Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει στροφές η Σοφοκλέους

Εμφανής προσπάθεια αναστροφής στο Χ.Α. με κίνηση προς τις 835 μονάδες. Κλειδί η Alpha Bank, υπεραπόδοση για ΟΠΑΠ, Λαϊκή, Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Θέλει δουλειά η αρχικά θετική προσπάθεια.

Καλοδεχούμενη η προσπάθεια αλλά -προσώρας- ανεπαρκής. Υψηλότερα μεν βασικοί δείκτες και μετοχές από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης, αλλά με ρυθμό και συναλλαγές που δεν φαίνεται να αρκούν.

Έως τις 830 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 305 - 308 ο FTSE-20, προς τις 315 ο τραπεζικός και με τζίρο της τάξης των 12,8 εκατ. ευρώ (περίπου στις 11.15), σε μια εμφανή προσπάθεια να μαζευτεί το άδειασμα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων αλλά και να διασκεδαστεί κάπως το κλίμα των τελευταίων ημερών.

Αναμφίβολα, ενθαρρυντική η προσπάθεια, όπως καταβάλλεται στα πρώτα 50-55 λεπτά της συνεδρίασης, όμως τα «ισχυρά χέρια» θα πρέπει να περάσουν το μήνυμα πως το ενδεχόμενο αναστροφής έχει πιθανότητες. Πως η βραχυπρόθεσμη τάση δεν έχει επιβαρυνθεί, με τους δείκτες να παίρνουν κλίση χαμηλότερα των δεύτερων γραμμών στήριξης.

Την επιβεβαίωση ή όχι των δεύτερων γραμμών άμυνας θεωρούσαμε εχθές απαραίτητη προϋπόθεση για τη μη ακύρωση της φοράς των τελευταίων ημερών, κάτι που δεν συνέβη. Αντιθέτως, η αγορά έδειξε ιδιαίτερα ευάλωτη στις ρευστοποιήσεις insiders και ευπαθής στις ρευστές πολιτικές εξελίξεις και στα... πηγαινέλα των τριών της συγκυβέρνησης.

Μέχρι τις 11.20 η αξία των συναλλαγών κυμαινόταν στα 14,6 εκατ. ευρώ, με το ενδιαφέρον και τις συναλλαγές να επικεντρώνονται στις λίγο-πολύ γνωστές μετοχές, γεγονός που παρατηρείται κατά κόρον σε ανάλογες περιστάσεις.

Συγκέντρωση δυνάμεων στις 4-8 μετοχές, αντιστάθμιση μέσω μη τραπεζικών χαρτιών -όποτε παρίσταται ανάγκη- και προσπάθεια ελέγχου της διακύμανσης των βασικών δεικτών.

Στο 1,92 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με αδύναμη τεχνικά εικόνα, στο 1,96 με υψηλό το 1,97 ευρώ η Alpha Bank, που αναδεικνύεται στον πλέον αξιόπιστο παίκτη από την ομάδα των τεσσάρων συστημικών μετοχών σε αυτήν τη φάση της αγοράς. Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης eZMarket το 1,96 ευρώ είναι σημαντική περιοχή για την Alpha Bank.

Στο 0,992 η Eurobank, στο 0,468 ευρώ η αδύναμη και πάλι Πειραιώς. Από τη μη τραπεζική τριάδα, ο ΟΠΑΠ στα 5,05 ευρώ, με ισχυρά χέρια να μαζεύουν και σήμερα το χαρτί, στα 3,67 ο ΟΤΕ και στα 4,91 ευρώ η αξιόμαχη τελευταία ΔΕΗ.

Από τις λοιπές μετοχές του 20άρη, περισσότερο ξεχωρίζουν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Λαϊκή, Μυτιληναίος, MIG. Σχετική κινητικότητα και στα μεσαία, απ’ όπου ξεχωρίζουν ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Intralot, Σιδενόρ, ΕΧΑΕ, δηλαδή οι σηματωροί της κατηγορίας και τα λεγόμενα χαρτιά των ισχυρών χεριών. Και αυτό αναμφίβολα είναι μία ενθαρρυντική ένδειξη.

Μετά τις 11.30 το Χ.Α. ανέβαζε στροφές, με τον Γ.Δ. στις 835 μονάδες (2,45%) και με τον 20άρη προς τις 310, με συναλλαγές 16,8 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v