Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα βουτιά για τον τραπεζικό κλάδο

Χαμηλότερα προς τις 270 μονάδες οργανώνονται οι άμυνες στο ΧΑ. Η συγκυρία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δεν βοηθά βραχυπρόθεσμα το ΧΑ. Σημαντική στήριξη οι 290 μονάδες για τον FTSE 20. Ανοιγμα με πτώση έως 2,5%.

Στο εσωτερικό το πολιτικοεπιχειρηματικό μέτωπο βρίσκεται επί ξυρού ακμής. Στο εξωτερικό κάτι ανάλογο, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να κάνει λόγο για «ηχηρή κακοφωνία στο eurogroup για την Ελλάδα».

Το Χ.Α., καθαρά προεξοφλητικός μηχανισμός, αποτυπώνει ψυχραιμότερα από οποιονδήποτε άλλον φορέα, αυτήν την περίοδο, όσα συμβαίνουν, τα επερχόμενα. Με τους βασικούς δείκτες και μετοχές σε διόρθωση από τις τελευταίες κορυφές τους και σε εμφανή κλίση προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Ηδη το Χρηματιστήριο ξεκίνησε σήμερα με πτώση έως 2,5%

Όπως σημειώναμε χθες, η διόρθωση με επίκεντρο τις τράπεζες ξεκίνησε ελάχιστες ημέρες μετά την καθοριστική, όπως αποδείχθηκε, συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την ΕΕΤ. Οι ρευστοποιήσεις κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με αυξανόμενη ένταση, υψηλούς τζίρους, μέχρι και την Τρίτη, παραπέμπουν σε γνώση και ενημέρωση καλύτερη από αυτήν που έχουν στην πλειονότητά τους οι παίκτες.

Εκτίμησή μας είναι πως σε εκείνη τη συνάντηση με τους τραπεζίτες δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για την ανακεφαλαιοποίηση, και όχι μόνο, των ομίλων. Δεν είναι τυχαίο, πάντα κατά την εκτίμησή μας, πως στα τοπικά υψηλά του FTSE 20 και του τραπεζικού δείκτη έγιναν αυξημένες συναλλαγές, που παρέπεμπαν σε αναδιανομή θέσεων, σε μοίρασμα χαρτιών από τα «ισχυρά χέρια» προς τους λοιπούς παίκτες του Χ.Α.

Επιπρόσθετα, οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες δεν βοηθούν βραχυπρόθεσμα το Χ.Α.

Έκδηλες είναι η νευρικότητα και η ανησυχία σε ορισμένους, σενάρια για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, με το λεγόμενο «πιθανό ατύχημα» να μπαίνει έστω και θεωρητικά στο παιχνίδι.

Σε επίπεδο 20άρη, η χθεσινή αδυναμία υπέρβασης των 315 μονάδων και η χωρίς αντιστάσεις διόρθωση προς τις 293 μονάδες ενισχύουν το σενάριο της περαιτέρω ταλαιπωρίας.

Με πιθανές ενδιάμεσες στάσεις σε βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, ο 20άρης βλέπει προς τις 270 μονάδες, με τις τράπεζες να παραμένουν το βαρίδι και του δείκτη και του Χ.Α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v