Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεσημεριανή κατρακύλα στη Σοφοκλέους

Σαφείς ενδείξεις για άρση των αδιεξόδων θέλει η Σοφοκλέους, προκειμένου να αντιδράσει. Συνεχίζονται οι ήπιες ρευστοποιήσεις. Επιταχύνεται η πτώση με τις απώλειες στο Γενικό Δείκτη να ξεπερνούν το 3%.

Εντείνεται η νευρικότητα σε πολιτικό επίπεδο, γλιστρά χαμηλότερα το Χ.Α.

Από χαμηλότερα επίπεδα ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να διορθώνουν: ο μεν Γενικός Δείκτης προς τις 780,79 μονάδες, ο FTSE-20 προς τις 283,76 μονάδες, η δε Εθνική έως το 1,70 ευρώ κι η Alpha Bank χαμηλότερα προς το 1,74 ευρώ.

Τα χαμηλά ημέρας σημειώθηκαν στα πρώτα 10 λεπτά της συνεδρίασης, καθώς στη συνέχεια επιχειρήθηκε να μαζευτούν οι απώλειες.

Μικρή αντίδραση και εκ νέου επανεμφάνιση των πωλητών, που πίεσαν την Εθνική κατά 3,35%, την Alpha Bank κατά 2,78%, τη Eurobank κατά 3,22%, την Πειραιώς κατά 2,40%.

Με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 10,5 εκατ. ευρώ στις 11.00, από τα οποία 2,1 εκατ. στην Εθνική, 1,5 εκατ. στην Πειραιώς και από 1,1 εκατ. ευρώ σε Alpha Bank και ΔΕΗ.

Όσο στον ορίζοντα δεν θα διαφαίνεται κάποια ουσιαστική λύση, μια διέξοδος, τόσο οι εν δυνάμει αγοραστές θα αφήνουν περισσότερο χώρο στους πωλητές.

Εκτίμησή μας παραμένει πως αρκετοί insiders ρευστοποίησαν έγκαιρα και σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις τρέχουσες. Από τα επίπεδα των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, από τις 350 για τον 20άρη και από τιμές σχεδόν 20% πάνω από τις τρέχουσες για τον τραπεζικό δείκτη.

Εάν υποθέσουμε πως λαμβάνει χώρα το αρχικό σενάριο, με βάση το οποίο το πακέτο μέτρων ψηφίζεται από τη Βουλή και οι δανειστές στο eurogroup εγκρίνουν τη χορήγηση της βοήθειας, τότε η διόρθωση μπορεί να αποδειχθεί πρώτης τάξης ευκαιρία για επανατοποθετήσεις.

Βέβαια, μένει να φανεί πώς θα δοθεί η περίφημη δόση και αν τελικά οι δανειστές θα επιβάλουν το αίτημά τους περί δημιουργίας και λειτουργίας ειδικού λογαριασμού.

Μένουμε σε αυτό το ενδεχόμενο, που μπορεί να έχει 2 ή 3 εκδοχές. Δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι θα μπορούσε να συμβεί στο απευκταίο σενάριο.

Προς ώρας, η πλειονότητα των μετοχών του 20άρη συνεχίζει τη διόρθωσή της από τις τελευταίες τοπικές κορυφές. Χαμηλότερα ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil αλλά και 3E, Βιοχάλκο, Τιτάν.

Να σημειωθεί πως περίπου στις 11.10 ΟΤΕ και ΔΕΗ επανήλθαν προς τα 3,40 και τα 4,42 ευρώ, βοηθώντας κατά τι στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών.

Στις 790 μονάδες ο Γ.Δ., στις 289 ο FTSE-20, με την αξία των συναλλαγών στα 13,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v