Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επαφή με τις 800 μονάδες η Σοφοκλέους

Ισχυρά κέρδη 5% στο ΧΑ που αντιδρά μετά τη "βουτιά" των τελευταίων ημερών. Λειτούργησε η στήριξη των 270 μονάδων για τον FTSE-20. Υπεραποδίδουν ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς αλλά και Μυτιληναίος, MIG, Ελλάκτωρ.

Παραμένει σε φορά αντίδρασης το Χ.Α., επιταχύνοντας και φτάνοντας ξανά τις 800 μονάδες.

Σε μια μάλλον μέτριου τζίρου, μέχρι τώρα, συνεδρίαση επιχειρείται να διατηρηθεί η αντίδραση, που σε επίπεδο 20άρη ενεργοποιήθηκε σχεδόν πάνω στην κόκκινη γραμμή των 270 μονάδων. Σημειωτέον πως ο δείκτης διόρθωσε σχεδόν μονοκόμματα από την τελευταία κορυφή των 350 μονάδων.

Όπως σημείωνε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας, με την ακραία διόρθωση των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων καλύφθηκε μεγάλος αριθμός «θέσεων πώλησης», ενώ συγκεκριμένοι ισχυροί short παίκτες πέτυχαν να καλύψουν τα νώτα τους.

Μέχρι τώρα, η κίνηση βασικών δεικτών και μετοχών ικανοποιεί αρκετές από τις τεχνικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συνέχεια. Το ότι στη διπλή κορυφή του FTSE-20 στην περιοχή των 288 μονάδων η αντίδραση προσέγγιζε περίπου τις 16 από τα χαμηλά θεωρείται ενθαρρυντικό.

Πρακτικά, μετά την ακραία διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, θέλουμε ένα ανάλογα ισχυρό ανοδικό βήμα, που για τον 20άρη θα πρέπει να ξεπερνά τις 10 μονάδες τουλάχιστον.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μπορούμε να υποθέσουμε πως οι 270 μονάδες επιχειρείται να αποτελέσουν τη βάση για την επόμενη κίνηση. Χρειαζόμαστε πειστική αντίδραση σήμερα για να υπάρξει συνέχεια από τη Δευτέρα.

Στο τέλος της συνεδρίασης θα κάνουμε ταμείο, όμως οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

Η μετοχή της Εθνικής αντέδρασε νωρίτερα έως το 1,77 ευρώ, της Alpha Bank έως το 1,83 ευρώ, της Eurobank έως το 0,91 ευρώ, της Πειραιώς έως το 0,42 ευρώ. Ικανοποιητική αντίδραση για τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, υψηλότερες τιμές για Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, MIG, Jumbo, Μέτκα.

Ομοίως, από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση σε ΓΕΚ Τέρνα, Αττικής, ΕΧΑΕ, Intralot, Intracom αλλά και σε Fourlis, Υγεία, Τέρνα Ενεργειακή, Σωληνουργεία Κορίνθου, Σιδενόρ.

Από τεχνική πλευρά, για να έχουμε μια ικανοποιητική ένδειξη θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να κερδίσει περί τις 20-25 μονάδες σε κλείσιμο κάτι που ως τώρα το καταφέρνει με... άνεση. Τουλάχιστον 10 μονάδες για τον 20άρη και απόδοση της τάξης από 6% και πάνω για τις μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank.

Να συνεκτιμηθεί η επιθετικότερη τις τελευταίες ημέρες διακύμανση της Πειραιώς, που όπως στη διόρθωση έτσι και στη σημερινή αντίδραση ενισχύεται κατά 14,04% από τα χαμηλά ημέρας.

Όσον αφορά τις συναλλαγές, δεδομένης της συγκυρίας, τζίρος της τάξης των 60-65 εκατ. ευρώ θα πρέπει να θεωρηθεί επίσης ενθαρρυντική ένδειξη. Λίγο πριν το κλείσιμο αυτό είχε επιτευχθεί

Στη σημερινή συνεδρίαση ενεργοποιούνται κυρίως «ισχυρά χέρια» και θεσμικοί παίκτες και λιγότερο μικρότεροι επενδυτές, οι οποίοι παραμένουν κουμπωμένοι μετά το τετραήμερο «ξύλο».

Εάν τα συγκεκριμένα «ισχυρά χέρια» κρατήσουν την αγορά ψηλά και ενισχύσουν την τεχνικότητα του FTSE-20, της Εθνικής και της Alpha Bank, θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την αναστροφή της τάσης. Βήμα ικανό για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και μικρότεροι παίκτες.

Σε αντίθετη περίπτωση, κλείνουμε εσπευσμένα τις όποιες θέσεις μας, περιμένοντας την αγορά χαμηλότερα των 270 μονάδων (για τον FTSE-20).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v