Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XΑ: Μηδένισε τα κέρδη 2012 ο τραπεζικός δείκτης!

Συντριπτικές απώλειες 33,71% σε έξι μόλις συνεδριάσεις κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης, εξαφανίζοντας ανοδική προσπάθεια τριμήνου! "Χτυπάνε" τα margin calls. Θετικές εξαιρέσεις 3Ε και Τιτάν. Τι λένε τα νέα τεχνικά δεδομένα.  

Ο Τραπεζικός δείκτης στις 30/12/2011 είχε κλείσει στις 262,86 μονάδες και σήμερα έκλεισε στις 262,93 μονάδες.

Αυτό σημαίνει ότι η πλαγιοκαθοδική κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, αποδείχθηκε ικανή να μηδενίσει όλα τα κέρδη του τρέχοντος έτους και την ανοδική προσπάθεια που συντελέστηκε στο Χ.Α. κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε σήμερα σε νέο χαμηλό 38 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 10/9 (259,18 μονάδες), ενώ ο Γενικός Δείκτης σε νέο χαμηλό 23 συνεδριάσεων με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 1/10 (744,42 μονάδες).

Επίσης από τα πρόσφατα υψηλά κλεισίματα έτους, ο Γενικός Δείκτης από το υψηλό των 894,01 μονάδων (κλείσιμο 22/10) σημειώνει αθροιστικές απώλειες 14,85% και ο Τραπεζικός από το υψηλό των 396,66 μονάδων (κλείσιμο 24/10) απώλειες 33,71%, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για αυτούς που τοποθετήθηκαν αργά, για αυτούς που επέλεξαν να διακρατήσουν θέσεις και για τα “margin calls” που “χτυπάνε” επί καθημερινής βάσεως στις ΑΧΕ.

Εννοείται ότι η διαφαινόμενη πολιτική αστάθεια και τα “ανοιχτά” μέτωπα στον Τραπεζικό κλάδο, δημιουργούν συνθήκες ανατροφοδοτούμενης πτώσης, ενώ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των αγοραστών θα παίξουν οι “εισαγόμενες” επιφυλακτικές εκθέσεις και τα εκβιαστικά διλήμματα που θα “πέσουν στο τραπέζι”, όσο πλησιάζει η ημερομηνία ψήφισης των μέτρων.


Οι ανησυχίες για τις αντοχές της τριτοκομματικής Κυβέρνησης

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι αντοχές της τριτοκομματικής Κυβέρνησης δείχνουν να εξαντλούνται και δεν αποκλείεται σαν τελευταίο έργο της να είναι η ψήφιση των μέτρων και να πάρει το πολυπόθητο “ναι” από τους δανειστές για την εκταμίευση της δόσης – ολόκληρης ή τμηματικά.

Εξαιρετικά ανήσυχοι και οι διεθνείς διαχειριστές, μετά τα αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας για τον νόμο των αποκρατικοποιήσεων, επισημαίνουν πως όταν ψηφίζονται νομοσχέδια τόσο σημαντικά, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, με σχετικές πλειοψηφίες είναι ξεκάθαρο ότι θα τεθούν θέματα νομιμοποίησης των διαδικασιών και πολιτικής αμφισβήτησης στο μέλλον, από το μεγαλύτερο κομμάτι της τωρινής Αντιπολίτευσης, όταν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Βασανιστικά ερωτήματα όπως: “ποιος ξένος θα ρισκάρει να επενδύσει στην Ελλάδα όταν υπάρχει ο κίνδυνος αμφισβήτησης των διαδικασιών” και “πως θα επιτευχθούν οι στόχοι να συγκεντρωθούν κεφάλαια από τις αποκρατικοποιήσεις όταν είναι ασαφές πόσο χρόνο θα κρατήσει η Κυβέρνηση” αρχίζουν να εκφράζονται στα “dealing rooms” του εξωτερικού.


Η έκθεση της Bank of America- Merrill Lynch για Ελλάδα

Μέσα στο ανησυχητικό κλίμα και η έκθεση της Bank of America Merrill Lynch. Τα ταμειακά αποθέματα τελειώνουν για την Ελλάδα. Η εφαρμοζόμενη πολιτική σαφώς δεν λειτουργεί και αυτό ενέχει σοβαρό πολιτικό κίνδυνο, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.

Κάθε μέρος του προγράμματος προσαρμογής έχει απογοητεύσει. Ανάπτυξη, ανεργία και μείωση του χρέους δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Ήδη προχθές ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ανακοίνωσε ότι το χρέος θα φτάσει στο 189% του ΑΕΠ το 2013, και όχι 179% όπως αναμενόταν. Αυτό σημαίνει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα της Ελλάδας είναι υπεραισιόδοξοι έως μη ρεαλιστικοί, ενώ την ίδια ώρα ούτε και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προχωρά.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι Αγορές δεν εστιάζουν στην Ελλάδα, μόνο και μόνο γιατί η Γερμανία έχει αποφασίσει να την κρατήσει στην Ευρωζώνη τουλάχιστον μέχρι τις επερχόμενες εκλογές, έστω και αν η δυναμική του χρέους δείχνει ότι αυτό είναι μη βιώσιμο. Αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει αναπόφευκτα “haircut” στα ομόλογα που κατέχει ο Δημόσιος τομέας και κάτι τέτοιο είναι μία πάρα πολύ δύσκολη πολιτικά απόφαση.

Απόλυτα διστακτικοί οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, συστήνουν αποφυγή τοποθετήσεων σε Τραπεζικούς τίτλους, μέχρι να αποσαφηνιστούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης για κάθε Πιστωτικό Ίδρυμα, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι καθώς η βύθιση του Τραπεζικού κλάδου, συμπαρασύρει με εντυπωσιακή ευκολία και το υπόλοιπο ταμπλώ. Μάλιστα υπάρχουν μετοχές που καλούνται να χάσουν αυτά που δεν κέρδισαν ποτέ (!)


Γύρισε πτωτική η βραχυπρόθεσμη τάση 

Εννοείται ότι με τα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τις τελευταίες συνεδριάσεις, η βραχυπρόθεσμη τάση έχει γυρίσει σε πτωτική και η τεχνική εικόνα της Αγοράς γέρνει επικίνδυνα (!)

Ο Τραπεζικός δείκτης έχασε την στήριξη των 285 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 260 και 230 μονάδες.

Για την μετοχή της Εθνικής, όχι μόνο χάθηκε η στήριξη των 1,77 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), αλλά έχει επιστρέψει σε επίπεδα Δείκτη 680 μονάδων. Επόμενη σημαντική στήριξη στα 1,50 ευρώ.

Ενώ έδειχνε καλύτερη τεχνική συμπεριφορά, η Alpha Bank, έχασε με ιδιαίτερη ευκολία τόσο την στήριξη στα 1,92 όσο και αυτή στα 1,75 ευρώ. Επόμενες στηρίξεις στα 1,60 (έκλεισε ακριβώς επάνω) και 1,50 ευρώ.

Η Τρ. Πειραιώς άφησε πίσω της τις στηρίξεις στα 0,45 και 0,40 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 0,35 ευρώ (έκλεισε σήμερα οριακά χαμηλότερα οπότε χρειάζεται επιβεβαίωση).
Η απώλεια της στήριξης στα 3,50 ευρώ επιδείνωσε σημαντικά την εικόνα του ΟΤΕ και επιτάχυνε την πτωτική τάση. Επόμενες στηρίξεις στα 2,90 και 2,70 ευρώ.

Η απώλεια της στήριξης στα 4,60 ευρώ, σηματοδότησε κινήσεις “stop loss” στον τίτλο της ΔΕΗ και επιδείνωσε σημαντικότατα την εικόνα της μετοχής που μέχρι πρότινος έδειχνε ότι μπορεί να προσφέρει σημαντικές στηρίξεις στον Δείκτη. Με δεδομένο ότι χάθηκε και η επόμενη στήριξη στα 4,20 ευρώ, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 3,70 και 3,50 ευρώ.

Παρελθόν η θεωρούμενη ισχυρή στήριξη στα 4,74 ευρώ, για τον ΟΠΑΠ, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 4,50 ευρώ.

Οι όποιες “ανιχνευτικές κινήσεις” υψηλότερα των 4,00 ευρώ, αποδείχθηκαν εξαιρετικά βραχύβιες για την μετοχή του Μυτιληναίου. Έχασε την στήριξη των 3,60 – 3,50 ευρώ, με την αμέσως επόμενη και ιδιαίτερα ισχυρή να τοποθετείται στα 3,00 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε με εντυπωσιακή ευκολία τις 850 και 795 – 785 μονάδες. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα κρατήσουν οι επόμενες “άμυνες” στις 740 και 720 – 710 μονάδες.
Η απώλεια των 328 – 327 μονάδων σηματοδότησε το πρώτο “stop loss” στον 20αρη ενώ η απώλεια των 285 και 277 μονάδων ανέβασε στροφές στην πτωτική τάση.

Επόμενη στήριξη στις 265 μονάδες και αποφασιστική στήριξη στις 260 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Δύο οι “πράσινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+0,24%) και Τιτάν (+0,97%), ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Folli Follie Group.

Αντίθετα με διψήφιο ποσοστό απωλειών οι ΔΕΗ (-10,63%), Εθνική (-11,73%), Κύπρου (-13,19%), Πειραιώς (-16,11%), Alpha Bank (-11,11%), Eurobank (-10,11%), CPB (-11,29%), MIG (-12,28%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 11.54 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 754,16 μονάδες και έκλεισε στις 761,24 με απώλειες 5%, ενώ και η σημερινή πτώση συνοδεύτηκε με υψηλό τζίρο (106,5 εκατ.) με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 23 ανοδικές μετοχές έναντι 114 πτωτικών και για 32 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 10% (!)


Stiglitz: Επιστροφή στην ανάπτυξη η μόνη λύση για Ελλάδα

O μόνος τρόπος για να βγει η Ελλάδα από την σημερινή κρίση είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο νομπελίστας οικονομολόγος, Joseph Stiglitz. Παράλληλα, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την δυνατότητα της Ευρωζώνης να ανακάμψει από την κρίση. "Η Ευρώπη έχει προωθήσει πακέτα λιτότητας που αναπόφευκτα θα αποδυναμώσουν την οικονομία, την ώρα που οι αναδυόμενες οικονομίες επιβραδύνονται. Οπότε υπό τις συνθήκες αυτές είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια ώθηση για την Ευρωπαϊκή οικονομία" ανέφερε ο κ. Stiglitz.

Οι προσπάθειες για τη διάσωση της Ελλάδας δεν έχουν κατορθώσει να παρέχουν τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα στην οικονομία της, δήλωσε ο John Lipsky.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg από την Κοπεγχάγη, ο πρώην πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ότι η Ευρώπη πιέζει την Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειες και να συγκρατήσει το έλλειμμα, απελευθερώνοντας την οικονομία. Τα μέτρα λιτότητας επιδεινώνουν το οικονομικό πόνο και δεν πρόκειται να θέσουν τα θεμέλια για μια ανάκαμψη που θα διαρκέσει.

Την ίδια ώρα, βαθαίνει η ύφεση στον ελληνικό κλάδο μεταποίησης όπως δείχνουν τα απογοητευτικά στοιχεία της Markit για τις δραστηριότητες του εν λόγω κλάδου.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ μειώθηκε τον Οκτώβριο στο 41 από 42,2 τον προηγούμενο μήνα. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. "Ο ελληνικός κλάδος μεταποίησης παραμένει σε βαθιά πτωτική τροχιά χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή του κλίματος" δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής της Markit, Phil Smith και συμπλήρωσε: "Μία εξέλιξη που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι πως επιταχύνθηκε ο ρυθμός με τον οποίο οι Επιχειρήσεις προχωρούν σε περικοπές προσωπικού"

Το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας του δεύτερου μνημονίου ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ και αυτό είναι το μόνο θέμα στο οποίο οι πιστωτές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε Γερμανός Κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, αποσαφηνίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ερωτήματα “εντός της τρόικας, αλλά και μεταξύ Αθήνας και τρόικας”.

Ο ίδιος δήλωσε πως το Βερολίνο “επιδιώκει βιώσιμη λύση για την Ελλάδα η οποία όμως δεν είναι ακόμη ορατή”. Θέματα όπως, οι ανάγκες χρηματοδότησης, το ύψος του χρέους και οι συνθήκες “πρέπει να συζητηθούν” αναφέρει συμπληρώνοντας πως “αυτό που έχει σημασία στην περίπτωση της Ελλάδας είναι το περιεχόμενο και όχι το χρονοδιάγραμμα”.


Σε τεντωμένο σχοινί η ηγεσία της Ε.Ε.

Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται ότι κινείται η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που τα αρνητικά μηνύματα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την οικονομία πληθαίνουν επικίνδυνα.

Σύμφωνα με ανάλυση του “Forbes”, ενώ η Angela Merkel βρίσκεται σε προεκλογικούς ρυθμούς προσπαθώντας να ισορροπήσει τα Ευρωπαϊκά προβλήματα με τις εσωτερικές αντιδράσεις, η ανεργία στην Ευρωζώνη έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ των 18,5 εκατ. πολιτών και η Ελληνική Κυβέρνηση συνταράσσεται από τον κίνδυνο μη ψήφισης των νέων μέτρων.

Οι πιθανότητες να χρειαστεί η Χώρα νέο “haircut” στο χρέος της, αυτή τη φορά στα ομόλογα που κατέχει ο επίσημος τομέας, είναι μεγάλες, κάτι που θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Ολλανδία και τη Φινλανδία.

Παράλληλα, οι τάσεις διάσπασης στην Ευρωζώνη φαίνεται ότι αυξάνονται, καθώς ήδη η Γαλλία και η Βρετανία απειλούν να μην ψηφίσουν τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό εάν συνεχιστούν οι περικοπές σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Τέλος, όπως επισημαίνει το Forbes, δεν υπάρχει κανένας πολιτικός σχεδιασμός για το μέλλον της Ευρωζώνης, για τον μετασχηματισμό της ή για την επέκταση της. Η μοναδική πολιτική που ακολουθείται είναι οι περικοπές, οι οποίες αυξάνουν τις υφεσιακές πιέσεις στην οικονομία και μειώνουν δραστικά τις νέες επενδύσεις.


Τα τρία ερωτήματα της JP Morgan για Ελλάδα

Από την άλλη και σύμφωνα με την JP Morgan, υπάρχουν τρία μεγάλα ερωτήματα που θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας για τις επόμενες εβδομάδες:

*Μπορεί η Κυβέρνηση να διατηρήσει τη συνοχή της, μετά τη συμφωνία με την τρόικα;
*Μπορεί να διασφαλίσει ότι το πακέτο των μέτρων θα περάσει από τη Βουλή;
*Μπορεί η τρόικα να καλύψει το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό κενό;

Η JP Morgan δίνει πιθανότητες 10-15% στο ενδεχόμενο να μην περάσει το πακέτο των μέτρων από τη Βουλή και τονίζει ότι η Ελληνική πλευρά έχει υποτιμήσει το ρίσκο που αυτό συνεπάγεται.

Μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, που ενδεχομένως θα αφορά προσαρμογές στα επιτόκια, την κατάτμηση της επόμενης δόσης και την τοποθέτηση των μελλοντικών κεφαλαίων σε ειδικούς λογαριασμούς, όμως ο οίκος αναμένει ότι η Χώρα θα παραμείνει στο επίκεντρο της προσοχής. Άλλωστε, τον Νοέμβριο μπορεί να μην υπάρξει καμία μόνιμη απόφαση.

Παρά τη στάση της Καγκελαρίας, η Ελλάδα δεν έχει θεμελιωδώς οριστικοποιήσει τη συμφωνία με το πολιτικό κατεστημένο του Ευρωπαϊκού Βορρά για τον μόνιμο ρόλο της εντός της Ευρώπης.

Έτσι, οι αμφιβολίες, οι υποψίες και η σύγχυση θα επανέλθουν κάποια στιγμή αργότερα. Και ο μακροπρόθεσμος δρόμος για την Ελλάδα μπορεί να είναι μια συνεχής ενδιάμεση κατάσταση (κάτι σαν το Καθαρτήριο), παρά μια έξοδος από την Ευρωζώνη.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι 900 μονάδες αποδείχθηκαν ισχυρό εμπόδιο για το Γενικό Δείκτη, ενώ επιβεβαιώθηκε το ότι η διάσπαση αυτής της περιοχής θα γινόταν μόνο αν συνέχιζε το ανοδικό του σερί ο Τραπεζικός κλάδος κάτι που δεν έγινε, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να υποχωρεί, μια υποχώρηση που σχετίζεται με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης και συγκεκριμένα με τη διαφαινόμενη απόρριψη της πρότασης του ΤΧΣ για εγγύηση των ομολόγων που κατέχουν οι Ελληνικές Τράπεζες.

Σε αυτό το ενδεχόμενο τα πρωτοβάθμια κεφάλαια του νέου σχήματος ETE-Eurobank και της νέας Τράπεζας Πειραιώς παραμένουν αρνητικά, προ της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ αυτά της νέας Alpha Bank οριακά θετικά. Αναμφίβολα, αυτό το γεγονός επηρεάζει σημαντικά πτωτικά τις αναμενόμενες τιμές ανακεφαλαιοποίησης, αφού αυτές θα εξαρτηθούν από τα κεφάλαια της κάθε Τράπεζας πριν τις προκαταβολές του ΤΧΣ.

Κατά τα άλλα οι υπόλοιποι όροι θα είναι αρκετά θετικοί για τους νυν μετόχους των Τραπεζών, κάτι που μάλλον έχει προεξοφλήσει το Χ.Α, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αφού οι επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει.

Συγκεκριμένα, τα CoCos θα καλύπτουν έως και το 33,3% των βασικών κεφαλαίων, η αναβαλλόμενη φορολογία θα προσμετράται στα βασικά κεφάλαια, τα warrants θα φτάσουν μέχρι και τα 9, ενώ το όριο για το Core Tier 1 θα παραμείνει στο 9%.

Από τεχνικής άποψης δεν αναιρείται το ανοδικό momentum, μεσοπρόθεσμα, παρά μόνο βραχυπρόθεσμα.

Στις 790 – 800 και 845 μονάδες τοποθετούμε την βραχυπρόθεσμη αντίσταση πλέον, διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο πιστεύουμε ότι είναι ο Τραπεζικός κλάδος να ανακτήσει πάνω από το 50% από τις πρόσφατες απώλειες, ενώ διαφαίνεται κάποιος “κορεσμός” σε πολλές μετοχές μετά από ένα πεντάμηνο, σχεδόν, ανοδικό σερί.

Η πιο σημαντική στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 760 και 740 μονάδων, ενώ δεν υπάρχει λόγος για να μιλάμε για αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης, αφού ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται ακόμα αρκετά υψηλότερα του ΚΜΟ των 90 ημερών (690 μονάδες).

Παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει την Αγορά αρκετά χαμηλότερα και προς τις επόμενες στηρίξεις είναι η πιθανή αντιπαράθεση των Κυβερνητικών εταίρων σχετικά με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Παρά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ψήφιση των μέτρων που δημιουργούνται από δημόσιες αντιπαραθέσεις των αρχηγών.

Επομένως, μέχρι την ψήφιση των μέτρων η Αγορά θα έχει το βλέμμα της στραμμένο στο πολιτικό σκηνικό.

Παρόλο που σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών το θέμα της επιμήκυνσης έχει κλείσει δεν θα έχουμε οριστικές αποφάσεις πριν από την ψήφιση των μέτρων ούτε γι’ αυτό το θέμα ούτε για το θέμα της τμηματικής ή ολόκληρης καταβολής των 31,5 δισ ευρώ.

Επομένως, είναι φανερό ότι ο Νοέμβριος αποκτά εξαιρετική σημασία, αφού εκτός των άλλων σε 6 ημέρες διεξάγονται οι Αμερικάνικες εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να κρίνει πολλά και για τη στάση του ΔΝΤ σε σχέση με την κρίση στην Ευρωζώνη γενικότερα, εκτιμά ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Πειστικά θετική εικόνα, μετά από αρκετό καιρό, στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, καθώς τα περισσότερα από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, έδρασαν υποστηρικτικά στην ψυχολογία των αγοραστών.

Στην ανάπτυξη επιστρέφει η Κινεζική Βιομηχανία καθώς ο σχετικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ ξεπέρασε τον Οκτώβριο το 50, που σηματοδοτεί το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης δραστηριοτήτων. Ο επίσημος δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο της μεταποίησης διαμορφώθηκε στο 50,2 από 49,8 τον προηγούμενο μήνα. Ο αντίστοιχος δείκτης της HSBC διαμορφώθηκε στο 49,5 (επίπεδο υψηλότερο από την αρχική ένδειξη για 49,1) από 47,9 το Σεπτέμβριο. Ο δείκτης νέων παραγγελιών ενισχύθηκε στο 50,4 τον Οκτώβριο από 49,8 τον προηγούμενο μήνα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προχώρησε στην μεγαλύτερη ένεση κεφαλαίων που έχει προχωρήσει ποτέ, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να διατηρήσει τις συνθήκες στις Αγορές χρήματος σχετικά χαλαρές, και να στηρίξει το δανεισμό στην πραγματική οικονομία.

Διοχέτευσε 173 δισ. γουάν (27,74 δισ. δολάρια) στην Αγορά χρήματος μέσω reverse bond repurchase συμφωνιών, δήλωσαν trades, που σημαίνει ότι θα εισρεύσουν στην Αγορά 379 δισ. γουάν αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εβδομαδιαία εισροή κεφαλαίων μέσω λειτουργιών της ανοιχτής Αγοράς, από όταν άρχισε να καταγράφεται το ιστορικό.


Προειδοποιήσεις Moody's για Ιαπωνία

Από την άλλη η Moody’s προειδοποίησε ότι μια πιθανή ακύρωση των δημοπρασιών ομολόγων, λόγω πολιτικού αδιεξόδου, είναι αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιαπωνίας. Ο οίκος πρόσθεσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας η ομαλή λειτουργία της Αγοράς ομολόγων όχι μόνο επειδή το Δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας είναι το υψηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες Αναπτυγμένες Χώρες αλλά και επειδή οι καθαρές ανάγκες χρηματοδότησης της Χώρας είναι εξίσου οι μεγαλύτερες σε σχέση με κάθε άλλη Χώρα.


Τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ

Θετικά ήταν σε γενικές γραμμές τα οικονομικά στοιχεία από το μέτωπο της απασχόλησης στις ΗΠΑ, αν και η προηγούμενη μέτρηση των θέσεων εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα αναθεωρήθηκε πτωτικά από τις 162.000 στις 88.200.

Κατά τα άλλα τον Οκτώβρη προστέθηκαν 158.000 νέες θέσεις εργασίας, πάνω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς. Αντίστοιχα, λιγότεροι ήταν οι Αμερικανοί που υπέβαλλαν αίτηση για νέα επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα αφού διαμορφώθηκαν στις 363.000 έναντι εκτίμησης για 370.000 από τις 372.000. Πάντως, το Υπουργείο Εργασίας επισήμανε ότι τα επιδόματα ανεργίας της περασμένης εβδομάδας αναμένεται να επηρεαστούν από τον τυφώνα Sandy.

Αισθητή βελτίωση κατέγραψε τον Οκτώβριο ο δείκτης μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ, παραμένοντας πάνω από το πεδίο του 50 που σηματοδοτεί το όριο ανάμεσα στην ανάπτυξη και την ύφεση. Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 51,7 από 51,5 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα καταγράψει μικρή πτώση στο 51,2.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2008 ανήλθε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης των ΗΠΑ τον Οκτώβριο και σύμφωνα με τα στοιχεία του Conference Board ενισχύθηκε στις 72,2 μονάδες από τις 68,4 μονάδες το Σεπτέμβριο, μέγεθος αναθεωρημένο από το αρχικό των 70,3 μονάδων. Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για άνοδο στις 73 μονάδες

Αν και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές τείνουν να είναι πιο αισιόδοξες, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες σοβαρές απειλές για την Παγκόσμια οικονομία, με βασικότερη την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την BlackRock., που θεωρεί πως οι πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ μειώνουν την πιθανότητα να υπάρξει κάποια “στιγμή τύπου κατάρρευσης Lehman” στην Ευρώπη.

Την παράταση της απαγόρευσης του “short-selling” όλων των μετοχών κατά τρεις μήνες αποφάσισε η Ισπανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε να περιορίσει τη μεταβλητότητα στις Εγχώριες Αγορές.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, προειδοποίησε ότι η Ιταλική οικονομία διατρέχει τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου ασθενικής ανάπτυξης και έλλειψης εμπιστοσύνης, καθώς η ύφεση στην Ιταλία βαθαίνει και η ανεργία έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολη η εποχή που έρχεται, καθώς οι μεταρρυθμίσεις έχουν θετική επίδραση μόνο μεσοπρόθεσμα, ενώ η Κυβέρνηση σχεδιάζει και νέα μέτρα λιτότητας για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το Δημόσιο χρέος ύψους 2 τρισ. ευρώ ή 126% του ΑΕΠ.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Fed δεν ενθαρρύνει την δημιουργία νέων επενδύσεων, υποστήριξε ο Bill Gross της Pimco. "Όλο το χρήμα που δημιουργείται και απελευθερώνεται αυξάνει τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού, αλλά οι τιμές αυτές δεν οδηγούν τις Επιχειρήσεις να επενδύσουν στη μελλοντική παραγωγή.

Τα χαμηλά επιτόκια χρησιμοποιούνται για "κατανάλωση και όχι για επενδύσεις", επεσήμανε, τονίζοντας πως αν, τελικά, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ παραμείνει υποτονική, θα πρέπει να περιμένουν μικρές μελλοντικές επιστροφές και "αναταράξεις" στις Χρηματοοικονομικές Αγορές, λόγω τις "παραπλανημένης" νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Στο περιβάλλον αυτό, οι αποδόσεις των ομολόγων θα παραμείνουν χαμηλά, ενώ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι οι μεγάλες επιστροφές από τις αποδόσεις έχουν τελειώσει.


----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 96.642 συμβόλαια.

Σαφώς καλύτερη η συμπεριφορά στο συμβόλαιο του FTSE από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με αποτέλεσμα να γυρίσει σε premium 0,75%.

Στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν λίγες θέσεις “short”, ενώ ίχνη μικροπανικού σημειώθηκαν από κωδικούς λιανικής. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.643, τα περισσότερα που έχει καταγράψει η σειρά Δεκεμβρίου, τιμή εκκαθάρισης 327,75), κινήθηκαν μεταξύ 272,25 και 298,5 μονάδων.

Ακινησία από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (9.500 CPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (29.443), Alpha Bank (15.621), Κύπρου (9.077), ΔΕΗ (3.860), ΟΤΕ (4.818), ΟΠΑΠ (6.230), Πειραιώς (15.340), Μυτιληναίο (1.048), Eurobank (1.296), MIG (928), ΓΕΚ (2.102), Ελλάκτωρα (402), Intralot (1.092), ΕΧΑΕ (649), Μέτκα (144), CPB (1.656), Ελ. Πετρέλαια (532), Τιτάνα (100), Motor Oil (121).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 σκαρφάλωσε στο 60%, με τον όγκο συναλλαγών να εμφανίζεται και εδώ αρκετά αυξημένος, στα συνολικά 2.271 δικαιώματα (1.264 calls και 1.007 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.350.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v