“Μαύρη Δευτέρα” για τις τραπεζικές μετοχές

Τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου δωδεκαμήνου γνώρισε ο τραπεζικός δείκτης. Ρεκόρ τριμήνου η υποχώρηση του Γ.Δ. Συνολικά 28 τίτλοι είχαν απώλειες άνω του 10%. Έσπασαν κρίσιμες στηρίξεις. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Το -15,82% του Τραπεζικού δείκτη είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 12 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/10/2011 (-16,85%).

Παρά το γεγονός ότι το Χ.Α. έδειχνε αξιοσημείωτες αντοχές στην διαφαινόμενη δοκιμασία που περνά η τριτοκομματική Κυβέρνηση, ο “μπαμπούλας” των επερχόμενων Α.Μ.Κ. στον Τραπεζικό κλάδο και οι πιθανολογούμενοι όροι ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος, “έκοψαν τα πόδια” των αγοραστών.

Εικόνα μίνι “sell off” στους Τραπεζικούς τίτλους και ελάχιστες αντοχές στις περισσότερες από τις υπόλοιπες μη Τραπεζικές μετοχές του 20αρη (όπως Folli Follie Group και Jumbo), δημιούργησαν κλίμα ανατροφοδοτούμενης πτώσης που συνοδεύτηκε από αξιοπρόσεκτο τζίρο και αν το κλίμα αυτό συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, τα “margin calls” θα έλθουν σε πρώτη διάταξη (!)

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι από τα πρόσφατα υψηλά των 396,66 μονάδων (κλείσιμο 24/10), οι αθροιστικές απώλειες για τον Τραπεζικό δείκτη φθάνουν στο -18,32%, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για αυτούς που τοποθετήθηκαν με σημαντική καθυστέρηση (!)

Επίσης αξίζει υποσημείωσης ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, από τον οποίο το 53,5% αφορά συναλλαγές μόλις τεσσάρων τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Εθνικής, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Πειραιώς.


Αναλυτικά οι απώλειες των μετοχών στο ΧΑ

Δεν υπάρχει διασωθείς τίτλος στο ταμπλώ του 20αρη, όπου εννέα μετοχές του έκλεισαν με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

Πιο συγκεκριμένα οι: Alpha Bank (-13,22%), Eurobank (-14,52%), CPB (-17,19%), MIG (-12,10%), Εθνική (-16,74%), Κύπρου (-14,93%), Πειραιώς (-18,6%), Ελλάκτωρ (-11,56%, με τις φήμες να αναφέρουν ότι πάνε προς τα πίσω οι πιθανολογούμενες μετοχικές ανακατατάξεις), Μυτιληναίος (-10%).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 819,61 μονάδες με απώλειες 6,28%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 115 εκατ. από τα οποία τα 7 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca-Cola).

Πολύ κακή η τελική εικόνα με 15 ανοδικές μετοχές έναντι 120 πτωτικών και για 28 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες είχαν διψήφιο ποσοστό (!)

Μόνος θετικά διακριθείς τίτλος, με πειστικές συναλλαγές, αυτός της Forthnet, καθώς όλο και περισσότερες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο των επόμενων εξελίξεων στον Τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

Επιστρέφοντας στον FTSE και στην τεχνική εικόνα επιμέρους τίτλων, ικανοποιητική η διαγραμματική απεικόνιση για την ΔΕΗ που δεν διαταράσσει τον θετικό της βηματισμό, όσο δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 4,60 ευρώ.

Αντίθετα ο ΟΤΕ, έστω και οριακά, έχασε την στήριξη των 3,50 ευρώ και αν δεν ανακάμψει άμεσα δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την επό0μενη στήριξη στο ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ.

Μία ανάσα υψηλότερα από την στήριξη των 4,74 ευρώ έκλεισε ο ΟΠΑΠ, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 4,50 ευρώ.

Για τον Μυτιληναίο, οι όποιες “ανιχνευτικές κινήσεις” υψηλότερα των 4,00 ευρώ, αποδείχθηκαν εξαιρετικά βραχύβιες. Έκλεισε ακριβώς επάνω στην στήριξη των 3,60 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να τοποθετείται στα 3,40 ευρώ.

Έχασε την στήριξη των 0,51 ευρώ η Πειραιώς και αν συνεχίσει να κινείται “νότια” η επόμενη “αναμέτρηση” αγοραστών – πωλητών θα δοθεί στα 0,45 ευρώ.

Εκτός 20αρη, με απώλειες 7,45% έκλεισε η μετοχή του ΟΛΠ, παρά τις θετικές εκτιμήσεις που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του 2013 του Οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα, αυξημένα κατά 8,2% (121,9 εκατ. ευρώ) αναμένονται τα συνολικά έσοδα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) για το 2013, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση του χώρου των Ναυτιλιακών μεταφορών διεθνώς και την ύφεση της Ελληνικής οικονομίας.

Όπως προκύπτει από τον “Προϋπολογισμό Αποτελεσμάτων Χρήσης 2013”, τον οποίο ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο, κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της ανόδου του κύκλου εργασιών του Οργανισμού παίζουν τα αυξημένα κατά 42,8% έσοδα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και η συνεχής μείωση των δαπανών (2,5% οι γενικές και 9,2 οι εργασιακές) παρά την αύξηση των τιμών για αναλώσιμα και συντηρήσεις του Λιμένα. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το λειτουργικό αποτέλεσμα του 2013 αναμένεται να ανέλθει σε 13,8 εκατ. ευρώ ενώ το συνολικό αποτέλεσμα προ φόρων σε κέρδη 13.300.000 ευρώ.

Από την άλλη, ίσως αξίζει υποσημείωσης η έρευνα της Sentix που αναφέρεται σε σημαντική υποχώρηση στους φόβους των επενδυτών για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2013. Όπως μετέδωσε το Reuters, σύμφωνα με το δείκτη Euro Breakup Index της Sentix, μόνο το 31,4% των επενδυτών αναμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, από 51,9% το Σεπτέμβριο και 73,3% τον Ιούλιο.


Δεν υποχωρεί η τρόικα στα εργασιακά

Παίρνοντας τις εξελίξεις με την χρονική τους σειρά, η τρόικα δεν κάνει πίσω στις θέσεις της αναφορικά με τα εργασιακά σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την πολύωρη σύσκεψη. Όπως υποστήριξε, οι δανειστές αρνούνται να πουν το "ναι" στο επίδομα γάμου (έχει ήδη νομοθετηθεί), ενώ υποστηρίζουν ότι η επεκτασιμότητα των συμβάσεων που ζητά η Ελλάδα, δεν εφαρμόζεται σε καμία Δυτική Χώρα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μέχρι τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών ενστάσεις διατυπώνει η τρόικα και για το αίτημα να περνούν από τη Βουλή προς κύρωση οι αποκρατικοποιήσεις. Σημείωσε μάλιστα πως αυτό τον βρίσκει σύμφωνο, καθώς δύσκολα ένας επενδυτής θα προχωρούσε σε μια συμφωνία υπό την αίρεση της επικύρωσης από τη Βουλή.
 
“Είπαμε ότι στηρίζουμε Κυβέρνηση 4ετίας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και αυτό θα κάνουμε”. Με αυτή τη φράσητο ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση του από την όποια επιλογή κάνει η Δημοκρατική Αριστερά για το πακέτο των μέτρων.

Σε σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι, στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου, τα στελέχη συμφώνησαν πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει ως κόμμα ευθύνης, πρώτον, να επιδιώξει βελτιώσεις μέχρι την τελευταία στιγμή και, δεύτερον, να στηρίξει την Κυβέρνηση όχι στα λόγια, αλλά στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Αύριο, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ τη θέση του αναφορικά με τις εξελίξεις. Η εν λόγω ανακοίνωση πέρασε “ντούκου” από την Αγορά.


Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο

Αντίθετα οι ειδήσεις – εκτιμήσεις που αφορούσαν τις εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο, έστειλαν στο ναδίρ την ψυχολογία της Αγοράς, αν και οι περισσότερες από αυτές ήταν γνωστές εδώ και αρκετές ημέρες και μάλιστα η στήλη είχε αναφερθεί εμπεριστατωμένα.

Παράταση στην δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων των Τραπεζών κατά ένα μήνα, έως τις 30 Νοεμβρίου, αποφασίστηκε στη σύσκεψη της ΕΕΤ με τον Υπουργό Οικονομικών. Θα εκδοθεί σχετική Υπουργική απόφαση ενώ στο διάστημα αυτό εκτιμάται ότι θα έχουν λυθεί οι εκκρεμότητες σχετικά με τη δόση.

Παράλληλα, στη σύσκεψη συμφωνήθηκε η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των Τραπεζών, ενώ δεν έγινε δεκτό το αίτημα των τραπεζιτών να ανταλλάξουν Ελληνικά ομόλογα με τίτλους του EFSF. Στη συνάντηση δεν συζητήθηκαν ρυθμίσεις δανείων καθώς και το ζήτημα με τους τόκους των προνομιούχων μετοχών που έχει το Δημόσιο, ύψους 550 εκατ.

Επίσης όσον αφορά τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων και δημοσιεύματα που έδωσαν μία πρώτη “γεύση” στην Αγορά, σύμφωνα με τους ασχολούμενους με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, ως βασικό στοιχείο μπορεί να αναφερθεί ότι το core tier 1 θα παραμείνει 9% έως το 2014 και οι Τράπεζες γλιτώνουν περίπου 2 δισ.

Από την άλλη, χάνουν κεφαλαιακό όφελος περίπου 7,5 δισ καθώς η πρόταση του ΤΧΣ να εγγυηθεί τα νέα ομόλογα απορρίφθηκε, κάτι που οδηγεί σε εκτιμήσεις ότι οι Τράπεζες συνεχίζουν να έχουν αρνητική καθαρή θέση και πιθανότατα οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο σχόλιο της 19/10, μεταξύ άλλων, η στήλη ανέφερε “ Από την άλλη, η ΕΚΤ και η ΕΕ έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι απορρίπτουν την πρόταση το ΤΧΣ να εγγυηθεί τα Ελληνικά ομόλογα στην ονομαστική τους αξία καθώς μια τέτοια πρόταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Ένας από τους λόγους είναι ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκ του καταστατικού του, έχει διάρκεια ζωής μόλις 5 χρόνια. Ακόμη και αν αυτή παραταθεί για μερικά χρόνια, θα είναι δύσκολο να εγγυηθεί, με οποιονδήποτε τρόπο, Ελληνικά Κρατικά ομόλογα που λήγουν σε ορίζοντα από 10 ως 30 χρόνια. Πολύ δε περισσότερο να τα αγοράσει στην ονομαστική τους αξία, δίνοντας ως αντάλλαγμα ομόλογα του EFSF, την στιγμή μάλιστα που το Ελληνικό Δημόσιο δεν θεωρείται αξιόχρεο.

Αν επικρατήσει η εν λόγω απόρριψη στο σενάριο που “έπαιξε” το ταμπλώ, ασφαλώς και θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις για τους όρους των επερχόμενων ανακεφαλαιοποιήσεων”.


Όχι στο κούρεμα ελληνικών ομολόγων από Schaeuble

O W. Schaeuble απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός “κουρέματος” Ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας. Ωστόσο ανέφερε ότι ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους θα μπορούσε να εξετασθεί, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η Γερμανική νομοθεσία δεν επιτρέπει δεύτερο “haircut” στο Ελληνικό χρέος, την ώρα που διεξάγονται συζητήσεις για την παροχή νέας βοήθειας στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel.

“Η Γερμανική δημοσιονομική νομοθεσία, στο άρθρο 39, λέει ότι πιστώσεις μπορούν να δοθούν μόνο όταν θεωρείται απίθανο ότι θα υπάρξει default”, εξήγησε ο Steffen Seibert. “Με ένα τέτοιο μέτρο (δηλαδή το “haircut”), θα δέναμε τα χέρια μας και σίγουρα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας”, είπε.

Υπέρ της πρότασης Schaeuble για τη δημιουργία μιας θέσης "Νομισματικού Επιτρόπου" στην ΕΕ τάχθηκε ο M. Draghi σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Der Spiegel. O επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (ΟΜΤ) δεν αφορά την Ελλάδα καθώς απευθύνεται σε Κράτη που έχουν πρόσβαση στις Αγορές κεφαλαίου.

Αντίθετοι στο ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους εμφανίζονται οι αναλυτές της Munich Re, επισημαίνοντας ότι αυτό θα ήταν ένα νέο μήνυμα προς τις Αγορές ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να επιλύσουν την κρίση χρέους με φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές.


150 νέες μεταρρυθμίσεις για Ελλάδα λέει το Spiegel

Οι δανειστές της Ελλάδας θα απαιτήσουν από τη Χώρα να υλοποιήσει 150 νέες μεταρρυθμίσεις στην δοκιμαζόμενη από την ύφεση οικονομία της, υποστηρίζει το Spiegel. Επικαλούμενο την ενδιάμεση έκθεση της τρόικα, το Γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι η Αθήνα θα κερδίσει την διετή παράταση για να υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, πίστωση χρόνου που όμως θα κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ.

Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup συγκαλεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, ενώ προεξοφλεί ότι, στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι τελικές αποφάσεις για τη Χώρα θα ληφθούν στις 12 Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στην Αυστριακή εφημερίδα “Ντερ Στάνταρντ” ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου, διατυπώνει τη θέση πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, “δίνει επιτέλους ελπίδα”, έξοδος που πρέπει να συνοδευτεί με μια διάσωση των Τραπεζών, με επιδοτήσεις για ευαίσθητες εισαγωγές, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και επιλογή για επιστροφή. Όπως σημειώνει, αυτή τη στιγμή, θυσιάζεται στην Ελλάδα μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που δεν βρίσκουν μια θέση εργασίας, πάνω από το μισό των νέων ανθρώπων είναι άνεργοι και όλα αυτά στο όνομα του ευρώ (!)


Οι εκτιμήσεις της Nomura για δραχμή

Η νέα Ελληνική δραχμή θα υποτιμηθεί κατά 55 με 60% σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, εκτιμά η Nomura. Αν κάτι τέτοιο επαληθευόταν, η Ελληνική νομισματική κρίση θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στην ιστορία, πίσω μόνο από αυτήν της Αργεντινής και της Ινδονησίας.

Παράλληλα, η Nomura υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρώ και διάσπασης της Ευρωζώνης έχει υποχωρήσει από τον Mάιο του 2012, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί τελείως. Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό οίκο, τα spreads των Ευρωπαϊκών ομολόγων δείχνουν ότι οι πιθανότητες διάσπασης της Ευρωζώνης μέχρι τα τέλη του 2013 ανέρχονται στο 50%. Η Nomura σημειώνει ακόμα ότι παραμένει το υψηλό πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα.


Η έρευνα της εταιρείας BDO

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της εταιρείας BDO σε 1.000 οικονομικούς διευθυντές μεσαίων Επιχειρήσεων που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις στο εξωτερικό, η κρίση Κρατικού χρέους στην Ευρώπη παραμένει μία από τις κύριες ανησυχίες. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που η Ελλάδα να θεωρείται πιο ριψοκίνδυνη Χώρα να κάνει κανείς επενδύσεις και να ξεκινήσει μια Επιχείρηση, από ό,τι η Συρία.

Μόνο το Ιράν και το Ιράκ θεωρούνται “χειρότερες” Χώρες για επενδύσεις από ό,τι η Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να πείσει τους διεθνείς επενδυτές ότι αξίζει να της δοθούν τα δάνεια διάσωσης ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία και μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη Χώρα από τις 17 της Ευρωζώνης που βρίσκεται στη λίστα με τις 10 πιο επικίνδυνες Χώρες για να επενδύσει κανείς. Η Ισπανία βρίσκεται στην έβδομη θέση.

Οι αναλυτές της BDO δηλώνουν έκπληκτοι από το ότι οι περισσότεροι οικονομικοί διευθυντές δεν έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα υψηλά χρέη των Χωρών εκτός της Ευρώπης και κυρίως για την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με γοργούς ρυθμούς βελτιώνονται οι εσωτερικές και οι εξωτερικές ανισορροπίες στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Deutsche Bank, που επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο οίκος επισημαίνει ότι οι μικρότερες Χώρες της Περιφέρειας, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, έχουν σημαντικά πιο αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη. Τα εμπόδια με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη είναι πολλά και δεν περιορίζονται στα προβλήματα της Ελλάδας. "Αν και πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για πραγματική πρόοδο των Ευρωπαίων, στο σκέλος αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, είναι πασιφανές πως ο δρόμος για τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι ακόμη πολύ δύσκολος".

Η Deutsche Bank ανέφερε ότι το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που ακολουθεί η Ισπανική Κυβέρνηση δεν αποκλείεται να αποτελέσει τη βάση για το Ισπανικό μνημόνιο. Μάλιστα, θεωρεί ότι οι πιέσεις προς την Ιταλία θα αυξηθούν όταν η Ισπανία ζητήσει και επισήμως βοήθεια. “H στάση των Αγορών θα είναι εκείνη που θα κρίνει το χρόνο που η Ιταλία θα ζητήσει επισήμως βοήθεια. Θα είναι πριν ή μετά τις εκλογές της Άνοιξης του 2013”, αναφέρει ο οίκος.

Τα Αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων επιστρέφουν στην Ευρωζώνη αυξάνοντας την έκθεσή τους σε Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Σύμφωνα με στοιχεία της Fitch Ratings, η έκθεση των Αμερικανικών money market funds σε Τράπεζες της Ευρωζώνης αυξήθηκε το Σεπτέμβριο κατά 16% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σε όρους δολαρίου.

Η τάση αυτή συνεχίζεται κατά τους τρεις τελευταίους μήνες, από τα τέλη Ιουλίου όταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, δεσμεύθηκε να κάνει “ό,τι χρειάζεται” για να διατηρηθεί η ενότητα του ευρώ. “Θα χαρακτήριζα την αύξηση του Σεπτεμβρίου ως μικρή ενίσχυση και όχι ως ανατροπή των όσων ίσχυαν το 2011” εκτιμά ο Robert Grossman, αναλυτής της Fitch συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι οι κινήσεις των Αμερικανικών Αμοιβαίων χρησιμοποιούνται ως ενδείξεις των επενδυτικών τάσεων.


Οι ευρωπαικές αγορές

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές που συνδυάζονται με περιορισμένο όγκο συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση, λόγω του τυφώνα “Sandy” που θα κρατήσει σήμερα κλειστό το Αμερικανικό Χρηματιστήριο.

Πιο συγκεκριμένα η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) αποφάσισε την ακύρωση όλων των συναλλαγών στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο, που δεν αποκλείεται να παραμείνει κλειστό και αύριο, Τρίτη.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Εγκλωβισμένος μεταξύ της μεσοπρόθεσμης γραμμής αντίστασης (910 μονάδες) και της βραχυχρόνιας (850 μονάδες) βρισκόταν ο Γενικός Δείκτης κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις αναμένοντας έτσι τις όποιες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις γύρω από το πακέτο μέτρων, αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Η καθοδική τμήση του τεχνικού ορίου των 850 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα ωθούσε τον Δείκτη προς τις 824 μονάδες, επίπεδο που δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει στην πίεση των πωλητών, με την επόμενη τεχνική στήριξη να οριοθετείται στις 785 μονάδες.

Για την άμεση αναστροφή του κλίματος, θα χρειαστεί “κινητήριο νέο” και όχι άλλη προεξόφληση πιθανού θετικού σεναρίου.

Στην περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 380 και πολύ περισσότερο των 358 μονάδων, ανέβασε στροφές στην τάση, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 320 και 300 μονάδες.

Στην περίπτωση του τίτλου της Εθνικής Τράπεζας, αυτός όχι μόνο έχασε τις στηρίξεις στα 2,25 – 2,20 ευρώ, αλλά και την αμέσως επόμενη στα 2,10 ευρώ και οριακά και το ψυχολογικό όριο στα 2,00 ευρώ. Επόμενη αποφασιστική στήριξη στα 1,95 ευρώ.

Με ελαφρώς καλύτερη τεχνική εικόνα η μετοχή της Alpha Bank, έχασε την στήριξη στα 2,10 ευρώ και η επόμενη “μάχη” αναμένεται να δοθεί στα 1,92 ευρώ.

Η επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση του μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού στο ημερήσιο chart του S&P 500 (που έχει αναγκαστική αργία σήμερα) μας δίνει πλέον ως στόχο το επίπεδο στήριξης των 1396 με 1380 μονάδων αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο ανοδικής επαναξιολόγησης της αντίστασης των 1425 με 1430 μονάδων.
 
Ιδιαίτερη διαγραμματική επαγρύπνηση θα χρειαστεί η πραγματοποίηση μιας βίαιης καθοδικής διάσπασης του ορίου των 1380 μονάδων, καθώς θα εκδηλώσει την εκκίνηση ενός καθοδικού κύματος, που θα έχει ως αρχικό στόχο τις 1320 μονάδες, αναφέρει ο κ. Μάνθος.

-----ΧΠΑ

Με ασφυκτικές πιέσεις ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα που συνδυάστηκε με εντυπωσιακή εκτόξευση των συναλλαγών, κυρίως στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών που έφθασαν τα 133.571 συμβόλαια.

Τα συμβόλαια του FTSE με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά αύξησαν το premium στο 1,57%%.
Χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.918, τιμή εκκαθάρισης 307,75) κινήθηκαν μεταξύ 305 και 330 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (20.000 Alpha Bank, 130.500 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (37.359), Alpha Bank (17.879), Πειραιώς (19.258), Κύπρου (26.001), ΔΕΗ (3.469), ΟΠΑΠ (5.026), ΟΤΕ (4.851), MIG (2.951), Eurobank (4.236), Intralot (1.080), CPB (8.477), Μυτιληναίο (925), ΓΕΚ (760), ΕΧΑΕ (283), Μέτκα (152), Ελ. Πετρέλαια (166), Τιτάνα (131), Ελλάκτωρα (270), Motor Oil (141).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, επέστρεψε το ενδιαφέρον των traders στη Αγορά δικαιωμάτων του FTSE-20 όπου καταγράφηκαν συνολικά 1.336 options, με ισορροπημένη τοποθέτηση μεταξύ call και put (694 και 642 τεμάχια αντίστοιχα) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα αυξήθηκε στο 58%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 29/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.350.349 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 300 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Δεκεμβρίου, τα 100 με τιμή εξάσκησης τα 4,00 ευρώ και τα άλλα 200 με τιμή εξάσκησης τα 4,80 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v