Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τουλάχιστον δεν ήρθε.. joker από τις ΗΠΑ

Το ΧΑ προεξοφλεί μεν πως τα μέτρα περνούν από τη Βουλή, αλλά επιφυλάσσεται για τη συνέχεια. Επόμενο ποντάρισμα σε χρόνο, τρόπο και όρους για την καταβολή της δόσης. Τουλάχιστον δεν προέκυψε... joker από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Τα μέτρα, έστω και δύσκολα, θα περάσουν από τη Βουλή, κοινή πεποίθηση (και) για την αγορά. Αυτό αναφέρεται αναλυτικά στο πρώτο θέμα του euro2day, εκτίμηση που απηχεί τη γενικότερη αίσθηση που επικρατεί στο πολιτικό και στο οικονομικό πεδίο.

Αυτή η εξέλιξη έχει αποτυπωθεί και έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό χρηματιστηριακά για ακόμη μία φορά τις τελευταίες δύο-τρεις συνεδριάσεις.

Με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 830-835 μονάδων και τον FTSE 20 να δοκιμάζει εχθές τις 315 και να επιβεβαιώνει τις 300 μονάδες, με σχετικά αυξημένη μεταβλητότητα και υψηλούς τζίρους σε μία ομάδα 8-10 μετοχών.

Με ΟΤΕ και ΕΛΠΕ το θετικό κλείσιμο, σημείωνε στο χθεσινό σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος, και με την εκκρεμότητα του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ να αίρεται αρκετά αργότερα.

Πάλι καλά που δεν προέκυψε αίφνης... joker από τις ΗΠΑ, σημείωνε νωρίτερα το πρωί έμπειρο χρηματιστηριακό στέλεχος, απηχώντας, νομίζουμε, το κοινό αίσθημα και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τουλάχιστον τώρα, σημείωνε ο ίδιος παράγοντας, γνωρίζουμε περίπου πού βαδίζουν οι αγορές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Η επανεκλογή του Μπ. Ομπάμα εύλογα αναμενόταν με έκδηλη ανησυχία (και) στο Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβέρνηση στη δυσκολότερη -μέχρι τώρα- μάχη της (με την πλειονότητα της κοινωνίας απέναντί της και στα... κάγκελα), δυσκολότερη βέβαια μέχρι την επόμενη.

Τα μέτρα περνούν από τη Βουλή, μένει όμως να περάσουν και στην κοινωνία, την ώρα όπου η πραγματική οικονομία είναι εκτός τροχιάς και το επόμενο μεγάλο ποντάρισμα είναι ο χρόνος, ο τρόπος και το... αντίτιμο για την εκταμίευση της περιβόητης δόσης. Αυτό το στοίχημα, όπως φαίνεται τις τελευταίες ημέρες, παίζεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό κι οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες συνεκτιμούν όλα τα ενδεχόμενα. Από αυτό της μετάθεσης για μετά τις 12/11 της όποιας απόφασης, της τμηματικής καταβολής, μέχρι τις εντονότερες πιέσεις για τη δημιουργία και λειτουργία του περίφημου ειδικού λογαριασμού.

Με βάση τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, τις επόμενες κρίσιμες μέρες θα δοθούν αρκετές μάχες στην προσπάθεια της προεξόφλησης του ενός ή του άλλου ενδεχομένου.

Έμπειρος παράγοντας μας έλεγε ότι ακόμη και μεγάλη μερίδα insiders δεν... βάζει το χέρι στη φωτιά για το πώς, πότε και με ποιους όρους θα δοθεί η δόση και πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το Χ.Α περιμένει σύντομα την κοινοβουλευτική υπερψήφιση του πακέτου των μέτρων για να δοκιμάσει ενδεχομένως λίγο υψηλότερα επίπεδα τιμών. Ωστόσο, θα πρέπει να προσεχθεί πως πρόκειται για ενδεχόμενο που έχει ΗΔΗ ενσωματώσει και έχει προεξοφλήσει στο μεγαλύτερο μέρος του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v