Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το ντιλ με τρόικα έφερε τα κάτω... πάνω

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 855,06 μονάδες (-2,11%) για να καταλήξει στις 889 μονάδες και με κέρδη 1,86%. Πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια αντίδρασης οι ΟΠΑΠ (+3,23%), ΟΤΕ (+3,8%).

Το πακέτο έχει κλείσει, ξεκαθάρισε ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σημειώνοντας ότι η τρόικα δέχθηκε να αυξηθεί σε τέσσερις μήνες (από τρεις) ο χρόνος προειδοποίησης για τις απολύσεις και τον προσδιορισμό του πλαφόν επί του οποίου θα υπολογίζονται οι αποζημιώσεις πάνω από τα 16 χρόνια στα 2.000 ευρώ.

Την προσεχή Παρασκευή και τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του EWG θα υπάρξει η σχετική ενημέρωση, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα η Κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τα μέτρα υπό μορφή δύο νομοσχεδίων. Η ψήφισή τους πρέπει να γίνει στο διάστημα 1 με 12 Νοεμβρίου.

Ο Γ. Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα έλαβε τη διετή επιμήκυνση για την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρόσθεσε ακόμα ότι στόχος είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού αλλά και η μετακύλιση των ομολόγων.

Δεν επιβεβαιώνει ο Schaeuble για διετή παράταση

Από την άλλη, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δήλωσε ότιδεν μπορεί να επιβεβαιώσει κατά πόσον η Ελλάδα έχει λάβει διετή παράταση για τους στόχους του προγράμματος και αυτό η Αγορά το εξέλαβε σαν χαλαρή διάψευση και σαν έμμεση επιβεβαίωση.

Όπως μετέδωσε το Reteurs, ο W. Schaueble ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας και στη συνέχεια να εξεταστεί από το Eurogroup.

Επίσης ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στη Γερμανική “Die Zeit” που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη, προέβλεψε ότι το Γερμανικό Κοινοβούλιο πιθανότατα θα ενέκρινε τρίτο πακέτο για την Ελλάδα αν κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητο.

Εν τω μεταξύ, σαν έμμεση αναβάθμιση για την Ελληνική οικονομία, από τη Goldman Sachs, εξέλαβε η Αγορά την σημερινή έκθεση του οίκου για τον ΟΠΑΠ.

O oίκος, προχώρησε σε μικρή άνοδο της τιμής - στόχου από τα 4,4 ευρώ στα 4,6 διατηρώντας ουδέτερη τη σύσταση για τη μετοχή, αναφέροντας ότι η αναβάθμιση της τιμής - στόχου αντανακλά το μικρότερο ασφάλιστρο κινδύνου της Χώρας (lower country specific risk premium).

Βέβαια, κάποια στιγμή η Αγορά και σε δεύτερες σκέψεις, θα κληθεί να τιμολογήσει την διατήρηση της έκτακτης εισφοράς για τις Επιχειρήσεις μέχρι το 2018, ενώ η αρχική απόφαση ήταν να παραμείνει μέχρι το 2014, με τις ανάλογες συνέπειες, όμως πρωταρχικός στόχος στο Χ.Α. είναι η διατήρηση του θετικού κλίματος, κάτι που πήγε να διαταραχτεί στην αρχή της συνεδρίασης, στον απόηχο των σημαντικών απωλειών στις διεθνείς Αγορές και στην φαινομενική, κατά πολλούς, πολιτική κρίση η οποία ξέσπασε χθες μεταξύ των τριών Κυβερνητικών εταίρων με αφορμή τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά θέματα, που περιλαμβάνει το πακέτο και τις πρόσθετες δικλίδες επιτροπείας τις οποίες απαιτεί η Γερμανία.

Οι διακυμάνσεις στη συνεδρίαση του ΧΑ

Η συνεδρίαση στο Χ.Α. ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες και ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές που έφθασαν τα 18,9 εκατ. το πρώτο ημίωρο και τα 28 εκατ. την πρώτη ώρα.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 855,06 μονάδες (-2,11%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 364,52 μονάδες (-5,95%).

Οι ενδοσυνεδριακές απώλειες του Τραπεζικού δείκτη, καταδεικνύουν ότι κύριος εκφραστής των αρχικών ρευστοποιήσεων ήταν οι Τραπεζικές μετοχές.

Έτσι η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 2,15 ευρώ (-4,87%), της Εθνικής μέχρι τα 2,23 ευρώ (-5,91%), της Eurobank μέχρι τα 1,19 ευρώ (-6,3%), της Κύπρου μέχρι τα 0,3410 ευρώ (-6,83%), της CPB μέχρι τα 0,0590 ευρώ (-10,61%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,5820 ευρώ (-7,62%).

Αντίθετα, μετά το πρώτο πτωτικό σοκ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και σε δεύτερο λόγο Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil, πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια αντίδρασης, βάζοντας, μετά τις 11.50, τις πρώτες προϋποθέσεις να κρατηθούν τα προσχήματα και ο Δείκτης να μαζέψει τις αρχικές απώλειες.

Από τεχνικής πλευράς, Εθνική και Alpha Bank, δεν έδωσαν νέο σήμα εισόδου, κάτι που θα γίνει αν η πρώτη δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2,50 ευρώ και η δεύτερη υψηλότερα των 2,45 ευρώ.

Αντίθετα βελτιώνεται η διαγραμματική εικόνα του ΟΠΑΠ, που άφησε πίσω του την ασθενή αντίσταση των 5,10 ευρώ και κινείται προς την σχετικά ισχυρότερη των 5,24 ευρώ. Σε περίπτωση πισωγυρίσματος, η πρώτη σημαντική στήριξη στα 4,84 ευρώ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αναζητήσουν νεότερες “επενδυτικές ευκαιρίες” σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταφέροντας κάποια κέρδη από αυτά που αποκόμισαν από το Τραπεζικό ταμπλώ, αντίθετα περίμεναν χαμηλότερες τιμές προκειμένου να επανατοποθετηθούν στους ίδιους Τραπεζικούς τίτλους και λίγες ακόμα μετοχές του 20αρη.

Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από το τελικό +2,10% του FTSE, έναντι του -0,97% του δείκτη Μεσαίας – Μικρής κεφαλαιοποίησης.

Τα οικονομικά στοιχεία σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Σε ποσοστό 150,5% του ΑΕΠ ανήλθε το Ελληνικό χρέος
στο Q2, από 136,9% του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Ανοδική τάση για τα Κρατικά χρέη στο σύνολο της Ευρωζώνης, με τον λόγο να ενισχύεται στο 90% του ΑΕΠ από 88,2% του ΑΕΠ κατά το α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ ενισχύθηκε στο 84,9% από 83,5% στο α΄ τρίμηνο.

Ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε., κι ακολουθούν η Ιταλία (126,1%), η Πορτογαλία (117,5%) και η Ιρλανδία (111,5%). Οι χαμηλότεροι δείκτες εντοπίζονται σε Εσθονία (7,3%), Βουλγαρία (16,5%) και Λουξεμβούργο (20,9%).

Η S&P για την Τράπεζα Πειραιώς

Την αξιολόγηση “CCC” για την Τρ. Πειραιώς επιβεβαίωσε ο οίκος Standard and Poor's διατηρώντας αρνητικό outlook. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η εξαγορά της Γενικής θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις στο πιστωτικό προφίλ της Πειραιώς δεδομένου του μικρού μεγέθους της Τράπεζας και της "ένεσης" κεφαλαίων από την Societe Generale. Παράλληλα, σημειώνει ότι οι όροι της συμφωνίας περιορίζουν σημαντικά το ενδεχόμενο ρίσκο από το deal.

Η πρόταση επιβολής μίας ειδικής έκτακτου χαρακτήρα εισφοράς στις Τράπεζες με στόχο να πληρωθούν από τις Τράπεζες τα 555 εκατ. ευρώ που εκκρεμούν για το 2012 και κινδυνεύουν να δημιουργήσουν δημοσιονομική τρύπα έχει τεθεί επί τάπητος μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζιτών.

Εν τω μεταξύ, τρίμηνη παράταση της απαγόρευσης “short selling” αναμένεται να ανακοινώσει στην αυριανή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Δεδομένου ότι όλα τα κριτήρια που είχαν οδηγήσει στην προηγούμενη πολύμηνη απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων εξακολουθούν να υφίστανται η διοίκηση της ΕΚ αναμένεται να διατηρήσει το καθεστώς απαγόρευσης. Αμέσως μετά την αυριανή ανακοίνωση της ΕΚ θα ακολουθήσει διαβούλευση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο εποπτικών αρχών με την ESMA.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μάλλον επιφυλακτική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μέχρι στιγμής ανοδική αντίδραση σε Ευρωπαϊκές Αγορές και Wall Street, παρά τις σημαντικές απώλειες των προηγούμενων ημερών και τα ενθαρρυντικά μηνύματα από την Κινεζική οικονομία την Αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα των Boeing και Facebook (να σημειωθεί αναβάθμιση του τίτλου από την Citi Research).

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων της HSBC για τον κλάδο μεταποίησης στην Κίνα κατέγραψε σημαντική άνοδο τον Οκτώβριο, καθώς άγγιξε το 49,1 από 47,9 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο δείκτης πλησιάζει προς το 50 που είναι και το όριο διαχωρισμού μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης δραστηριοτήτων.
 
“Η πρώτη ένδειξη για τον δείκτη ΡΜΙ Οκτωβρίου δείχνει ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται για δεύτερο συνεχή μήνα, κυρίως λόγω της σταδιακής βελτίωσης που καταγράφεται στο δείκτη νέων παραγγελιών που ενισχύθηκε σε υψηλό έξι μηνών” αναφέρει ο Hongbin Qu της HSBC.

Αντίθετα, αρνητική είναι η εικόνα που σκιαγραφείται για την οικονομία της Ευρωζώνης σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 45,8 από 46,1 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ανάκαμψη στο 46,4. Η ένδειξη του Οκτωβρίου είναι η χαμηλότερη από τον Ιούνιο του 2009.

Νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία διαπιστώνει το Οικονομικό Ινστιτούτο Ifo. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 100 τον Οκτώβριο ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν 101,5.

Η στεγαστική αγορά στις ΗΠΑ

Οι πωλήσεις νεόδμητων αυξήθηκαν πολύ περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν τον Σεπτέμβριο στην Αμερικανική Αγορά. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν 5,7% και διαμορφώθηκαν στις 389.000 στο 12μηνο. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 3,2% μετά την πτώση 0,3% του Αυγούστου.

Η πιθανότητα περαιτέρω υποβαθμίσεων τόσο για Ευρωπαϊκές Χώρες όσο και για Επιχειρήσεις παραμένει υψηλή, αναφέρει έκθεση του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor's. Ο οίκος περιμένει υποχώρηση του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 0,8% το 2012 και δεν αναμένει ανάπτυξη εντός του 2013.

Αντίθετα, δυναμικό μήνυμα εισόδου στις μετοχές της Ευρωζώνης, και ειδικά στις Αγορές της Περιφέρειας, δίνει η SocGen, υπογραμμίζοντας πως το ανοδικό momentum της Αγοράς παραμένει παρά την όποια… “κοιλιά” κάνει λόγω της περιόδου ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων κερδοφορίας τρίτου τριμήνου.

Η τράπεζα σημειώνει πως τον Οκτώβριο του 2011, ήταν ελάχιστα επενδεδυμένη στην Ευρωζώνη. Τώρα είναι τόσο “overweight” που… δεν πάει άλλο, ενώ δίνει τέσσερις επενδυτικές προτάσεις για… όποιον ενδιαφέρεται:

*Φύγετε από τα Γερμανικά assets και αγοράστε ομόλογα και μετοχές της Περιφέρειας
*Τα Ισπανικά assets θα υπεραποδόσουν των Ιταλικών μόλις μπει σε εφαρμογή το σχέδιο ΟΜΤ της ΕΚΤ
*Αγοράστε μετοχές και ομόλογα Τραπεζών της Ευρωζώνης
*Αυξήστε την έκθεση στην Αγορά της Ευρωζώνης, η οποία είναι σε 50% discount σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε αντίθεση με το πρωινό “κατακόκκινο φόντο” στο κλείσιμο και όσον αφορά τις μετοχές του 20αρη, μόνο η CPB έκλεισε με ελεγχόμενες απώλειες (-1,52%) και ο Τιτάνας (-1,19%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Βιοχάλκο, Μυτιληναίου και Folli Follie Group.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+8,14%) και Motor Oil (+4,84%). Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Κύπρου και Alpha Bank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 889,78 μονάδες με κέρδη 1,86%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 107 εκατ. σημαντικά ενισχυμένος σε σχέση με χθες.

Την τελευταία ώρα οι ανοδικές μετοχές (78) υπερκέρασαν τις πτωτικές (59), για 21 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 5% και για άλλους 19 οι απώλειες ξεπέρασαν τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Στα επιμέρους και όσον αφορά τις πρώτες θέσεις των ημερήσιων πρωταγωνιστών, οι περισσότερες από αυτές δεν κατακτήθηκαν με ιδιαίτερα πειστικές συναλλαγές.

Υψηλά κέρδη για την Elbisco, καθώς η έκτακτη γ.σ. αποφάσισε την διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εισηγμένη ανακοίνωσε στους μετόχους της την απόφαση μετόχων της πλειοψηφίας να αποκτήσουν μετοχές της μειοψηφίας στην τιμή των 0,065 ευρώ ανά μετοχή, τιμή στην οποία και έκλεισε σήμερα ο τίτλος.

Κινητικότητα σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Fourli, Σωλ. Κορίνθου, Παρνασσό, η Frigoglass έδειξε θετικές διαθέσεις ακόμα και στα δύσκολα της ημέρας, ενώ τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Newsphone.

Επίσης, από σήμερα 24/10/2012, λόγω επίσημων αργιών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, αναστέλλεται η διαπραγμάτευση του Δ.Α.Κ. «NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 – Μετοχικό» της εταιρείας «ΕΘΝΙΚΗ ASSET MANAGEMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ». Από 30/10/2012, το εν λόγω Δ.Α.Κ. επανέρχεται κανονικά σε διαπραγμάτευση.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανάλογα με τις εξελίξεις στο πολιτικοοικονομικό τοπίο, εκτιμά ο Θεόδωρος Κρίντας.

Ο λόγος είναι πως οποιεσδήποτε αντιρρήσεις – αντιθέσεις, έστω και φαινομενικές, αυξάνουν την αβεβαιότητα και τον εκνευρισμό στο Χ.Α., δίνοντας την ευκαιρία καταγραφής κερδών από την πρόσφατη άνοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και μετά, το Χ.Α. έχει σημειώσει ανοδική κίνηση που εξέπληξε και τους πλέον αισιόδοξους, έχοντας σαν “ατμομηχανή” ανόδου την μείωση του “country risk”.

Στα θετικά στοιχεία της τελευταίας ανοδικής περιόδου, δεν μπορεί να μην προσμετρηθεί η σημαντική άνοδος των συναλλαγών σε αξία και τεμάχια.

Βέβαια η εγχώρια Αγορά, συνεχίζει να είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένη, με αποτέλεσμα η άνοδος των τιμών στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις να συντελείται με χαμηλούς τζίρους και αυξημένη επιφυλακτικότητα.

Από την άλλη, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην διαδικασία προεξόφλησης προσδοκιών, ενσωματώνοντας υποθέσεις με αυξημένους κινδύνους, όπως και στην λογική “του ποιες μετοχές έχουν μείνει πίσω”, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων και σημαντικής μεταβλητότητας, που ξεκίνησε με πιέσεις και τελείωσε με αξιοπρόσεκτη άνοδο.

Η διακυμάνσεις αύξησαν σημαντικά τον όγκο των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του FTSE, όσο και σε αυτά επί μετοχών με τα τελευταία να φθάνουν τα 89.607 συμβόλαια.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με σχετικά υποδεέστερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν το premium στο 0,10%.

Αδιαφορία από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.086, τιμή εκκαθάρισης 337) κινήθηκαν μεταξύ 322,75 και 342,25 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (22.164), Alpha Bank (17.153), Πειραιώς (17.822), Κύπρου (9.648), ΔΕΗ (3.919), ΟΠΑΠ (5.260), ΟΤΕ (3.464), MIG (941), Eurobank (1.845), Intralot (1.279), CPB (3.269), Ελλάκτωρα (211), Μυτιληναίο (730), ΓΕΚ (642), Ελ. Πετρέλαια (275), ΕΧΑΕ (556), Μέτκα (156), Motor Oil (119).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, σε μέτρια επίπεδα παρέμεινε η κινητικότητα στην αγορά των δικαιωμάτων του FTSE-20 αφού διαπραγματεύτηκαν 685 δικαιώματα, με τους traders να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα δικαιώματα πώλησης (531 puts έναντι 154 calls) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 54%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 24/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.350.349 τεμ.).Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για την Alpha Bank, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v