Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο μίνι ράλι στη Σοφοκλέους

Ισχυρά κέρδη σημειώνει πλέον η Σοφοκλέους με πρωταγωνιστές τις τράπεζες. Ανοδος για Πειραιώς (14%), Eurobank (10%), Alpha (8,7%), Εθνική. Απώλειες για Τιτάνα, Folli. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Μικρό διάλειμμα αποδείχθηκε το πτωτικό γύρισμα της Σοφοκλέους καθώς ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πλέον κέρδη υψηλότερα του 2,5%

Σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης καταγράφεται αυξημένη μεταβλητότητα για μετοχές-σηματωρούς, ευρείες διακυμάνσεις για τους βασικούς δείκτες και αύξηση των συναλλαγών σταδιακά.

Νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης από τις 787,63 μονάδες ενισχύθηκε έως 1,32% περνώντας προς τις 832 μονάδες. Ανάλογη κίνηση-αναστροφή για τον 20άρη, που από τα χαμηλά ημέρας των 287 πήρε μαζεμένους πόντους μετά τις 12.35, όταν με υψηλούς τζίρους στις τραπεζικές μετοχές πάτησε και πάλι τις 300 μονάδες.

Ωστόσο μετά τις 14.50 ο ΓΔ γύρισε πτωτικά και έφθασε να κινείται στα επίπεδα των 803 μονάδων.

Μετά τις 16.30 ο Γ.Δ. ενισχύεται προς τις 825 μονάδες με κέρδη 2,6%, ενώ ο FTSE 20 διαμορφώνεται στις 303 μονάδες με άνοδο 3,29%. Ο τραπεζικός κλάδος πρωταγωνιστεί και σήμερα, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 7%.

Όπως στη συνεδρίαση της 2ας/11, έτσι και σήμερα στη διάρκεια της διόρθωσης πραγματοποιήθηκαν λιγότερες συναλλαγές από ό,τι στην ανοδική αντίδραση που ακολούθησε. Πρακτικά, αυτό σηματοδοτεί είτε την είσοδο νέων παικτών/ρευστότητας είτε την ενίσχυση της θέσης ήδη ενεργών παικτών. Που ενώ αρχικά κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους στη συνέχεια από χαμηλότερες τιμές επαναγοράζουν.

Άλλωστε, η διακύμανση συγκεκριμένων μετοχών διευκολύνει ακόμη και το ημερήσιο παιχνίδι, καθώς ενδεικτικά στην Alpha Bank η χαμηλότερη τιμή σημειώθηκε στο 1,79 και η υψηλότερα στην περιοχή του 1,96 ευρώ. Δηλαδή 18 λεπτά ανά κομμάτι, που για έναν μικρομεσαίο παίκτη μπορεί να αποφέρουν σε μία συναλλαγή των 2-10 χιλιάδων τεμαχίων ένα ικανοποιητικό μεροκάματο.

Και αυτό είναι κάτι, που πέραν των ισχυρών χεριών κρατά στην αγορά μέσα στο παιχνίδι μικρούς όπως είμαστε εμείς. Υπεραπόδοση για την Εθνική, που από το 1,72 αντέδρασε έως το 1,89, και για τη Eurobank από το 0,88 στο 0,97 ευρώ. Ξεχωριστή περίπτωση -τις τελευταίες ημέρες- η Πειραιώς, καταγράφει μέχρι και διψήφιο ποσοστό μεταβολής στην περιοχή του 0,525 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν περισσότερο σε ακόμη μία προσπάθεια δημιουργίας μόχλευσης την αντίδραση της τελευταίας περίπου μιας ώρας, παρά σε κάτι ουσιαστικό, που μπορεί να έχει προκύψει σε πολιτικό ή σε οικονομικό επίπεδο. Άλλωστε, η διακύμανση των δεικτών δεν ξεφεύγει από προδιαγεγραμμένο κι ελεγχόμενο εύρος, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις στηρίξεις των βασικών δεικτών.

Οι συναλλαγές λίγο μετά τις 16.30 περνούσαν τα 70 εκατ. ευρώ, με τον μεγαλύτερο τζίρο (περί τα 16,1 εκατ. ευρώ) στη μετοχή της Πειραιώς. Ακολουθούν οι άλλες τρεις συστημικές τραπεζικές, που με τη σειρά τους έδωσαν ώθηση σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά και σε Μέτκα, MIG, Ελληνικά Πετρέλαια.

Η συνεχής εναλλαγή προσήμου κι η αυξημένη μεταβλητότητα από συνεδρίαση σε συνεδρίαση καθιστούν επιτακτική ανάγκη την προσεκτικότατη παρακολούθηση της συνεδρίασης.

Όσο δημιουργούνται ευκαιρίες υπεραξιών -ακόμη και στη διάρκεια της συνεδρίασης-, άλλο τόσο ελλοχεύουν παγίδες και κρύβονται κίνδυνοι εγκλωβισμού. Γι' αυτό καλό είναι να έχουμε ξεκάθαρα περιθώρια απώλειας κεφαλαίου αλλά και συγκεκριμένο πήχη στην αποκόμιση και βεβαίωση υπεραξιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v