Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάνει τις 800 μονάδες η Σοφοκλέους

Με απώλειες που φτάνουν έως το 3% ολοκληρώνει τη συνεδρίαση το χρηματιστήριο. Οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία "κρας τεστ" για το πακέτο τρομάζουν την αγορά. Πρωταγωνιστές στην πτώση (ξανά) οι τράπεζες.

Ανατράπηκε η εικόνα στη Σοφοκλέους μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για τις αποκρατικοποιήσεις. Ο Γενικός Δείκτης, που κατέγραψε άνοδο έως 2%, πέρασε σε αρνητικό έδαφος με τις απώλειες να φτάνουν έως και το 3%.

Νωρίτερα εξελισσόταν μια μάλλον μέτριου κόστους προσπάθεια να διατηρηθεί η φορά αντίδρασης στο Χ.Α. Με τους βασικούς δείκτες και μετοχές προς τις πρώτες αντιστάσεις, αλλά σε απόσταση που δεν δικαιολογεί εφησυχασμό.

Με την αξία των συναλλαγών στα 68 εκατ. ευρώ, η Εθνική βρίσκεται στην κορυφή με 13 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ ακολουθεί με 11 εκατ. ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς, ζητούμενο εξαρχής ήταν η άμεση προσπάθεια επαναφοράς του Γενικού Δείκτη προς τις 850. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε αλλά ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε κάτω από τις 800 μονάδες.

Ούτως ή άλλως, από το προσυνεδριακό σχόλιο θεωρούσαμε απαραίτητη συνθήκη την άμεση προσπάθεια επαναφοράς και τίποτε περισσότερο ή λιγότερο. Στο... ταμπλό η σταθερή ενίσχυση του ΟΤΕ έχει αυξήσει την κεφαλαιοποίησή του στο 1,78 δισ. ευρώ, υψηλότερα του ΟΠΑΠ (1,60) και κοντά στην Εθνική, που αποτιμάται στο 1,82 δισ. ευρώ.

Στα υπόψη αυτός ο... ανταγωνισμός μεταξύ των ΕΤΕ-ΟΤΕ και ΟΠΑΠ για την περιζήτητη τρίτη θέση, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελεί και την κορυφαία (μετά φυσικά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας στην 3Ε). Σημειωτέον πως τα ΕΛΠΕ ανακατέλαβαν τη δεύτερη με 2,02 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής έχει μέχρι τώρα τοπική κορυφή στο 1,93 ευρώ, αλλά υποχώρησε στο 1,77 ευρώ, δηλαδή υπολείπεται έναντι της Alpha Βank, που αντέδρασε έως το 1,97 ευρώ και βρέθηκε στο 1,77 ευρώ. Η μετοχή της δεύτερης είναι εμφανώς ισχυρότερη από τεχνικής πλευράς σε σχέση με της ΕΤΕ.

Ωστόσο, για ευνόητους λόγους (κυρίως γιατί αποτελεί χαρτί σηματωρό των insiders) παρακολουθούμε κυρίως την ΕΤΕ. Για την Alpha Βank επαναλαμβάνουμε την εκτίμηση μερίδας αναλυτών για τη σπουδαιότητα του 1,96 ευρώ.

Στα 5,06 ευρώ ήταν το υψηλό ημέρας για τον ΟΠΑΠ, που τώρα βρίσκεται στα 4,81 ευρώ. Στη μετοχή συνεχίζεται το εμφανές πλέον μάζεμα από ισχυρά χέρια (στην αγορά ακούγονται και πάλι πολλά για τον ρόλο της JP Morgan).

Οι συνήθεις... ύποπτοι ξεχωρίζουν από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με ΓΕΚ-Τέρνα, Αττικής, ΕΧΑΕ, Ιντραλότ, Ιντρακόμ, Σιδενόρ, Σωληνουργεία αλλά και Φουρλή, Frigoglass, Υγεία κ.ά. να έχουν συγκριτικά καλύτερη εικόνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v