Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στη Σοφοκλέους

Το Χ.Α. αρχίζει να «χωνεύει» το ενδεχόμενο μη λήψης απόφασης για την Ελλάδα στις 12/11. Ποντάρει ωστόσο σε κινήσεις «κατευνασμού» από την ΕΚΤ. Στην περιοχή των 825 μ. ο Γ.Δ. και πάνω από τις 300 μ. με απώλειες ο FTSE-20.

Σε κατάσταση επιφυλακής ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες κινήσεις. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στο στενό εύρος διακύμανσης βασικών δεικτών και μετοχών, όσο και στις μάλλον μέτριες συναλλαγές, που μετά από σχεδόν μία ώρα συνεδρίασης έφταναν στα 12 εκατ. ευρώ.

Υψηλότερος τζίρος με 2,6 εκατ. ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ που, καθώς διόρθωνε έως τα 4,65 ευρώ, κρατούσε και τον FTSE-20 μεταξύ των 305,9 και των 311,8 μονάδων, με το τοπικό υψηλό να καταγράφεται στα πρώτα 10 λεπτά της συνεδρίασης.

Έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων αποτιμούσε ως ενθαρρυντική ένδειξη την ψύχραιμη στάση, ειδικά των βραχυπρόθεσμων παικτών. Κατά κύριο λόγο αυτοί είναι που θα πρέπει να αφομοιώσουν και να συνεκτιμήσουν το ενδεχόμενο μετάθεσης της έγκρισης καταβολής της περιβόητης δόσης μετά τις 12 Νοεμβρίου.

Όπως υποστηρίζει, οι τελευταίες δηλώσεις, κυρίως των Γερμανών αξιωματούχων και των γερμανόφωνων ΜΜΕ, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μη λήψης οριστικής απόφασης για το ελληνικό πρόβλημα την επόμενη Δευτέρα, λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη και στο Χ.Α.

Καλά ενημερωμένες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η εκταμίευση να αργήσει κατά μία έως δύο ή και τρεις εβδομάδες, και με την ΕΚΤ να συναινεί σε μια λύση-ανάσα προς την Αθήνα.

Σύντομα θα φανεί εάν όντως υφίσταται ενδεχόμενο παραίτησης της κεντρικής τράπεζας από τα κέρδη της επί των ελληνικών ομολόγων.

Όλα τα ενδεχόμενα φαίνονται ανοιχτά, από το χειρότερο μέχρι το… καλό. Από τη μετάθεση για πολύ αργότερα της όποιας απόφασης για την Ελλάδα, μέχρις ενός συνδυασμού ρυθμίσεων, που θα περιλαμβάνουν και μείωση επιτοκίων, ενδεχομένως και επαναγορά χρέους.

Το σίγουρο είναι πως το Βερολίνο, προεξοφλώντας την επανεκλογή του Μπ. Ομπάμα, δεν θα συνέβαλλε σε άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας σε αυτήν τη φάση της κρίσης.

Αναφέρονται όλα αυτά επειδή συζητώνται στην πιάτσα, όπως και αρκετά άλλα, που είτε δεν φτάνουν σε εμάς είτε δεν γνωρίζουμε. Ζυμώνεται όμως η κατάσταση τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό κυρίως της χώρας, με το Βερολίνο να έχει πάντα τον πρώτο λόγο.

Όλα αυτά φαίνεται πως αποτιμώνται από τους παίκτες και συνεκτιμώνται ακόμα και στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις τους. Και εάν είναι όντως έτσι, τότε η εικόνα της αγοράς είναι πράγματι ενθαρρυντική.

Στα 2 ευρώ η Alpha Bank, που μέχρι τώρα κυμαίνεται στα 1,99-2,06 ευρώ, μεταξύ του 1,89 και του 1,96 ευρώ η Εθνική, στο 1,01-1,04 ευρώ η Eurobank και στο εύρος του 0,493-0,510 ευρώ η Πειραιώς.

Μικρά κέρδη για ΟΤΕ έως τα 3,75 ευρώ, για τη ΔΕΗ έως τα 4,45 ευρώ. Επίσης παραμένουν χαμηλότερα ο ΟΠΑΠ στα 4,77 ευρώ και η 3E στα 17,18 ευρώ. Έως 1,8% υψηλότερα οι μετοχές των Motor Oil, Βιοχάλκο, Jumbo, Μυτιληναίου.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr, ο Γιώργος Α. Σαββάκης καταγράφει τεχνικές λεπτομέρειες και σημαντικά σημεία για ομάδα μετοχών. Σε αυτό παρουσιάζονται αποδόσεις, τεχνικά σημεία και τιμές-στόχοι για χαρτιά που βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τις τελευταίες εβδομάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v