Στην κόψη του ξυραφιού και το ΧΑ

Ώρα κρίσης για τα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα. Το ΧΑ αποτυπώνει το «άδειασμα» στις τράπεζες και προεξοφλεί ανάλογα. Στο χείλος του... γκρεμού από τη συγκυβέρνηση, μέχρι τις αντοχές του συστήματος και της κοινωνίας-οικονομίας.

Επί ξυρού ακμής ΟΛΑ. Από τη συγκυβέρνηση, το πολιτικό παίγνιο και τις ισορροπίες με τους δανειστές, μέχρι τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας, του Χ.Α. συμπεριλαμβανομένου.

Στα σχετικά θέματα του euro2day.gr καταγράφονται όλες οι πτυχές της κατάστασης και αναλύονται οι παράμετροι του αδιεξόδου(;). Συμμαχία προθύμων στήνει ο Σαμαράς, αντιρρήσεις «μικρότερων» χωρών στο Eurogroup, συμφωνήστε με την Ε.Ε.... εχθές είναι πλευρές του προβλήματος, ενδεικτικές του... μη παρέκει όπου έχει περιέλθει το «ελληνικό πρόβλημα».

Ή μήπως όχι, και δε βλέπουμε την αθέατη πλευρά της εικόνας, όπως διαδραματίζεται και συντίθεται τις τελευταίες ημέρες;

Το Χ.Α., από τους ελάχιστους σταθερούς προεξοφλητικούς μηχανισμούς, αποτυπώνει εδώ και μερικές συνεδριάσεις τα επερχόμενα. Με δραματική διόρθωση δεικτών και μετοχών, με βαρίδι εκ νέου τις τράπεζες, όπου το «ξεφόρτωμα» πραγματοποιείται με υψηλούς τζίρους, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί.

Στις 306,59 μονάδες ο κλαδικός δείκτης, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα των 350-360 μονάδων, περιοχή που μερίδα αναλυτών και παικτών θεωρεί κομβική κυρίως από τεχνική πλευρά (λόγω του ισχυρού κινητού μέσου).

Το γιατί ξεφορτώνονται οι τράπεζες είναι ένα εύλογο ερώτημα, στο οποίο επιχειρεί να απαντήσει ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Προς επίρρωσιν των γραφομένων, σημειώνουμε και το εξής στοιχείο: Στις 23 Οκτωβρίου ο Γ. Στουρνάρας συναντούσε το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με θέμα το χρονοδιάγραμμα και τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν φάνηκε να κορυφώνεται η ανοδική κίνηση του τραπεζικού δείκτη, για να φτάσουμε στη συνεδρίαση «υψηλού» του κλαδικού δείκτη, που συνοδεύτηκε μάλιστα από αυξημένες συναλλαγές σε τραπεζικά χαρτιά.

Ακολούθησαν, μετά από 1-2 ημέρες, τα γνωστά αδειάσματα στις τράπεζες, με τη γνωστή χθεσινή κατάληξη. Τόσο το παρασκήνιο στον κλάδο, όσο κι η τεχνική εικόνα του κλαδικού δείκτη (συναλλαγές, πωλήσεις θεσμικών θέσεων, μάζεμα από τα χαμηλά) μας έβαλαν σε υποψίες πως στην τελευταία κορυφή του δείκτη -και του 20άρη- πραγματοποιούνταν αναδιανομή χαρτιών.

Υποθέσαμε αρχικά πως οι γνωρίζοντες (ενδεχομένως οι τραπεζικοί κύκλοι), οι κάθε λογής insiders, γνωρίζουν κάτι περισσότερο από εμάς και κατοχυρώνουν τις θέσεις τους. Ο αυξημένος τζίρος στις τράπεζες ήρθε να ενισχύσει αυτήν την εκτίμησή μας, που εδραιώθηκε μόλις συμπληρώθηκαν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Γι' αυτό άποψή μας είναι πως στη συνάντηση της 23ης/10 οι τραπεζίτες ενημερώθηκαν αρμοδίως και έπραξαν τα δέοντα. Η χωρίς αντιστάσεις διόρθωση του τραπεζικού δείκτη και η εικόνα των τελευταίων δύο ημερών μας δίνει την αίσθηση πως κάποιοι -οι λίγοι- γνωρίζουν επακριβώς ΟΛΟΥΣ τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης και της συνέχειας.

Γι' αυτό, εάν ο κλαδικός δείκτης ΔΕΝ αντιδράσει σύντομα -σήμερα- πάνω από τις 350-360 μονάδες, τότε θα πρέπει να περιμένουμε τον κλάδο χαμηλότερα. Αυτήν τη λογική άλλωστε είχε η επιμονή μας όλες αυτές τις ημέρες τόσο στον κλαδικό δείκτη όσο και στη μετοχή της Εθνικής, που εξακολουθούμε να θεωρούμε σηματωρό.

Κατά συνέπεια, ή αντιδρά ο τραπεζικός δείκτης, και ο 20άρης, σήμερα, άμεσα, επαναδιασπώντας ανοδικά τις αντιστάσεις, ή αναπροσαρμόζουμε την τακτική μας.

Για τον 20άρη απαραίτητη τεχνική προϋπόθεση θεωρούμε την άμεση υπέρβαση τουλάχιστον των 315 μονάδων, ειδάλλως χαμηλώνουμε τον πήχη.

Σήμερα-αύριο κρίνεται το βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v