Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνουν τις στηρίξεις οι επενδυτές

Η κατάρρευση της αγοράς (προς τις 270 ο 20άρης) παραπέμπει σε ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις. Στις 250 μονάδες το σημείο συναγερμού για FT 20 και η αρχή προεξόφλησης του αρνητικού-καταστροφικού σεναρίου.

Μεγαλώνει ο κίνδυνος του «ατυχήματος» σημειώνει ο Γιώργος Παπανικολάου, με τη χώρα στα όρια του εμφράγματος και το Χ.Α. να προεξοφλεί και να αποτυπώνει όσα διαδραματίζονται, κυρίως όμως τα επερχόμενα.

Πράγματι, τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις τόσο η έκταση της διόρθωσης, η εικόνα κυρίως των τραπεζικών μετοχών, όσο (κυρίως) και η σύνθεση των πωλητών από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας προοιωνίζονται εκρηκτική συνέχεια. Καθώς σενάρια που μέχρι πρότινος συνεκτιμούσαμε και θεωρούσαμε μόνο θεωρητικές υποθέσεις φαίνεται να έχουν τεθεί ή να επιχειρείται να ξανατεθούν στο τραπέζι.

Ο βαθμός ρίσκου έχει επιβαρυνθεί δραματικά, μετά μάλιστα τη χθεσινή συνεδρίαση και την άθλια εικόνα ειδικά των τραπεζών. Εύλογα βέβαια, αφού ο κλάδος που πρώτος από όλους ευνοείται ή υφίσταται τις συνέπειες είναι ο τραπεζικός.

Για μηδενισμό των κερδών έτους (από την αρχή του 2012 μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο) έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να επιστρέφουν στο σημείο εκκίνησης των αρχών του Οκτωβρίου.

Από τεχνικής πλευράς, εάν δεν ανασχεθεί η διόρθωση, τόσο ο κλάδος όσο και ο 20άρης και οι λοιποί βασικοί δείκτες και μετοχές θα πιεστούν προς τις αμέσως χαμηλότερες στηρίξεις.

Σημειώναμε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας: «Ο εικοσάρης βλέπει προς τις 270 μονάδες, με τις τράπεζες να παραμένουν το βαρίδι και του δείκτη και του Χ.Α.». Μάλιστα με αυτήν την εκτίμηση ολοκληρώναμε το σχετικό σχόλιο (με τον εύγλωττο τίτλο Νέα βουτιά για τον τραπεζικό κλάδο). Σε κατατοπιστικό θέμα ο Γιώργος Α. Σαββάκης επιχειρεί να καταγράψει τα όρια της πτωτικής κίνησης (εχθές είχε και ενδείξεις μικροπανικού...), τις ενδεχόμενες αντοχές δεικτών και μετοχών-σηματωρών και τα όποια περιθώρια αναστροφής.

Λόγω της σπουδαιότητας της κατάστασης, τις τελευταίες ημέρες επιμείναμε στη συνεχή υπενθύμιση των τεχνικών ορίων και αντοχών όχι μόνο του τραπεζικού δείκτη αλλά και συγκεκριμένων μετοχών, κυρίως δε της Εθνικής, που για διάφορους λόγους εξακολουθούμε να θεωρούμε βασικότατο σηματωρό.

Φάνηκε στη διάρκεια της καταγραφής των τελευταίων τοπικών κορυφών και της άτακτης διόρθωσης που ακολούθησε πως είναι το κατεξοχήν «χαρτί των insiders» και «ισχυρών χεριών», που έχουν σαφώς καλύτερη πληροφόρηση και ενημέρωση από όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Σε απόλυτο συγχρονισμό με τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τα νεότερα από το μέτωπο των δανειστών, το Χ.Α. κινείται στον ρυθμό της προεξόφλησης. Μέχρι τα επίπεδα των 270 μονάδων (το πολύ των 260) για τον FTSE 20, η διόρθωση -παρά την έκτασή της- εκτιμάται πως κινείται με βάση το μέτριο σενάριο (που αφορά τη μετάθεση της καταβολής της δόσης αλλά και της δημιουργίας ειδικού λογαριασμού).

Το κλίμα θα αρχίσει να βαραίνει ολοκληρωτικά στην περίπτωση όπου το Χ.Α. αρχίσει να ενσωματώνει το αρνητικό - καταστροφικό σενάριο, το οποίο θα αποτυπωθεί με άμεση άτακτη υποχώρηση χαμηλότερα και των 250 μονάδων, με σπάσιμο του τραπεζικού δείκτη και με αυξανόμενες συναλλαγές.

Γι' αυτό παρακολουθούμε τις κινήσεις κυρίως των insiders, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι πωλητές (από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας), σηματοδότησαν τη διόρθωση, αλλά ειδικά εχθές ΔΕΝ είχαν τόσο έντονη παρουσία. Θα λέγαμε πως εχθές το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων οφειλόταν σε μεσαίους και μικρότερους παίκτες, σε χρηματιστηριακές, σε υποχρεωτικές πωλήσεις και στη βιαστική έξοδο των λιγότερο «ψυλιασμένων». Στοιχείο που χρήζει ενδελεχούς εξέτασης και πιο επισταμένης παρακολούθησης σήμερα. Να δούμε, να βρούμε πώς κινούνται όχι οι πολλοί -εμείς το πόπολο-, αλλά οι γνωρίζοντες, αυτοί που έριξαν την πρώτη... ντουφεκιά μία εβδομάδα πριν και στα τοπικά υψηλά της Δευτέρας. Αυτοί κάτι παραπάνω ξέρουν...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v