Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθίζηση τζίρου, πτώση δεικτών στο ΧΑ

Περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις οι επενδυτές, όπως φάνηκε στη συνεδρίαση, που σηματοδοτήθηκε από το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 16 συνεδριάσεων. Πτώση για τράπεζες. Νέα υψηλά τρέχοντος έτους για Μυτιληναίο, ΔΕΗ.

Ανακοινώθηκε κι επίσημα η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 31 Οκτωβρίου για την Ελλάδα, από τον εκπρόσωπο του Jean Claude Juncker. Τη Δευτέρα θα προηγηθεί η νέα συνεδρίαση του Euro Working Group ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά για την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς πρέπει μέχρι την Κυριακή να έχει κλείσει οριστικά η συμφωνία για το νέο πακέτο των μέτρων, εκτιμούν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, με την ΔΗΜΑΡ να δείχνει ότι εμμένει στις αποφάσεις της.

Επίσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους οποίους συζήτησε το θέμα των εργασιακών και προέβαλε ως αιχμή των θέσεων του ΠΑΣΟΚ τα σημεία στα οποία ακριβώς εκφράζει τις διαφωνίες της η ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος θα επιδιώξει εντός της ημέρας απευθείας τηλεφωνική επαφή με τον Πρωθυπουργό.

Το δημοσίευμα της Der Spiegel για τους Έλληνες πολίτες και πολιτικούς

Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση να ελαφρυνθεί το βάρος της κρίσης για τους Έλληνες. Η έμφαση στους Έλληνες όμως, δηλαδή στην ταμία και τον γραφίστα, στον εκπαιδευτικό και στη νοσοκόμα, επί παραδείγματι. Και αυτό επειδή ακριβώς εκείνοι υποφέρουν από την ύφεση και την ανεργία. Ωστόσο, η επιμήκυνση διευκολύνει την επιβίωση ενός επαγγέλματος κυρίως: των πολιτικών και ειδικότερα των κυβερνώντων στην Αθήνα. Και αυτοί δεν την αξίζουν”, αποφαίνεται το “Der Spiegel”.

Ασφαλώς και δεν έχει άδικο το “Der Spiegel”, καθώς και η παρούσα τριτοκομματική Κυβέρνηση έχει αναιρέσει σχεδόν εξ ολοκλήρου όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Ποιος δεν θυμάται την προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού για επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο έτη; Σήμερα όμως και σύμφωνα με δημοσιεύματα όχι μόνο δεν παρατείνεται το επίδομα ανεργίας, αλλά έρχονται και νέες περικοπές. Και αυτά για την πλέον ευάλωτη και συνεχώς διογκούμενη ομάδα του πληθυσμού (!!!) Αυτά για να μην ασχολούμαστε μόνο με τα δρώμενα στο εγχώριο Χρηματιστηριακό ταμπλώ και στις Αγορές γενικότερα.

Η προκαταρκτική έκθεση του ΔΝΤ για Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν θα πετύχει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση του ΔΝΤ, που παρουσιάστηκε στο Euro Working Group, όπου αναφέρεται η ανάγκη για έκτακτο δανεισμό της Χώρας, όπως και για νέες μεταρρυθμίσεις. “Θα είναι κοντά στο 136% του ΑΕΠ, το 2020 και αυτό βάσει του θετικού σεναρίου, που περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, με επιστροφή στην ανάπτυξη και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις”, δηλώνει ανωνύμως στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

“Εκτός από τις προβλέψεις για το χρέος, οι εκπρόσωποι της τρόικας υπολογίζουν πόσα περισσότερα κεφάλαια θα χρειαστεί η Αθήνα εάν της δοθεί παράταση μέχρι το 2016 -αντί μέχρι το 2014- ώστε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%, βάσει της συμφωνίας του Φεβρουαρίου. Οι επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα αποτιμώνται τώρα περίπου στα 30 δισ. ευρώ”, δήλωσε ο αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Euro Working Group. “Το κρίσιμο ερώτημα είναι από πού θα προκύψουν αυτά τα κεφάλαια. Το ΔΝΤ πιέζει για εμπλοκή του επίσημου τομέα στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ η Γερμανία αντιδρά σθεναρά. Και δεν είναι οι μόνοι”, αναφέρει ο ίδιος.

Στην τελική συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της και τις αναφορές ότι έχει ήδη ανάψει το “πράσινο φως” για διετή παράταση του Ελληνικού προγράμματος αναφέρεται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα του Γερμανικού περιοδικού Spiegel. “Η Ελλάδα έχει λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να επιτύχει τους στόχους λιτότητας. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ το αρνούνται.

Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο, η Αθήνα χρειάζεται επιπλέον 20 δισ. ευρώ σε βοήθεια. Είναι δύσκολο να καθορίσει κανείς τι θα μπορούσε να έρθει στη συνέχεια για τη Χώρα αλλά οι σχολιαστές λένε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι” σημειώνει το περιοδικό.

Οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει εντέλει να αποφασίσουν εάν θα δώσουν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, χρόνο ή αν θα προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της Χώρας, γεγονός που θα μπορούσε να συμπαρασύρει την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτό αναφέρει η Capital Economics, παρομοιάζοντας την Ελλάδα σαν το "τρενάκι του τρόμου".

“Εκτός από το διορισμό νέων επικεφαλής στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η Ελλάδα δεν έχει σημειώσει καμία σημαντική πρόοδο σε άλλες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, όπως η απελευθέρωση των Αγορών και των επαγγελμάτων ή η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων”, αναφέρει ο οίκος. "Στο τέλος αναπόφευκτα το μνημόνιο θα καταρρεύσει και δεν έχει καμία σημασία ποιος θα δώσει τη χαριστική βολή, η Ελλάδα ή οι εταίροι. Το θέμα είναι το πότε", καταλήγει η Capital Economics.

Πρέπει να βρεθεί μία λύση. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να αποκλειστεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη”, τόνισε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης στην Wall Street Journal, αναφερόμενος στο "αδιέξοδο" που δημιουργείται από την απουσία σύγκλισης μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας κάτι που αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί μια λύση για το χρηματοδοτικό δίλημμα της Χώρας στις επόμενες εβδομάδες.

H Γερμανική Κυβέρνηση αναζητά τρόπους να λάβει η Ελλάδα την επιμήκυνση αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε η Χώρα να αναλάβει τμήμα του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει, δήλωσε στη WSJ ο H. Michelbach, υψηλόβαθμο στέλεχος του Κυβερνητικού Συνασπισμού. Μόνο ένα αξιόπιστο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα “περνούσε” από Γερμανικό Κοινοβούλιο δήλωσε.

“Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια”, αναφέρει η Citi σε νέα έκθεσή της, ενώ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση και τονίζει ότι εξάγει αυτό το συμπέρασμα από τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου δανείου για τη Χώρα.

Αναλυτικά η συνεδρίαση στο ΧΑ

Μετά από το μπαράζ δηλώσεων που αναμένεται να συνεχιστούν με την ίδια ή και αυξανόμενη ένταση όσο βρίσκονται σε εκκρεμότητα τα μέτρα και πλησιάζει η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 31 Οκτωβρίου, ας περάσουμε στο ταμπλώ του Χ.Α. που δεν φάνηκε να πολυπιστεύει ιδιαίτερα σε επερχόμενη πολιτική κρίση.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μία επιφυλακτικότητα και ανάμεσα στους traders, όσο και στις τάξεις των επαγγελματιών του χώρου, που εκτιμούν ότι δεν θα λείψουν οι διακυμάνσεις με την Αγορά να επηρεάζεται από τυχόν πολιτική ασάφεια και από τις ειδήσεις για την κατάσταση της οικονομίας.

Άλλωστε το εντυπωσιακό βύθισμα του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων), επιβεβαιώνει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο τις επιφυλάξεις των ενεργών κωδικών.

Για όσους διατηρούν “long” θέσεις, τα ημερήσια “stop” έχουν ανέβει στις 320 μονάδες για τον 20αρη και στις 855 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Όσον αφορά τις πρώτες αντιστάσεις, ο Γενικός έχει την πρώτη στις παρυφές των 900 μονάδων, ενώ οι 337 – 340 μονάδες είναι οι κοντινές αντιστάσεις στον FTSE.

Η τάση είναι αρκετά μεγάλη για να έχουμε άμεση πτωτική και γρήγορη κίνηση ενώ οι τίτλοι βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις με αποτέλεσμα ακόμα και αν έχουμε μία τοπική κορυφή να υπάρξει σχηματισμός ή και σοβαρό volatility.

Εν κατακλείδι, κρατάμε μία ρευστότητα μέχρι να έχουμε καινούργια δεδομένα και απλά κινούμαστε με κοντινά trades.

Έξι οι “πράσινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+0,57%), ΔΕΗ (+3,58%), Μέτκα (+1,3%), Μυτιληναίος (+3,36%), ΟΠΑΠ (+0,20%), Motor Oil (+1,16%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Ελλάκτωρα.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την MIG (-5,37%). Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Κύπρου και Πειραιώς και του 2% για τον ΟΤΕ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 14 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 869,21 (10.52) και υψηλό τις 883,54 (12.17) και έκλεισε στις 874,54 μονάδες με απώλειες 0,76%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε κοντά στα 48 εκατ.

Τίποτα το ιδιαίτερο στην τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές έναντι 77 πτωτικών και για 18 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 5%.

Χαμηλότερα του 20αρη, συνέχισε ανοδικά ο Παρνασσός, κινητικότητα στην Ιντρακάτ, η Attica Group με ελάχιστες συναλλαγές συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 129,84%, συνεχίζεται το πάνω – κάτω πέριξ του 1,00 στην ΕΒΖ, ενώ αξιοπρόσεκτο αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανίστηκε στην Forthnet.

Εννέα υποψήφιοι προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του πακέτου μετοχών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αγροτικής Τρ.

Από την άλλη, η Forthnet ενημέρωσε ότι εξακολουθεί τις μη αποκλειστικές συζητήσεις με εταιρείες του κλάδου με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας ενοποίησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων καθώς και τους ενδεχόμενους όρους και προϋποθέσεις μιας στρατηγικής συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ανταλλάσσονται μη δεσμευτικές προτάσεις με την εταιρεία «WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.Β.Ε.».

Από την άλλη, μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς, αναφέρονται σε δύο τουλάχιστον ενδιαφερόμενους για την Forthnet, με τον ένα να ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη δραστηριότητα που αφορά τις Τηλεπικοινωνίες και τον άλλο για την συγχώνευση του συνόλου της δραστηριότητας του ομίλου.

Οι τραπεζικοί τίτλοι στο ΧΑ

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς για μία ακόμα συνεδρίαση η θετική έκπληξη ήλθε από την Αττικής και πλέον τίθεται θέμα αν η όλη κίνηση προσβλέπει σε “βοήθεια” της μετοχής εν όψει της ΑΜΚ ή συντρέχει κάτι περισσότερο.

Ο τίτλος κινείται σε υψηλά 15 μηνών και από τα χαμηλά των 0,1960 ευρώ (κλείσιμο 11/6) τα αθροιστικά κέρδη φθάνουν στο 272,45%.

Με αδύναμους τους υπόλοιπους Τραπεζικούς τίτλους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έκλεισε και με αρνητικό πρόσημο, μεταφερόμαστε στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 20αρη όπου δύο τίτλοι “έκλεψαν την παράσταση” και δεν είναι άλλοι από τους ΔΕΗ και Μυτιληναίο.

Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού έκλεισε σε νέο υψηλό τρέχοντος έτους και σε νέα υψηλά 11 μηνών, ελαφρώς χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ. Όσο δεν απειλείται η δημιουργηθείσα στήριξη στα 4,60 ευρώ, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 5,00 ευρώ (ψυχολογικό όριο) με στόχο τα 5,40 ευρώ.

Νέο υψηλό τρέχοντος έτους και υψηλό 14 μηνών για τον Μυτιληναίο, που αξίζει να σημειωθεί ότι αύξησε σημαντικά συναλλαγές, στο Χ.Π.Α. και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών στις συνεδριάσεις Τετάρτης και Πέμπτης. Αν συνεχίσει ανοδικά επόμενη τεχνική αντίσταση στα 4,16 ευρώ.

Για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε πρόσθεσε στον Γενικό Δείκτη 0,45% και στον Τραπεζικό 4,62%. Τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο +28,53% και +46,42% αντίστοιχα.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικρά και απόλυτα επιφυλακτικά τα κέρδη στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ τα θετικά Αμερικανικά macro δεν φαίνεται να μπορούν να αντισταθμίσουν τα χαμηλότερα του αναμενομένου εταιρικά αποτελέσματα από τους Αμερικανικούς κολοσσούς Apple και Amazon.

To Αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2% στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν ανάπτυξη 1,8% στην Αμερικανική οικονομία. Στο δεύτερο τρίμηνο, η παραγωγή των ΗΠΑ είχε αυξηθεί 1,3%.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών διατηρήθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ που σημείωσε άνοδο στις 82,6 μονάδες από 78,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, παραμένοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2007. Ωστόσο, η τελική ένδειξη ήταν χαμηλότερη από τις 83,1 μονάδες που είχε καταγραφεί στα μέσα του ίδιου μήνα και στις οποίες οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν πως θα διατηρηθεί.

Υποβάθμισε τις γαλλικές τράπεζες η S&P

Εν τω μεταξύ, η S&P υποβάθμισε τις αξιολογήσεις Γαλλικών Τραπεζών, ενώ αύξησε σε 3 από 2 τη "βαθμολογία κινδύνου" για τη Γαλλία.

Αναλυτικά, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την BNP Baribas, την Cofidis και την Banque Solfea. Παράλληλα, τοποθέτησε αρνητικό outlook στις αξιολογήσεις των Societe Generale, Credit Agricole, Allianz Banque, BPCE, Credit Foncier et Communal d'Alsace et de Lorraine-Banque, Credit Mutuel, Exane S.A., La Banque Postale.

Άνεργος είναι ένας στους τέσσερις Ισπανούς, γεγονός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για την Χώρα. Το τρίτο τρίμηνο η ανεργία εκτινάχθηκε στην Ισπανία στο 25% από 24,6% το δεύτερο τρίμηνο. Συνολικά ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στα 5,8 εκατομμύρια. Οι αναλυτές είναι απαισιόδοξοι ως προς τη μετέπειτα πορεία στην Αγορά Εργασίας της Ιβηρικής Χώρας καθώς αναμένουν νέες απολύσεις από την στιγμή που θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα λιτότητας. Η μέση πρόβλεψη κάνει λόγο για περαιτέρω ενίσχυση της ανεργίας στο 26% το 2013.

"Aγοράστε στην πτώση!" συστήνει προς τους επενδυτές η JP Morgan, που κάνει ειδική μνεία στην πρόσφατη ανοδική πορεία των Χρηματιστηρίων του Ευρωπαϊκού Νότου και δη της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Όπως τονίζει στη συνέχεια, αν και θεωρείται εύλογος ο δισταγμός των επενδυτών να επιδοθούν σε μαζικές αγορές, εν μέσω αρνητικών εξελίξεων και ειδήσεων, οι θετικές εκπλήξεις στα Χρηματιστήρια μπορούν να στηρίξουν την τάση αυτή.

Μάλιστα ο οίκος χαρακτηρίζει εξαιρετικά ελκυστικές τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών. Από τους επιμέρους κλάδους η JP Morgan βλέπει πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις: στον Βιομηχανικό κλάδο, στον Χρηματοπιστωτικό κλάδο, στον Τεχνολογικό κλάδο και στον κλάδο των Πρώτων Υλών.

Eστιάζοντας, ο οίκος στην εικόνα που παρουσιάζουν - μέχρι στιγμής - τα εταιρικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο, εξηγεί: “Αποδεικνύεται κάτι που είναι ήδη γνωστό: Η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται (Ευρώπη, Κίνα) και οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ είναι ζωντανοί”.

Να πουλήσουν τα Ελληνικά ομόλογα προτρέπει τους επενδυτές ο Αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s., τονίζοντας ότι τα νέα Ελληνικά ομόλογα έχουν υπεραποδώσει το τελευταίο τρίμηνο, καθώς έχει μειωθεί η ανασφάλεια για έξοδο της Χώρας από το ευρώ, ωστόσο η άνοδος ήταν πολύ μεγάλη. Η άνοδος, κατά τον οίκο, αποδίδεται κατά βάση στην αυξημένη κερδοσκοπία.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η διαφαινόμενη διαφωνία στα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, όσον αφορά τα εργασιακά, οδήγησε σε διόρθωση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μετριοπαθής, αν συνυπολογιστεί η άνοδος που έχει προηγηθεί και ο τζίρος με τον οποίο εκδηλώθηκε, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο μεσοπρόθεσμος στόχος των 1.000 μονάδων δεν έχει αλλάξει, με την προϋπόθεση να μην υπάρξει κάποια έντονα αρνητική εξέλιξη για τη Χώρα.

Η Αγορά ξαναμπαίνει σε στάση αναμονής η οποία δεν χαλάει το ανοδικό momentum, με το ενδιαφέρον να είναι πλέον σαφώς μετατοπισμένο σε μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, πλην των Τραπεζών.

Ο συγκεκριμένος κλάδος, όπου ολοκληρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις, θα εξεταστεί πλέον υπό το “πρίσμα” της διαδικασίας και των όρων της ανακεφαλαιοποίησης.

Εκτιμάται ότι τελικά θα επιτευχθεί κάποια συμφωνία μεταξύ τρόικας και Κυβέρνησης η οποία θα διαφοροποιήσει τον τρόπο της τελικής εκταμίευσης της δόσης.

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα έχουν υψηλή συσχέτιση με τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ ο Νοέμβριος δείχνει εξαιρετικά “γεμάτος” μήνας τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Στο διεθνές περιβάλλον, τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στα αποτελέσματα γ' τριμήνου που ανακοινώνουν οι Επιχειρήσεις και κυρίως στις προσεχείς Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες είθισται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία των Χρηματιστηριακών Αγορών, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

-----ΧΠΑ

Με συνεδρίαση ελεγχόμενης υποχώρησης ολοκληρώθηκε η εβδομάδα, που συνδυάστηκε με σημαντική υποχώρηση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του FTSE με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά γύρισαν σε premium 0,90%, ενώ οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών υποχώρησαν στα 37.005 συμβόλαια.

Ακίνητα τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.882, τιμή εκκαθάρισης 333,75) κινήθηκαν μεταξύ 328,25 και 337,75 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (118.000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (12.510), Alpha Bank (4.031), Πειραιώς (4.356), Κύπρου (4.693), ΔΕΗ (1.160), ΟΠΑΠ (2.149), ΟΤΕ (2.327), MIG (619), Eurobank (1.918), Intralot (335), CPB (1.321), Μυτιληναίο (461), ΓΕΚ (401), ΕΧΑΕ (237), Μέτκα (114).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 κινήθηκε χαμηλότερα στα επίπεδα του 50%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν και εδώ απογοητευτικός, στα συνολικά 90 δικαιώματα, (60 δικαιώματα αγοράς και 30 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 26/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.350.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v