Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ήπιες κινήσεις του ΓΔ στις 825 μονάδες

Με μέτρο οι κινήσεις των επενδυτών, πιέζουν προς τις 825 τον ΓΔ (και τις 305 τον FT 20). Αυξημένες συναλλαγές στο 0,50€ στην Πειραιώς, υπεραπόδοση για Eurobank και Ελλάκτωρ. Πτώση για Εθνική, Alpha, ΟΠΑΠ.

Με... ουρά αγορών από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης ξεκίνησε νωρίτερα η σημερινή. Με καυτά όλα τα μέτωπα, όπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day. Ενδεικτικό του κλίματος και της διάθεσης που επικρατούν, με έκδηλες τη νευρικότητα, την επιφυλακτικότητα αλλά και τις συγκρατημένες προσδοκίες.

Πολλά τα στοιχήματα για σήμερα - αύριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πλέον στις 825 μονάδες (και ο 20άρης τις 305) μετά τις 13.10, με συναλλαγές 39 εκατ. ευρώ. Αιχμή όπως και στο δεύτερο ήμισυ της χθεσινής συνεδρίασης οι τράπεζες, και δη οι τέσσερις αποκαλούμενες συστημικές.

Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση μεταθέτει σε ευθετότερο χρόνο τα της ανακεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον για βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Από το 1,98 ευρώ οι αγοραστές στη μετοχή της Alpha Bank, από το 0,982 στη Eurobank, από το 1,91 στην Εθνική και από το 0,499 ευρώ στην Πειραιώς. Είναι ενδεικτικό πως πριν συμπληρωθεί το 10λεπτο στη μετοχή της Πειραιώς είχαν αλλάξει χέρια 2,8 εκατ. τεμάχια και 3,7 στις 10.48, με την τιμή στο 0,51 ευρώ.

Αυξημένου βέβαια ρίσκου οι κινήσεις τόσο... αγοράς όσο και... πώλησης, με τους long παίκτες να διατηρούν θέσεις έως τις 315-318 μονάδες (του FTSE 20) και τους short οριακά στη ζώνη των 300 μονάδων.

Από τεχνικής πλευράς, η Alpha Bank, που σε αυτήν τη φάση της αγοράς προηγείται της Εθνικής από τη στιγμή που υπερέβη το 1,96 ευρώ, «ξαναβλέπει» το τοπικό υψηλό της 25ης/10, δηλ. τα 2,42 ευρώ. Αναφερόμαστε βέβαια στο ενδεχόμενο επαναφοράς του δείκτη προς τις 350 μονάδες (και στις 900 του Γ.Δ.), κάτι που θέλει πολλή-πολλή δουλειά ακόμη. Ωστόσο, καλό να έχουμε κατά νου αυτά τα τοπικά υψηλά, που αναλογικά για την ΕΤΕ είχαν σημειωθεί στην ίδια συνεδρίαση στα 2,52 ευρώ.

Δυνατές και οι δύο κυπριακές τράπεζες, με αγοραστές και η τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Ειδικότερα στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, μετά τις τελευταίες κυβερνητικές αλλαγές στο θέμα της διάθεσης του υπόλοιπου ποσοστού του Δημοσίου, ο σταθερός αγοραστής (ή αγοραστές) κάνει ενεργότερη την παρουσία του.

Εξελίξεις όμως και από το μέτωπο των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, με τους δύο Έλληνες εμπλεκόμενους ΜΟΗ και Μυτιληναίο σε ήπια διακύμανση. Έως τα 3,64 ευρώ ο Μυτιληναίος, που θα πρέπει να διασπάσει πειστικά τα 3,80-3,85 ευρώ προκειμένου να «ξαναδεί» τα τοπικά υψηλά του Οκτωβρίου. Σημειωτέον πως για την πλειονότητα των μετοχών του 20άρη οι κορυφές Οκτωβρίου αποτέλεσαν και πολύμηνα υψηλά.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, συνεχίζεται η κινητικότητα στην Αττικής, αντιδρά η ΓΕΚ Τέρνα, μάλλον μέτριες συναλλαγές σε Φουρλή, Σιδενόρ, Τέρνα Ενεργειακή κ.ά. μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Σε γενικές γραμμές, και μέχρι τις 11:05, ο ρυθμός ήταν μάλλον υποτονικός σε μετοχές του FtMid, χαμηλότερος απ' ό,τι εχθές περίπου την ίδια ώρα. Ανεβάζοντας στροφές η Eurobank (6,2%), δένοντας τα 2,02 ευρώ η Alpha Bank και ενώ οι αγοραστές ανεβάζουν λίγο τον πήχη σε Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Μέτκα, ο 20άρης «πάτησε» τις 310 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών στα 10,8 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 11:10.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v