Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άνοδος μετά το σφυροκόπημα

Η προσπάθεια συμμαζέματος στη Σοφοκλέους αποφέρει καρπούς. Επιχείρηση αναστροφής κλίματος (κυρίως) μέσω τραπεζών. Κέρδη για Εθνική, Alpha, Εurobank αλλά και ΜΕΤΚΑ, MIG, 3E, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κινήσεις της Morgan Stanley.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α. Με προφανή επιδίωξη να μαζευτεί το άδειασμα των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων και να κλείσουν κάποιες θέσεις με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.

Πριν από λίγο, ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν στις 770-775 μονάδες, ο FTSE-20 πέριξ των 280 μονάδων, ενώ ο FT Mid αντιδρούσε προς τις 860 μονάδες.

Μάλλον μέτριες οι συναλλαγές των περίπου 12 εκατ. ευρώ (στις 11.10), επικεντρώνονται ωστόσο σε δεικτοβαρή χαρτιά. Έως 3,16% αντιδρά η Εθνική, που όμως μετρά απώλειες 31,8% σε διάστημα εβδομάδας. Κατά 3,75% η Alpha Bank, με διόρθωση 27,36% την ίδια περίοδο.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, που αποδείχθηκαν αμυντικότερα χαρτιά σε σχέση με τις τράπεζες τις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις.

Νωρίτερα, στον Εκηβόλο ανεβάσαμε διάγραμμα του FTSE-20 αλλά και τεχνική εικόνα των ΟΤΕ, Ελληνικών Πετρελαίων, 3E και Ελλάκτωρ.

Η μέχρι τώρα τεχνική εικόνα της αντίδρασης, κυρίως όμως η σύνθεση των παικτών δεν μας αφήνουν να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας πως οι insiders και τα ισχυρά χέρια «ειδικά εχθές ΔΕΝ είχαν τόσο έντονη παρουσία».

Θα λέγαμε πως εχθές το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων οφειλόταν σε μεσαίους και μικρότερους παίκτες, σε χρηματιστηριακές, σε υποχρεωτικές πωλήσεις και στη βιαστική έξοδο των λιγότερο ψυλλιασμένων.

Και εχθές αλλά και στα πρώτα 50 λεπτά της συνεδρίασης έχουμε μόνο ενδείξεις και όχι επαρκή στοιχεία ικανά για να διαμορφώσουμε ξεκάθαρη θέση. Αναφερόμαστε πάντα βραχυπρόθεσμα.

Η προσπάθεια αντίδρασης περιλαμβάνει και τις Βιοχάλκο, Μέτκα, MIG, Motor Oil αλλά και μετοχές σηματωρούς της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Συγκεκριμένα, δε, μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Αττικής, Intralot, Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis, Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Frigoglass.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως στις αρχές της εβδομάδας και με το κλίμα αρκετά βαρύ ήδη η Morgan Stanley, εκπροσωπώντας 14 επενδυτικά χαρτοφυλάκια, είχε (στην Ελλάδα) σημαντικές συναντήσεις με σημαίνοντες παράγοντες.

Ο αμερικανικός οίκος εκδήλωσε σε υψηλότατο επίπεδο το ενδιαφέρον του για το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων αλλά και τη διαδικασία αποκρατικοποίησης. Φέρεται δε να εκδήλωσε ενδιαφέρον συγκεκριμένα για ΟΠΑΠ και ΟΛΠ, ΟΛΘ.

Το επίσης ενδιαφέρον είναι πως η Morgan Stanley εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για το ελληνικό εγχείρημα, αποτελώντας με την Goldman Sachs ένα δίδυμο που εξακολουθεί να βλέπει το ποτήρι… μισογεμάτο.

Επιπρόσθετα, η Morgan Stanley φαίνεται να αποδεικνύει έμπρακτα αυτήν την εκτίμησή της λαμβάνοντας ή ενισχύοντας για λογαριασμό πελατών της επενδυτικές θέσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v