Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βρήκε άμυνες, μαζεύει τις ζημιές

Προσπάθεια «συμμαζέματος» στο Χ.Α. επαναφέρει το Γ.Δ. προς τις 870 μονάδες και μειώνει τις απώλειες στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Προσπάθειες στήριξης από ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, 3E αλλά και από ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ, ΜΟΗ.

Στα επίπεδα των πρώτων στηρίξεων το Χ.Α. βρήκε τις άμυνες που ζητούσε.

Σταδιακό το μάζεμα της αγοράς από τις 11.40, με ενδιάμεση διόρθωση περίπου μία ώρα μετά, οπότε και οι αγοραστές τράβηξαν τον ΟΠΑΠ πάνω από τα 5,10 ευρώ και ενίσχυσαν τις θέσεις τους σε ΔΕΗ, ΟΤΕ αλλά και σε Motor Oil, Μέτκα, Ελλάκτωρ.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν από τις 13.30 οι απώλειες του μεν Γενικού Δείκτη είχαν μαζευτεί στο 0,18% και στις 872 μονάδες, του δε 20άρη στο 0,39% και στις 328 μονάδες.

Για τον τραπεζικό δείκτη (διορθώνει κατά 3,26%, στις 375 μονάδες) ισχύουν λίγο έως πολύ όσα τεχνικά αποτυπώνονται στο κλαδικό διάγραμμα (της eZMarket) που ανεβάσαμε πιο νωρίς στον σημερινό Εκηβόλο. Σημειώνουμε επίσης πως για τον κλαδικό δείκτη το χαμηλό ημέρας έχει σημειωθεί, μέχρι τώρα, στις 364,52 μονάδες και το υψηλό στις 382,97, πριν από λίγο.

Η Alpha Bank, με τη συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά εχθές έναντι των άλλων τριών, «μαζεύτηκε» στα 2,25 ευρώ, με χαμηλό ημέρας τα 2,15 ευρώ. Οι αγοραστές κάνουν την παρουσία τους εντονότερη από τις 13.10-13.15 μέχρι πριν από λίγο.

Ηπιότερη η αντίδραση της ΕΤΕ από τα χαμηλά των 2,23 ευρώ, της Eurobank από το 1,19 ευρώ και της Πειραιώς από το 0,61 ευρώ.

Και αν στις τράπεζες οι ρευστοποιήσεις κι οι πιέσεις συνεχίζονται με ηπιότερο όμως ρυθμό, σε οκτώ μη τραπεζικά χαρτιά του 20άρη οι αγοραστές δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι. Με την αγορά βέβαια να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις πολιτικές εξελίξεις.

Σημειώνουμε δε πως περίπου στις 13.30 είχαν αλλάξει χέρια 74,6 εκατ. μετοχές, αξίας 52,8 εκατ. ευρώ. Υψηλότερος δε τζίρος είχε γίνει στον ΟΠΑΠ με 9,9 εκατ. ευρώ και με 8,3 εκατ. ευρώ στην Εθνική.

Ενδιαφέρουσα η συμπεριφορά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τον προπομπό FT Mid να μηδενίζει τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες αντιδρώντας προς τις 976 μονάδες.

Μετοχές-σηματωροί όπως είναι οι ΓΕΚ Τέρνα, Frigoglass, Fourlis, Σιδενόρ «γύρισαν» με αυξημένες συναλλαγές ανοδικά. Μαζεύτηκαν οι απώλειες και στις ΕΧΑΕ, Intralot, Τέρνα Ενεργειακή, με τον δείκτη να παραμένει… μπροστά από τους άλλους FT.

Περίπου την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία από τη Γερμανία και από τις δύο χώρες της Ιβηρικής. Η νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και η συρρίκνωση δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό κλάδο της γερμανικής οικονομίας για έκτο συνεχή μήνα είναι εκπλήξεις που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν.

Στην Ισπανία νέα «τρύπα» 10,5 δισ. ευρώ διαμορφώνεται στον προϋπολογισμό του 2012. Ένα φαινόμενο που προφανώς ουδέποτε ήταν, είναι και θα είναι μόνο ελληνικό.

Αυτό σε μια συγκυρία όπου η S&P θεωρεί πιθανές και άλλες υποβαθμίσεις στην Ευρώπη, προβλέποντας υποχώρηση του ΑΕΠ και το 2013.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v