Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα από τη Βουλή περιμένει η Σοφοκλέους

Εβδομάδα για γερά νεύρα εν όψει, με τις πολιτικές εξελίξεις να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την τάση και στην αγορά. Ορόσημο η ψηφοφορία της Τετάρτης. Από τις ...εσχατιές των στηρίξεων η αντίδραση της Παρασκευής.

Μία πειστική ανοδική συνεδρίαση ήθελε η αγορά την Παρασκευή και σε γενικές γραμμές την είχε. Με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις για την εξίσου δύσκολη συνέχεια και τις επόμενες κρισιμότατες μέρες, εβδομάδες.

Ουσιαστικά το Χρηματιστήριο κινήθηκε προεξοφλώντας τις πολιτικές εξελίξεις.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι την Πέμπτη, στον απόηχο της ψηφοφορίας για τις αποκρατικοποιήσεις και την ένταξη των ασφαλιστικών ταμείων «επιστημόνων» και δημοσιογράφων στον ΕΟΠΥΥ αλλά και της θυελλώδους συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, πολλοί επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν φοβούμενοι τα χειρότερα.

Τώρα το βλέμμα στρέφεται στην κατάθεση του εφαρμοστικού νόμου τη Δευτέρα αλλά κυρίως στην ψήφιση του την Τετάρτη. Μέχρι τελευταίας στιγμής επιχειρείται να βρεθεί τρόπος να συμφωνήσουν και τα τρία κόμματα ώστε το κυβερνητικό μέτωπο να εμφανιστεί ενιαίο.

Παράλληλα τρέχουν και οι εξελίξεις στο εξωτερικό αναφορικά με την διαχείριση του ελληνικού προβλήματος και ειδικά σε ότι αφορά το σκέλος της επιμήκυνσης και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού. Σε αυτό το μέτωπο, όμως, δεν φαίνεται θα υπάρξει αυτή την εβδομάδα καθοριστική εξέλιξη.

Το μήνυμα της Παρασκευής

Μετά το τετραήμερο ανηλεές σφυροκόπημα μία αντίδραση, όπως αυτή της Παρασκευής που επανέφερε τους βασικούς δείκτες προς τις πρώτες αντιστάσεις ήταν ό τι το καλύτερο για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Και για όσους είχαν προετοιμαστεί μεν για μία κρίσιμη εβδομάδα αλλά όχι αυτής της έντασης και έκτασης που εντάθηκε στη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου.

Η μερική επαναφορά αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθότι ενεργοποιήθηκε από την...εσχατιά των 270 μονάδων (για τον Ftse20) με τον δείκτη να διορθώνει σχεδόν...κάθετα από την τελευταία τοπική κορυφή στην περιοχή των 350 μονάδων. Ανάλογα για τον Γενικό Δείκτη η υποχώρηση και το εν συνέχεια ακραίο άδειασμα ήρθε μετά την αδυναμία υπέρβασης των 900 μονάδων.

Αναλυτικά στοιχεία και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες αναφέρονται στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση της 1/11 μέτρησε την...εξαΰλωση των ετήσιων κερδών του τραπεζικού κλάδου.

Σε μία δραματική διόρθωση των τραπεζών μετά από ρευστοποίηση αυξημένων θέσεων insiders, διαχειριστών και «ισχυρών χεριών» εξανεμίστηκαν οι υπεραξίες της πρόσφατης ανοδικής αντίδρασης και των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου. Βίαιος διορθωτικός κύκλος και εξαιρετικά σύντομος «άδειασε» τους βασικούς δείκτες μέχρι τα όρια των σημείων συναγερμού.

Σημειώναμε στο σχόλιο της 2/11 πως εάν ο 20άρης δεν αντιδρούσε από την περιοχή των 270 μονάδων θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε την εν γένει τακτική μας και προσέγγιση μας για τις εξελίξεις θεωρώντας πλέον όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ενδεικτικό και το άρθρο του Γιώργου Παπανικολάου «Μεγαλώνει ο κίνδυνος του ατυχήματος» (στις 2/11) καθώς οι τριγμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είχαν γίνει εκκωφαντικοί, οι ξένοι πίεζαν πανταχόθεν, ενώ οι συνήθεις πρόθυμοι επανέφεραν σενάρια Grexit, δημιουργίας «ειδικού λογαριασμού» .

Εν μέσω διεθνούς νευρικότητας λόγω των δραματικών γεγονότων στις ΗΠΑ (δύο μέρες έμεινε κλειστή η Wall Street), ανησυχιών από πλευράς δανειστών και ατελέσφορων για την κυβέρνηση κοινοβουλευτικών διαδικασιών/ ψηφοφοριών το ΧΑ παρέμεινε από τους ελάχιστους ψύχραιμους φορείς.

Είναι ενδεικτικό, πως σημάδια μικροπανικού κυρίως μικροεπενδυτών εμφανίστηκαν από το μέσον και μετά της συνεδρίασης της Πέμπτης όταν δηλαδή περιόριζαν αισθητά τις πωλήσεις τους οι insiders και τα «ισχυρά χέρια». Για τον ρόλο των «ισχυρών χεριών», τις κινήσεις τους το euro2day ήταν όσο το δυνατόν ξεκάθαρο και δίπλα στην αγορά και τις τέσσερεις κρίσιμες συνεδριάσεις. Επιχειρώντας να ανιχνεύσει τα αίτια αλλά και τις αφορμές της μεγαλύτερης για φέτος τραπεζικής διόρθωσης.

Η εικόνα στη συνεδρίαση της Παρασκευής δικαίωσε σε μεγάλο βαθμό τους ψυχραιμότερους, τους καλύτερα ενημερωμένους, τους «ψυλλιασμένους» του ΧΑ και αναμφίβολα τους θιασώτες της τεχνικής ανάλυσης. Κατά την εκτίμηση μας, τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκε η χρησιμότητα της τεχνικής ανάλυσης και των κοινά αποδεκτών εργαλείων προσέγγισης (ακόμη και ) του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Επίσης η εικόνα της συνεδρίασης, κυρίως μετά τις 16.00-16.15΄όταν οι τράπεζες «ανέβασαν» και άλλο στροφές (πιάνοντας μέχρι και 23άρια στην περίπτωση της Πειραιώς) άφησε αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Το κλείσιμο σημαντικών ανοιχτών θέσεων πώλησης (μετά την γενναία βουτιά του 4ημέρου 29/10-1/11) φέρεται να διευκόλυνε πολλούς short παίκτες βγάζοντας τους περισσότερους από αυτούς από εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Οι επιθετικές κινήσεις στα τελευταία 45-50΄ της συνεδρίασης προσέδωσαν εξαιρετική τραχύτητα στη συνεδρίαση της Παρασκευής αποδόθηκαν αυτή τη φορά σε προεξόφληση...θετικότερων πολιτικών εξελίξεων. Δηλαδή το ακριβώς αντίθετο απ΄ ότι στην αρχή της εβδομάδας, με τις αφορμές (αλλά και πραγματικά γεγονότα) να πυροδοτούν την...κατακρήμνιση τραπεζών και βασικών δεικτών.

Κατά γενική ομολογία ήταν μία εβδομάδα για γερά, πολύ γερά, νεύρα και στομάχια για γνώστες ή και ψυλλιασμένους (μικροεπενδυτές, που δεν έχουμε πρόσβαση στα υψηλότατα κέντρα αποφάσεων...) που απέδωσε ένα γερό «άδειασμα» από τις τοπικές κορυφές των 900 και 350 μονάδων (για ΓΔ και Ftse20 αντίστοιχα) μία εξίσου δυναμική αντίδραση εχθές με διψήφιες αποδόσεις και υψηλούς τζίρους κυρίως προς το δεύτερο μισό της συνεδρίασης.

Θυμίζουμε- τελειώνοντας- πως στο σχόλιο μας την Παρασκευή το μεσημέρι (στις 13.34΄με τον τίτλο Σε επαφή με τις 800 μονάδες) σημειώναμε ότι "Οσον αφορά τις συναλλαγές, δεδομένης της συγκυρίας, τζίρος της τάξης των 60-65 εκατ. ευρώ θα πρέπει να θεωρηθεί επίσης ενθαρρυντική ένδειξη.

Στη σημερινή συνεδρίαση ενεργοποιούνται κυρίως «ισχυρά χέρια» και θεσμικοί παίκτες και λιγότερο μικρότεροι επενδυτές, οι οποίοι παραμένουν κουμπωμένοι μετά το τετραήμερο «ξύλο». Εάν τα συγκεκριμένα «ισχυρά χέρια» κρατήσουν την αγορά ψηλά και ενισχύσουν την τεχνικότητα του FTSE-20, της Εθνικής και της Alpha Bank, θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την αναστροφή της τάσης. Βήμα ικανό για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και μικρότεροι παίκτες. Εκ των ων ουκ άνευ προαπαιτούμενο για την εξίσου κρίσιμη εβδομάδα που έρχεται".

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 802,21 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 8,27%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 11,02%, ο Mid 30 με πτώση 7,29% και ο Small Cap 80 χαμηλότερα 8,84%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι του ΧΑ: Τρόφιμα- Ποτά (0,95%), και Εμπόριο (0,69%).

Αντίθετα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν οι κλάδοι: Τράπεζες (-21,5%), Πρώτες Ύλες (-12,49%) και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-11,51%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Πήγασος (56,44%), Yalco (41,57%), Καθημερινή (31,81%), Εδραση (30%), Αθηνα (25,79%), Βις (20,97%), ΝΕΛ (19%), Spider (18,92%), Ελφίκο (18,18%), Γενική Τράπεζα (17,89%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τηλέτυπος (-35,76%), Eurobank (- 27,10%), Παρνασσός (- 25,90%), Τράπεζα Πειραιώς (-25,58%), Creta Farm (-25,23%), Εθνική Τράπεζα (-25,10%), ΑΕΓΕΚ (-25%), Lavipharm (-22,69%) Αλουμύλ (-21,84%) και Ίντεργουντ (-21,67%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v