 36 πτωτικών και για 21 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 10%.

Η έκθεση της Pimco

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ήλθε και η έκθεση από την Pimco.

Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά απίθανο να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, δήλωσε ο Andrew Bosomworth managing director της Pimco, λέγοντας οτι η ΕΚΤ ίσως αναγκαστεί να δεχθεί απώλειες στα Ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της. "Η Ελλάδα είναι αναξιόχρεα και θα χρεοκοπήσει. Το ερώτημα είναι πως και πότε θα το πραγματοποιήσει" πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ παρά το θετικό ξεκίνημα, στον απόηχο των στοιχείων για την απασχόληση, σε απώλειες δείχνει να γυρίζει η Wall Street. Η ισοτιμία EURUSD υποχωρεί σε χαμηλά 3 εβδομάδων, ενώ ισχυρές απώλειες καταγράφουν πετρέλαιο και χρυσός.

Παίρνοντας τις διεθνείς ειδήσεις με την χρονική τους σειρά, η Goldman Sachs προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την Ιαπωνική ανάπτυξη, για τη χρήση που ξεκίνησε τον Απρίλιο, επικαλούμενη την επιβράδυνση της εξωτερικής ζήτησης και το ασθενέστερο κλίμα.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs περιέκοψαν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ιαπωνίας για τη χρήση του 2012 στο 0,9% από το 1,9% και για το επόμενο έτος στο 1,4% από το 1,6%. Το report επίσης επισημαίνει ότι το ρίσκο με την Κίνα έχει επηρεάσει την ήδη ασθενή εξωτερική ζήτηση και θα συνεχίσει να επιβαρύνει το εταιρικό κλίμα, ακόμη κι αν η Κινεζική οικονομία ανακάμψει.

Συρρίκνωση δραστηριοτήτων καταγράφηκε για 15ο συνεχή μήνα στον κλάδο μεταποίησης της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο καθώς τόσο η παραγωγή όσο και οι νέες παραγγελίες ακολουθούν πτωτική τροχιά.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 45,4, οριακά υψηλότερα από την αρχική ένδειξη στο 45,3, αλλά χαμηλότερα από το 46,1 του προηγούμενου μήνα. Ο σχετικός δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποητική παραγωγή διαμορφώθηκε στο 45 από 45,9 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στο 43,3 από 43,5 το Σεπτέμβριο. Επισημαίνεται ότι ένδειξη κάτω από το 50 σηματοδοτεί το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και ανάπτυξης δραστηριοτήτων.


Τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ

Πολύ πάνω των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, στις 171.000, η ανεργία ωστόσο ενισχύεται στο 7,9% από 7,8%. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν περί τις 120.000 νέες θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα θετικές και οι αναθεωρήσεις των θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο. Οι νέες θέσεις του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν στις 148.000 από 114.000, ενώ του Αυγούστου αναθεωρήθηκαν στις 192.000 από προηγούμενη εκτίμηση στις 142.000 θέσεις.

Άνοδο 4,8% εμφάνισαν οι παραγγελίες των εργοστασίων τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, ελαφρώς μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση των εργοστασιακών παραγγελιών κατά 4,6% το Σεπτέμβριο έναντι αύξησης 5,1% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά παραμένει σε περίοδο σημαντικού volatility, με ζητούμενο την “ποιότητα” των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η σημερινή αντίδραση “της ύστατης ώρας” διαφύλαξε τον ΚΜΟ των 50 ημερών (768 μονάδες) για τον Γενικό Δείκτη, που χθες είχε υποχωρήσει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά η σημαντική διόρθωση των τελευταίων ημερών “εξαέρωσε” σημαντικά τα ιδιαίτερα μοχλευμένα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στον Τραπεζικό κλάδο, με συνδυασμό τις κατοχυρώσεις σημαντικών κερδών για όσους τοποθετήθηκαν νωρίς και σημαντικών εγκλωβισμών για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με αργά αντανακλαστικά.

Παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο η υπέρβαση των 808 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών) για το πρώτο σήμα επαναφοράς της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική.

Η ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται πλούσια σε ειδησεογραφία, εντός και εκτός των τειχών, κάτι που θα διατηρήσει την υψηλή μεταβλητότητα, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


------ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 77.952 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FTSE ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με αποτέλεσμα να διατηρήσει το premium στο 0,89%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.580, τιμή εκκαθάρισης 296,75), κινήθηκαν μεταξύ 275,5 και 298,25 μονάδων.

Μετά από πολύ καιρό, αξιοπρόσεκτο άνοιγμα “short” θέσεων από ξένα χαρτοφυλάκια.
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (7.200 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (18.982), Alpha Bank (16.108), Κύπρου (13.466), ΔΕΗ (1.839), ΟΤΕ (2.613), ΟΠΑΠ (2.608), Πειραιώς (17.078), Μυτιληναίο (629), Eurobank (733), MIG (1.381), ΓΕΚ (260), Ελλάκτωρα (159), Intralot (392), ΕΧΑΕ (108), CPB (1.103), Βιοχάλκο (101).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, σε χαμηλά επίπεδα εγκλωβίστηκε η κινητικότητα των δικαιωμάτων του FTSE-20 (συνολικά 728 τμχ), με τους επενδυτές να στρέφονται προς τα δικαιώματα αγοράς (592 calls έναντι 136 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα μειώθηκε ελαφρά στο 58%.

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.350.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v