ΧΑ:Με Coca-Cola κρατήθηκαν οι 800 μονάδες

Τρεις φορές άλλαξε πρόσημο ο Γ.Δ., για να επικρατήσουν στο τέλος οι πωλητές. 2η διαδοχική συνεδρίαση όπου εγκλωβίστηκαν οι πρωινοί αγοραστές. Κέρδη για 3Ε. Πτώση για ΔΕΗ. Άνοδος 8,4% στο Χ.Α. τον Οκτώβριο.

Παρά τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, δεν έλειψαν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ούτε η μεταβλητότητα, ούτε οι αλλαγές προσήμων.

Ο Γενικός Δείκτης άλλαξε τρεις φορές πρόσημο, όμως μετά τις 15.45 η επικράτηση των πωλητών ήταν σχεδόν καθολική.

Μάλιστα όταν στις 16.36 ο Δείκτης “είδε” το χαμηλό ημέρας των 783,34 μονάδων (-3,95%), οι ανησυχίες χτύπησαν “κόκκινο” και χρειάστηκαν σημαντικές αγοραστικές παρεμβάσεις προκειμένου να μαζευτούν κάπως οι απώλειες στον Τραπεζικό κλάδο και να επιστρέψει ο Δείκτης υψηλότερα από το καθαρά ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Παρά ταύτα μέχρι και τις τελικές δημοπρασίες όλα έδειχναν να παίζονται, όσον αφορά το όριο των 800 μονάδων και χρειάστηκε η τελική παρέμβαση από τον πλέον Δεικτοβαρή τίτλο του Χ.Α. για να κρατηθούν τα προσχήματα.

Η μετοχή της Coca-Cola έκλεισε στο υψηλό ημέρας με κέρδη 2,48% και ο Γενικός Δείκτης στις 801,32 μονάδες με απώλειες 1,74%.

Αυτό βέβαια μπορεί να κράτησε τα προσχήματα προς ώρας, όμως είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Αγορά τα νούμερα που βλέπει τα ξαναβλέπει (!)

Από εκεί και πέρα αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εγκλωβίζονται οι πρωινοί αγοραστές και τα χαρτοφυλάκια που παραδοσιακά κινούνται με αργά αντανακλαστικά.

Τα στατιστικά για τον Οκτώβριο στο ΧΑ

Για τους ασχολούμενους με τα στατιστικά, ο Οκτώβριος αποδείχθηκε ο τρίτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη που σημείωσε μηνιαία κέρδη 8,42%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης μηνιαία κέρδη 6,62%.

Σε 10μηνη βάση, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη στο 17,77% και του Τραπεζικού στο 13,87%.

Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78,9 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 24,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και αυξημένη κατά 61% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στις 22/10 σημειώθηκε το μέχρι στιγμής υψηλό έτους, τόσο ενδοσυνεδριακά (910,99 μονάδες), όσο και σε κλείσιμο (894,01 μονάδες).

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά και σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης που έφερε τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 836,47 μονάδες (+2,57%) και τον Τραπεζικό μέχρι τις 322,61 μονάδες (+5,22%).
 
Επίσης η μετοχή της Alpha Bank αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,97 ευρώ (+6,49%), της Εθνικής μέχρι τα 1,93 ευρώ (+4,89%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,4700 ευρώ (+4,21%), της Κύπρου μέχρι τα 0,3360 ευρώ (+5,66%), της CPB μέχρι τα 0,0630 ευρώ (+10,52%) και της Αττικής μέχρι τα 0,6540 ευρώ (+9%).

Μόλις τέσσερις οι τίτλοι με θετικό πρόσημο από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+2,48%), CPB (+8,77%), ΟΠΑΠ (+1,65%), Κύπρου (+2,52%).

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 7% οι Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια και ΔΕΗ με την τελευταία να υποχωρεί ανέλπιστα χαμηλότερα της στήριξης των 4,60 ευρώ δημιουργώντας έντονες τεχνικές ανησυχίες.

Απώλειες μεγαλύτερες του 6% για τον Τιτάνα και του 5% για Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Eurobank, MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο τζίρος στα 84 εκατ. από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (Πειραιώς), ενώ περίπου ισορροπημένη ήταν η τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές έναντι 67 πτωτικών.

Παρά ταύτα για 25 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 5%, όμως για ελάχιστους από αυτούς οι συναλλαγές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν “αξιοπρεπείς”.

Οι κυπριακές εξελίξεις

Ασφαλώς και το τελικό κλείσιμο των παραπάνω τίτλων είναι εντυπωσιακά διαφοροποιημένο, με τις Κυπριακές Τράπεζες να επιδεικνύουν σχετικά καλύτερη συμπεριφορά και να κλείνουν με θετικό πρόσημο.

Σε τηλεφωνική συνομιλία των Προέδρων Χριστόφια και Πούτιν λέχθηκε ότι θα υπάρξει θετική προσέγγιση στο θέμα του Ρωσικού δανείου είπε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κάνοντας λόγο για εγγυήσεις που σχετίζονται με το φυσικό αέριο.

Πολλά δισεκατομμύρια ευρώ θα διοχετευτούν στα Κρατικά ταμεία στα προσεχή λίγα χρόνια από την εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης, λίγες ώρες μετά τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για χορήγηση άδειας για ερευνητικές γεωτρήσεις σε τέσσερα οικόπεδα.

Μένοντας στις Τραπεζικές μετοχές, αξίζει σημείωσης η συμπεριφορά της μετοχής της Εθνικής, που σήμερα υποχώρησε μέχρι τα 1,75 ευρώ, δηλαδή δοκίμασε τιμές χαμηλότερες από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (1,77 ευρώ). Αν ανοίξει η “καταπακτή”, η επόμενη “μάχη” θα δοθεί στα 1,50 ευρώ.

Μεταφερόμενοι εκτός Τραπεζικού ταμπλώ, σημαντικές βοήθειες στο τελικό κλείσιμο του Δείκτη προσέφερε και ο τίτλος του ΟΠΑΠ, η σημερινή κίνηση του οποίου χαρακτηρίστηκε από εντυπωσιακή μεταβλητότητα καθώς κινήθηκε μεταξύ των 5,06 ευρώ (+4,33%) και 4,61 ευρώ (-4,95%).

Σαφώς ανησυχητική η διαγραμματική εικόνα για τον ΟΤΕ, καθώς μετά την προχθεσινή και στην σημερινή συνεδρίαση δείχνει να δοκιμάζει κλεισίματα χαμηλότερα της στήριξης των 3,50 ευρώ. Καθοδική διαφυγή ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο υποχώρησης προς τα 3,00 ευρώ.

Η ψηφοφορία στη Βουλή

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποδίδουν την μεταστροφή του κλίματος στην θεωρούμενη πιο “εύκολη” σημερινή ονομαστική ψηφοφορία, στην Βουλή, όμως ακόμα και στα υψηλά ημέρας οι Τραπεζικές μετοχές δεν “πάταγαν γερά” και δεν έπειθαν ότι ο πτωτικός κύκλος που έχει ξεκινήσει έχει ολοκληρωθεί.

Από εκεί και πέρα, δεκτό κατά πλειοψηφία, επί της αρχής και επί των άρθρων, έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Στην ψηφοφορία, η ΝΔ ψήφισε συντεταγμένα, το ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατακερματισμένα, ενώ τον τόνο έδωσε η για πρώτη φορά στα Κοινοβουλευτικά χρονικά η αποχή από την ψηφοφορία … δυο πολιτικών αρχηγών, του Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη.

Δεν βρέθηκε στο Κοινοβούλιο για την ψηφοφορία ούτε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στον Τραπεζικό κλάδο, εδώ και καιρό, είναι περισσότερο μοχλευμένα και εγχώρια και γι’ αυτό εμφανίζονται επιρρεπή σε εντονότερες διακυμάνσεις. Από την άλλη πλευρά, τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται σε μετοχές “αξίας” και σε εκείνες που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις εμφανίζονται πιο συντηρητικά και προσανατολισμένα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Καθώς η Κυβέρνηση θα επιχειρεί να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη μεταξύ των Κυβερνητικών εταίρων ενόψει της ψηφοφορίας για τα νέα μέτρα, η Αγορά πιθανότατα θα κρατά στάση πτωτικής αναμονής, επηρεαζόμενη από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Τραπεζικό κλάδο.

Οι δηλώσεις W. Schaeuble για Ελλάδα

Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ελληνικής Κυβέρνησης και τρόικας, αλλά ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, δήλωσε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών του Eurogroup ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble.

Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει περισσότερες δεσμεύσεις, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, τόνισε επίσης ο Γερμανός Υπουργός. Μάλιστα, ο κ. Schaeuble διεμήνυσε πως δεν ελήφθησαν αποφάσεις στη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης, σημειώνοντας πως δεν αναμένει την έκθεση της τρόικας πριν τις 11 ή 12 Νοεμβρίου. “Το Γερμανικό Κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει για την επόμενη δόση. Αισιόδοξο να υπάρχει απόφαση για την Ελλάδα στις 12 Νοεμβρίου”, ανέφερε ο κ. Schaeuble.

Η τρόικα δεν συζητά σχέδιο για νέα αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, δήλωσε στο Deutschland Radio Kultur ο Πρόεδρος του European Working Group, Thomas Wieser, όπως μειτέδωσε το ΜΝΙ. Ο κ. Wieser δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ότι δεν θα αποκλείσει μια νέα συμφωνία με την Ελλάδα που θα δίνει ένα “πιο μετρημένο πρόγραμμα προσαρμογής”, δεδομένης της κατάρρευσης της Ελληνικής οικονομίας.

Προειδοποίησε, πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικα και της Ελλάδας δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. “Βρίσκονται κοντά στο τέλος, όμως είναι γνωστό ότι τα τελευταία βήματα σ’ αυτές τις συμφωνίες είναι πάντα τα πιο δύσκολα”, τόνισε.

Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει απομακρυνθεί, δήλωσε ο Mohamed El - Erian της Pimco, σε συνέντευξη του στο Καναδικό κανάλι BNN, λέγοντας ότι οι πιθανότητες μιας “Grexit” κυμαίνονται μεταξύ 60% με 70%. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα της Ελλάδας έγκειται στο πολύ υψηλό χρέος, στην έλλειψη ανάπτυξης και στο δυσλειτουργικό πολιτικό σύστημα, ενώ σημείωσε την απουσία υποστηρικτικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Η Credit Suisse εκτιμά το χρηματοδοτικό χάσμα από τη διετή παράταση του Ελληνικού προγράμματος στα 40 δισ. ευρώ, ενώ από το ποσό αυτό, τα 30 δισ. ευρώ είναι η καθαρή αύξηση από το αρχικό πρόγραμμα, έναντι των 25 δισ. ευρώ που φαίνεται να εκτιμά η Ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Credit Suisse τα 16 δισ. ευρώ μπορούν να καλυφθούν από την ανακατανομή των κονδυλίων του τρέχοντος προγράμματος και άλλες εγχώριες πηγές, μειώνοντας το κενό της χρηματοδότησης στα 24 δισ. ευρώ.
 
Ωστόσο για να καλυφθούν τα υπόλοιπα 24 δισ. ευρώ κάποια μορφή “ήπιου” OSI, “κούρεμα” δηλαδή των δανείων του επίσημου τομέα, είναι πιθανό να χρειαστεί για να χρηματοδοτηθεί το υπόλοιπο ποσό.

Το πρόγραμμα, στην αρχική του μορφή, είχε κενό χρηματοδότησης για την περίοδο 2015-2016 10 δισ. ευρώ, το οποίο επρόκειτο να καλυφθεί από την επιστροφή της Χώρας στις Αγορές. Ωστόσο η αναθεώρηση στην αύξηση του ΑΕΠ και το έλλειμμα επιφέρει κενό 16,2 δισ. ευρώ έως το 2016 και οι νέοι στόχοι για τις ιδιωτικοποιήσεις επιφέρουν κενό άλλα 14 δισ. ευρώ.

Όμως και ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε για το 2013, δεν κάνει τίποτε άλλο από το επιβεβαιώνει την μαύρη εικόνα της Ελληνικής οικονομίας και να εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους επιμένουν πως “βλέπουν” ανάπτυξη.

Ειδικότερα, το έλλειμμα γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται στο 5,2% του ΑΕΠ (από προηγούμενη πρόβλεψη στο 4,2%) ενώ το Δημόσιο χρέος, παρά το PSI, εκτιμάται στο 189,1% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενης εκτίμησης στο 179,3%. Η ύφεση του 2013 αναμένεται στο 4,5% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης στο 3,8%.

Στον προϋπολογισμό γίνεται πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,4% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης για πλεόνασμα 1,1% στο προσχέδιο και ανεργία στο 22,8% από 22,4% το 2012 και τους περισσότερους “ειδικούς” να επισημαίνουν ότι η πρόβλεψη για την ανεργία είναι εξαιρετικά αισιόδοξη (!)

Τώρα, αν με επίσημη ανεργία 22,8%, μπορεί να επιστρέψει σε ανάπτυξη μία Χώρα, ίσως είναι μία αφορμή οι οικονομολόγοι να ξαναγράψουν τα βιβλία τους (!!!)

Οι προβλέψεις του ΤΑΙΠΕΔ για το 2013

Έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από πωλήσεις ποσοστών που διατηρεί το Δημόσιο σε ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα, όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, η ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ τα Λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης κ.ά., αλλά και από την αξιοποίηση ακινήτων – φιλέτων όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, προβλέπει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ για το 2013.

Έσοδα 2,58 δισ. ευρώ από την πώληση μετοχών σε ΔΕΚΟ και την αξιοποίηση ακινήτων θα έχει το δημόσιο το 2013, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2013.

Μάλιστα, με βάση το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην έκθεση, τα πρώτα έσοδα δεν θα έρθουν νωρίτερα από τον Οκτώβριο του επόμενου έτους (φέξε μου και γλίστρησα) και θα προέρχονται μεταξύ άλλων και από τη 2η δόση του τιμήματος για την άδεια παιχνιδομηχανών (VLTs) που έλαβε ο ΟΠΑΠ, καθώς και από τη 2η δόση (εξόφληση) για την πολυετή εκμετάλλευση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC), δηλαδή διαγωνισμών που ολοκληρώθηκαν φέτος ή πέρυσι.

Πιο συγκεκριμένα: ΟΠΑΠ (2η δόση τιμήματος για την άδεια για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα), Κρατικά Λαχεία, IBC (2η δόση - εξόφληση), ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Κασσιόπη, ΟΠΑΠ (Πώληση 33%), Πώληση - επαναμίσθωση 28 κτιρίων, ΕΛΠΕ, Αστέρας Βουλιαγμένης, ΛΑΡΚΟ, Αφάντου, Περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικά Ταχυδρομεία, Αποθηκευτικός χώρος “Νότια Καβάλα”.

Ο ορισμός της απόλυτης ασυνεννοησίας, με το ΤΑΙΠΕΔ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2013 να έχει βάλει μέσα ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και ΟΛΘ και αυτές οι Επιχειρήσεις να μην αναφέρονται στον προϋπολογισμό του 2013 προς ιδιωτικοποίηση (!!!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε τεχνική εικόνα του Χ.Α. και των διεθνών Αγορών, για μία ακόμα φορά οι βοήθειες από το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τα δικά μας και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ΑΕΠΕΥ εκτιμά πως για να πάρουμε σήμα σε “intraday” χρειαζόμαστε κατοχύρωση των 313 μονάδων. Κύρια στήριξη στις 292 μονάδες, καθοδική διάσπαση των οποίων μπορεί να οδηγήσει τον FTSE προς τις 277 μονάδες.

Λογικά τις επόμενες μέρες θα υπάρξει προσπάθεια ισορροπίας με μεγάλο volatility.

Ο Τραπεζικός κλάδος έδειξε την μεγαλύτερη αδυναμία μιας και είναι και ο κλάδος που επηρεάζεται πολύ πιο εύκολα στα αρνητικά και θετικά νέα, ενώ οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά και να βρεθεί μεγάλη προσφορά στις ΑΜΚ.

Συμπερασματικά και μέχρι νεωτέρας ένα χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να έχει σχετικά μικρή στάθμιση στον Τραπεζικό κλάδο.

Μεταφερόμενοι στο εξωτερικό και ξεκινώντας από τον Γερμανικό DAX, η κύρια στήριξη εντοπίζεται στις 7265 – 7245 μονάδες και η σημαντική αντίσταση στις 7300 – 7322 μονάδες.

Για τον επανερχόμενο S&P 500, το επίπεδο 1413-1416 είναι κύρια αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει μια σοβαρότερη αντίδραση με στόχο το 1426. Κοντινή στήριξη το 1407-1405 και κύρια στην περιοχή του 1400.

Για τον Dow Jones οι κύριες στηρίξεις στις 13000 και στις 12930 μονάδες και η πρώτη σημαντική αντίσταση στην ζώνη 13124 – 13130, αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με ελεγχόμενες απώλειες και μετά από δύο αναγκαστικές αργίες λόγω “Sandy”, ξεκίνησε η Wall Street.

Μένοντας στις εξωτερικές ειδήσεις, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ιαπωνία τον Οκτώβριο, καθώς η υποχώρηση των εξαγωγών και η επιβράδυνση της εσωτερικής ζήτησης, επηρέασαν την παραγωγή.

Ο δείκτης PMI της Markit υποχώρησε στις 46,9 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 48 μονάδες το Σεπτέμβριο, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Παράλληλα, η Κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση 14 αναλυτών, ο δείκτης ΡΜΙ ανέκαμψε στις 50,3 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 49,8 μονάδες το Σεπτέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εργοστασιακή παραγωγή αναπτύσσεται ξανά μετά από δύο μήνες επιβράδυνσης.

Επίσης, κατά 0,8% αναπτύχθηκε η Βιομηχανική παραγωγή της Νότιας Κορέας το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, σηματοδοτώντας την αναστροφή μετά από την τρίμηνη πτώση.

Ο δείκτης Σικάγο ΡΜΙ που αποτυπώνει την κατάσταση στον κλάδο μεταποίησης, ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στο 49,9 φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής από το όριο του 50, που διαχωρίζει τα επίπεδα ανάπτυξης από τα επίπεδα συρρίκνωσης. Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης είχε ανέλθει στο 49,7. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στο 51, θα περάσει δηλαδή σε περιοχές ανάπτυξης.

Ασφαλώς, όμως, η είδηση που “έκλεψε την παράσταση”, να και κατά πολλούς ήταν απόλυτα αναμενόμενη, ήταν η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία έως το τέλος του έτους το χρέος της Χώρας θα φτάσει το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires, το Υπουργείο επανέλαβε πως θα μπορεί να δανείζεται έως το πρώτο τρίμηνο του 2013 με τη χρήση έκτακτων μέτρων. Οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων για την αποφυγή του “δημοσιονομικού γκρεμού”.

Υπενθυμίζεται πως το Κογκρέσο πέρυσι αύξησε το όριο χρέους κατά 2,4 τρισ. δολ. στα 16,39 τρισ. δολ. καθώς η Κυβέρνηση αναγκάζεται να δανείζεται υπερβολικά για την κάλυψη του ελλείμματος το οποίο τη δημοσιονομική χρήση του 2012 ξεπέρασε το 1 τρισ. δολ. για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Το Υπουργείο παράλληλα ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει στη δημοπρασία χρεογράφων 72 δισ. δολ. για την αποπληρωμή χρεών 63,1 δισ. δολ. και την άντληση μετρητών 8,9 δισ. δολ.

----ΧΠΑ

Παρά την υψηλή μεταβλητότητα που σημειώθηκε και στην Αγορά Παραγώγων, οι συναλλαγές υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα τόσο στα συμβόλαια του 20αρη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 75.307 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης Δεκεμβρίου ακολούθησε την υποκείμενη, μένοντας πολύ κοντά στη θεωρητική του τιμή.

Μηδενική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.790, τιμή εκκαθάρισης 293,5) κινήθηκαν μεταξύ 287 και 313,75 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (400.000 Εθνική, 50.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (20.950), Alpha Bank (14.832), Πειραιώς (10.582), Κύπρου (7.906), ΔΕΗ (2.152), ΟΠΑΠ (5.213), ΟΤΕ (3.458), MIG (1.475), Eurobank (1.812), Intralot (1.054), CPB (3.139), Μυτιληναίο (447), ΓΕΚ (1.167), ΕΧΑΕ (214), Ελ. Πετρέλαια (276), Ελλάκτωρα (203), Μέτκα (156).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 υποχώρησε στο 52%, με τον όγκο συναλλαγών οριακά υψηλότερα, στα 1443 δικαιώματα (636 calls και 807 puts).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 31/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.350.349 τεμ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v