Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ΟΤΕ και ΕΛΠΕ το θετικό κλείσιμο

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων. Ο ΟΤΕ με άνοδο 6,4% και τα ΕΛΠΕ με 5,7% έβαλαν πλάτη για να κλείσει σε θετικό έδαφος η αγορά. Υπεραπόδοση και για Ελλάκτωρ, Motor Oil. 

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με ανοδική “ουρά” έχοντας και σήμερα σαν κύριο μοχλό ανόδου τον Τραπεζικό κλάδο και που είχε σαν αποτέλεσμα την αναρρίχηση του Τραπεζικού δείκτη μέχρι τις 337,94 μονάδες (+4,38%).

Στα υψηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης έδωσε διπλή πρόσκρουση στην περιοχή των 844 μονάδων, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 844,02 μονάδες (+1,8%).

Όμως μετά τις 11.54 άρχισε να γίνεται περισσότερο αισθητή η κόπωση στις Τραπεζικές μετοχές, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την σταδιακή διάβρωση των αρχικών κερδών για τον Τραπεζικό δείκτη που γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, ίσως αξίζει αναφοράς ότι οι Eurobank και Κύπρου κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, με την πρώτη να προσπαθεί να αποκαταστήσει την διαταραχθείσα κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις αναλογία 58:100 με την Εθνική.

Με τον Τραπεζικό κλάδο να χάνει δυνάμεις και εν μέσω κινήσεων κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, χρειάστηκαν κάποιοι άλλοι από τους τίτλους του 20αρη να “βάλουν πλάτη” στον Δείκτη και αυτοί δεν ήταν άλλοι από τους ΟΤΕ και Ελ. Πετρέλαια.

Και οι δύο μετοχές κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο. Ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων έκλεισε οριακά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας, ενώ αρκετά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό έκλεισε η μετοχή του ΟΤΕ.

Η τελευταία “ανέβασε στροφές” μετά τις 13.52 εν μέσω κάποιων πρώτων φημών – εκτιμήσεων για ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 9/11.


Πως κινήθηκαν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάνας

Από εκεί και πέρα και ανεξαρτήτως των φημών, ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών έδωσε σήμερα εκ νέου σήμα αγοράς καθώς υπερφαλάγγισε το επίπεδο των 3,50 ευρώ, σημειώνοντας τον μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων. Αν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις επιβεβαιώσουν την εν λόγω διάσπαση, οι επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στα 4,10 και 4,60 ευρώ.

Αντίθετα συνέχισε να απογοητεύει η μετοχή του ΟΠΑΠ. Ο τίτλος μπορεί κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις να μην κλείνει χαμηλότερα από την στήριξη των 4,74 ευρώ, όμως από την άλλη συμπλήρωσε επτά συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ, δίνοντας την εντύπωση ότι για κάποιους λόγους “κωλυσιεργεί”.

Μόνος αμετάβλητος τίτλος στο ταμπλώ του FTSE, αυτός του Τιτάνα, όμως εδώ έκανε τουλάχιστον εντύπωση η σημερινή έκθεση της Alpha Finance που προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη, το Q3 θα υποχωρήσουν στα 10 εκατ. ευρώ (από 30 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011), θέτοντας τιμή - στόχο 12,3 ευρώ και σύσταση "neutral".

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% σε ετήσια βάση, στα 303 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA θα σημειώσουν πτώση 28% στα 57 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, χαρακτηρίζει ακριβή την αποτίμηση της μετοχής, σημειώνοντας ότι συναλλάσσεται 26,5 φορές επί των προβλεπόμενων κερδών ανά μετοχή του 2013 (!)

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο συνολικός τζίρος παρέμεινε χαμηλότερα των 80 εκατ. όμως δεν παύει να χαρακτηρίζεται ικανοποιητικός, ενώ το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορά μόλις τέσσερις τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και ΟΤΕ.

Οριακά λιγότεροι οι “πράσινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+0,93%), Ελλάκτωρ (+3,13%), Ελ. Πετρέλαια (+5,74%), Μέτκα (+2,32%), ΟΤΕ (+6,41%), Κύπρου (+1,25%), Motor Oil (+2,37%), Eurobank (+3,06%), CPB (+1,75%).

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 2% έκλεισαν οι Folli Follie Group και Εθνική και με λιγότερες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 832,37 μονάδες με κέρδη 0,4%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 71,4 εκατ.

Ουδέτερη η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές έναντι 66 πτωτικών και για 18 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 5%.

Χαμηλότερα του 20αρη, ασφαλώς και ξεχώρισε η ΓΕΚ Τέρνα, καθώς συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και σήμερα αύξησε εντυπωσιακά ον όγκο συναλλαγών.
Από την άλλη, με ελάχιστες συναλλαγές, οι αγοραστές έκαναν το 5Χ5 στον Πήγασο.


Τι συστήνουν οι επαγγελματίες του ΧΑ

Υπομονή και γρήγορες κινήσεις συστήνουν οι επαγγελματίες του χώρου σε όσους επιμένουν να κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και είναι οι περισσότεροι, καθώς η προσοχή των επενδυτών θα παραμείνει στραμένη στις Αμερικάνικες εκλογές και στον “Ναό της Δημοκρατίας”, δηλαδή στην Βουλή των Ελληνών και στην αυριανή ψηφοφορία.

Εκεί οι Έλληνες βουλευτές καλούνται, αν έχουν διαβάσει, να ψηφίσουν όλα τα μέτρα όχι απλώς σε ένα νόμο, αλλά σε ένα άρθρο, ώστε όσοι πουν “όχι” να υποστούν τις ανάλογες κομματικές συνέπειες. “Τόση μάλιστα η Δημοκρατία, ώστε ο κ. Στουρνάρας θα συμπεριλάβει στο ένα και μοναδικό αυτό “υπεράρθρο” και την πρόταση ένταξης των δημοσιογραφικών ταμείων στον ΕΟΠΠΥ, η οποία απορρίφθηκε ήδη από τη Βουλή μόλις την Τετάρτη”, σχολίασε με έμφαση έγκριτος πολιτικός αναλυτής (!)


Νέα παράταση στην οριστικοποίηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Από εκεί και πέρα, σε νέα παράταση οδηγείται η οριστικοποίηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών, η οποία πλέον τοποθετείται παράλληλα με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ο καθορισμός των όρων δε, θα γίνει με Υπουργική απόφαση.

Παρ΄ όλα αυτά, περιλαμβάνεται διάταξη, η οποία καλεί τις Τράπεζες να καταβάλουν τα 555,6 εκατ. ευρώ (στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) που αναλογούν στην απόδοση των προνομιούχων μετοχών που είχαν εκδοθεί το 2008, με το νόμο Αλογοσκούφη, για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Χρηματικό ποσό “επακριβώς καθοριζόμενο ως προς το ύψος και τους όρους καταβολής για έκαστο Πιστωτικό Ίδρυμα στην οικεία σύμβαση προεγγραφής, την οποία το Πιστωτικό Ίδρυμα θα συνάψει με το Ταμείο μέχρι της 21ης Δεκεμβρίου 2012”.

Σύμφωνα με τους ασχολούμενους με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, πρόκειται για συμβιβαστική λύση καθώς υπάρχει διάταξη η οποία αφήνει “παράθυρο” για τη μη καταβολή της σταθερής απόδοσης 10% στο μέλλον, στην περίπτωση που “η καταβολή του σχετικού ποσού θα οδηγούσε σε μείωση των κυρίων στοιχείων των βασικών ιδίων κεφαλαίων του υπόχρεου Πιστωτικού Ιδρύματος κάτω από το προβλεπόμενο ελάχιστο όριο”.

Το γερμανικό κοινοβούλιο για το ελληνικό χρέος

Από την άλλη, το Γερμανικό Κοινοβούλιο έρχεται να ενισχύσει τη θέση του Μάριο Ντράγκι αφού σύμφωνα με γνωμοδότηση της Bundestag η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle.

Η Deutsche Bank εκτιμά πως υπάρχει 80% πιθανότητα τα μέτρα να περάσουν αύριο στη Βουλή.

Η ροή των ειδήσεων γύρω από την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα άσχημη τις τελευταίες ημέρες με αποκορύφωμα την ανακοίνωση του Υπουργού των Οικονομικών πως το χρέος προς το ΑΕΠ της Χώρας θα “χτυπήσει” το 190%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ότι αναμενόταν πριν.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, Carl Weinberg, η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα να μείνει χωρίς μετρητά, ενώ οι πιστωτές της “καυγαδίζουν” γύρω από τις διάφορες προϋποθέσεις. Εάν η Ελλάδα λυγίσει, θα δημιουργηθούν τεράστιες ρωγμές στο Χρηματοοικονομικό Σύστημα της Ευρωζώνης, όπως προειδοποιεί ο οικονομολόγος, και προσθέτει πως, εάν αυτές οι απώλειες είναι συμπυκνωμένες, τότε θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος Τραπεζικών πτωχεύσεων στην περιοχή.


Τι βλέπει η Fitch για Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας κρούει ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο οίκος, τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη εξακολουθούν να παραμένουν αδύναμα, ενώ μάλιστα προειδοποιεί για συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας και βαθιά ύφεση έως το 2013.

Μάλιστα η Fitch κάνει ειδική αναφορά και στην Ελληνική Αγορά στεγαστικών δανείων (mortgage market), για την οποία σημειώνει πως βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές δυσκολίες. Το “default rate” (CDR) στα Ελληνικά τιτλοποιημένα δάνεια (RMBS) έχει αγγίξει νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προειδοποιεί μεταξύ άλλων η Fitch.

Εν τω μεταξύ, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,41%, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, έναντι 4,46% της αμέσως προηγούμενης δημοπρασίας.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με το βλέμμα στις Αμερικάνικες εκλογές και οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, κινούνται με μικρά κέρδη, ενώ με ελεγχόμενα κέρδη ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Η απόφαση της Τράπεζας της Αυστραλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,25% και η περισσότερο θετική εικόνα που παρουσίασε για την παγκόσμια οικονομία προκάλεσε έκπληξη στους επενδυτές.

Οι Αγορές φαίνεται ότι πιστεύουν σε μια νίκη του Barack Obama με το εκλογικό αποτέλεσμα να κρίνεται από τους ανεξάρτητους. Μια νίκη του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Mitt Romney εικάζεται ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στις μετοχές και στο πετρέλαιο, αφού έχει ρίξει το βάρος της προεκλογικής του εκστρατείας στα θέματα ενεργειακής πολιτικής.

Όποιος και να αναλάβει θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δημοσιονομικό ζήτημα των ΗΠΑ” αναφέρουν διεθνείς αναλυτές.

Βελτίωση της κατάστασης της Ισπανικής οικονομίας το 2013 και πλήρη επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 “βλέπει” ο Ισπανός Πρωθυπουργός Mariano Rajoy. Ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Χώρα να ζητήσει διάσωση, τονίζοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποδόσεις των ομολόγων.

Ο χειρότερος μήνας από τον Ιούνιο του 2009 ήταν ο φετινός Οκτώβριος για τις Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Markit, τα οποία ενισχύουν το σενάριο πιο βαθιάς ύφεσης κατά το τέταρτο τρίμηνο για την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ μειώθηκε τον Οκτώβριο στο 45,7 από 46,1 τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική ένδειξη ήταν στο 45,8.
 
Ειδικότερα για τον κλάδο των Υπηρεσιών, ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 46 (από 46,1 τον προηγούμενο μήνα) που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009. Σύμφωνα με τη Markit, τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ύφεση κατά το τέταρτο τρίμηνο της τάξεως του 0,5% για την Ευρωζώνη.

Η αποδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα άλλωστε, είναι εμφανής τόσο στην Περιφέρεια όσο και στον Πυρήνα της Ευρωζώνης.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ακριβές στο ραντεβού του με την στήλη και το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, προκειμένου να δώσει τις τεχνικές του εκτιμήσεις για Χ.Α. και διεθνείς Αγορές.

Ξεκινώντας από τον δικό μας FTSE, πλέον το “stop loss” μας στο “intraday” ανεβαίνει στο 294 ενώ στήριξη πλέον έχουμε στο 301-298, κοντινή αντίσταση στο 309 και κύρια στο 315-316.

O DAX κράτησε θεαματικά άνετα, την κύρια στήριξη στο 7330 διατηρώντας την ανοδικότητά του. Πλέον το 7392 και 7425 είναι επόμενα επίπεδα.

Το 7330 γίνεται κύρια στήριξη, ενώ όσο το 7300-7290 συντηρείται το βλέπουμε ανοδικά στο “intraday”. Πλέον πλησιάζουμε τα ημερήσια επίπεδα αντίστασης στην ζώνη του 7400-7430 που χρειάζονται προσοχή σε περίπτωση που “πληρωθούν”.

O S&P 500 κατάφερε και κράτησε τα παλιά χαμηλά δίνοντας και πάλι αντίδραση που πιθανόν να τον φέρει και πάλι στο 1428-1431.

Κοντινή στήριξη το 1410-1407, ενώ κύρια το 1404 που καλό θα ήταν να μην ξαναδοκιμαστεί.

Kαι ο Dow κράτησε την ζώνη 13000 για μια ακόμα φορά δίνοντας αντίδραση. Έτσι, κοντινή στήριξη έχουμε στο 13030 και κύρια στο 13000-12980 που καλό θα ήταν να μην δοκιμαστεί για 5η φορά μιας και δεν θα αντέξει λογικά, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρών κερδών, με τις συναλλαγές να παραμένεουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 63.068 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FTSE ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με αποτέλεσμα να διατηρήσει το premium στο 1%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.570, τιμή εκκαθάρισης 309,5), κινήθηκαν μεταξύ 305,75 και 317 μονάδων.

Επέστρεψαν σε ακινησία τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (17.674), Alpha Bank (10.926), Κύπρου (5.790), ΔΕΗ (1.420), ΟΤΕ (3.494), ΟΠΑΠ (2.548), Πειραιώς (17.105), Μυτιληναίο (377), Eurobank (616), MIG (420), ΓΕΚ (1.248), Intralot (544), ΕΧΑΕ (242), CPB (210), Μέτκα (165).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 53% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν αισθητά βελτιωμένος στα 2.724 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.417 δικαιώματα αγοράς και 1.307 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.350.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v