Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τις στηρίξεις στην άνοδο η Σοφοκλέους

Αναποφάσιστοι αρχικά, πωλητές στη συνέχεια οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, πίεσαν το Χ.Α. προς τις 790 μονάδες. Ακολούθησε αντίδραση η οποία οδήγησε τον ΓΔ σε άνοδο μέχρι 1% με αιχμή την Περαιώς και τις υπόλοιπες τράπεζες.

Αναποφάσιστοι αρχικά, πωλητές στη συνέχεια οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, πίεσαν το Χ.Α. προς τις 790 μονάδες. Ακολούθησε αντίδραση η οποία οδήγησε τον ΓΔ σε άνοδο μέχρι 1% με αιχμή την Περαιώς και τις υπόλοιπες τράπεζες.

Στις 810 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 293 ο 20άρης, με τις τράπεζες να ανεβαίνουν, την Πειραιώς να κερδίζει 15%, την Alpha Bank να ακολουθεί με 7%, όπως και η Eurobank και τους πωλητές να έχουν ελαφρύ προβάδισμα σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Η αξία των συναλλαγών στα 36 εκατ. ευρώ -λίγο πριν από τις 13.00-, από τα οποία 8,5 στην Πειραιώς (υψηλότερη συναλλακτικότητα στα πρώτα 30-40΄) και ενώ Alpha Bank και Εθνική ακολουθούν.

Μάλλον μέτριος τζίρος αρχικά, με περιορισμένη διασπορά, γεγονός που παραπέμπει περισσότερο σε αμυντική συνεδρίαση και διατήρηση των κεκτημένων της Παρασκευής, παρά σε διάθεση προεξόφλησης του ενός ή του άλλου ενδεχομένου.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς το Χ.Α. έχει προεξοφλήσει την υπερψήφιση των μέτρων (θεωρώντας τις 153-155 ψήφους ελάχιστο απαιτούμενο), ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα πρώτα 35-40΄ οι πωλητές έπαιρναν περισσότερο χώρο πιέζοντας τις δύο κυπριακές Λαϊκή και Κύπρου που όμως αντέδρασαν, ενώ η Βιοχάλκο διόρθωνε έως 3,4% χαμηλότερα.

Καθώς απουσιάζει ισχυρό δέλεαρ -εκτός κι αν συμβούν θεαματικές ανατροπές σύντομα-, οι αγοραστές δεν έχουν λόγους να βιαστούν. Αντιθέτως, λογικά επιχειρούν να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους και των όποιων υπεραξιών κερδήθηκαν με την αντίδραση της Παρασκευής.

Ενδεικτική η περίπτωση της Alpha Bank, όπου αρχικά έγιναν πράξεις έως το 1,90 ευρώ, με τη μετοχή να σταθεροποιείται για 20-25΄ έως το 1,87 ευρώ. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών έγιναν περίπου 800 χιλιάδες κομμάτια, για να υποχωρήσει στη συνέχεια έως το 1,82, γράφοντας μάλιστα απώλειες της τάξεως του 0,55%. Εν συνεχεία γύρισε πάνω με κέρδη 7% στο 1,96 ευρώ

Στις 11.05 οι απώλειες για τον Γ.Δ. είχαν διευρυνθεί στο 1,35%, με τον δείκτη να υπαναχωρεί κάτω από τις 800 μονάδες, ενώ ο Ftse20 διόρθωνε προς τις 285 (-2,15%). Λίγο πριν από τις 13:00 όμως ο Γ.Δ. κέρδιζε 1,3% στις 812 μονάδες.

Η αρχική αδυναμία του Χ.Α. να διατηρήσει τη βραχυπρόθεσμη φορά, να κρατήσει τις 800 μονάδες, ώθησε περισσότερους στην κατοχύρωση θέσεων και σε νέες ρευστοποιήσεις. Περιμένοντας να αποσαφηνιστεί η στάση των πολιτικών και να κλείσει και αυτό το μέτωπο.

Ούτως ή άλλως, από την προσυνεδρίαση ζητούμενη ήταν κατ' αρχάς η εκ νέου επιβεβαίωση των στηρίξεων της προηγούμενης συνεδρίασης.

Κατά την φάση των πρωϊνών πωλήσεων, από τις πρώτες μετοχές (μη τραπεζικές) που γύρισαν αρνητικά ο Μυτιληναίος επιβεβαιώνοντας την «ευπάθειά» του στις θετικές και στις αρνητικές ειδήσεις, η Βιοχάλκο που υποχωρεί προς τα 3,19 ευρώ. Ανθεκτικότερη η Μέτκα, με πωλητές και έως 4,6% χαμηλότερα ο Τιτάν, με μόλις 240 κομμάτια (στις 11.10-11.15) το FFG υποχωρεί στα 10,26 ευρώ.

Χαμηλότερες τιμές για Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ από τον 20άρη μόνο Jumbo και Πειραιώς κρατούσαν (στις 11.15΄) με την αξία συναλλαγών στη δεύτερη να έχει ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ.

Πιθανότατα, εκτιμούν χρηματιστηριακοί κύκλοι, η εικόνα της Πειραιώς να σχετίζεται με τις εξελίξεις στο μέτωπο του τσέχικου χαρτοφυλακίου για το οποίο το euro2day είχε αποκλειστικό ρεπορτάζ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v