Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκίνημα με βουτιά 3,5% στη Σοφοκλέους

Μετά την έγκριση των μέτρων από τη Βουλή και την επομένη της μεγάλης μετεκλογικής βουτιάς στη Wall, το ΧΑ φιλτράρει τα νέα δεδομένα και υποχωρεί έως 3,5%. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες απώλειες.

Η συνεδρίαση της επομένης. Της επομένης της εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, της επομένης μιας... Πύρρειου Νίκης της κυβέρνησης, της επομένης των μέτρων, της επομένης των εκλογών στις ΗΠΑ.

"Και τώρα τι;" το εύλογο ερώτημα που τίθεται για όλους ανεξαρτήτως βαθμού εμπλοκής, χαρακτήρα ή και συμφέροντος.

Βουτιά 300 μονάδων στη Wall Street, επινίκια διόρθωση προπομπός μεγαλύτερης διόρθωσης -που άλλωστε χρωστούσε το αμερικανικό χρηματιστήριο από την προεκλογική περίοδο ακόμη- ή κάτι βραχύβιο θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Βέβαια το Χ.Α., τις τελευταίες ημέρες, κινείται στον ρυθμό των εσωτερικών πολιτικών γεγονότων, των εξελίξεων στο θέμα της ψήφισης των μέτρων αλλά και της προοπτικής έγκρισης του "πακέτου βοηθείας" από τους δανειστές και το Βερολίνο. Με αυτήν τη λογική και τακτική προεξόφλησης φθάσαμε έως εδώ στα τρέχοντα επίπεδα τιμών για τους βασικούς δείκτες και μετοχές.

Το ότι στη χθεσινή συνεδρίαση επιχειρήθηκε μία διατήρηση δυνάμεων είναι εμφανές. Άλλωστε, ο χαμηλός τζίρος -ο χαμηλότερος της βραχυπρόθεσμης φάσης του Χ.Α.-, είναι ενδεικτικός της στάσης που τήρησαν στην πλειονότητά τους κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 800-850 μονάδων, τον 20άρη στο εύρος των 290 (280)-320 και τις τράπεζες κοντά στις στηρίξεις, η αγορά πολύ σύντομα θα αποσαφηνίσει τη στάση της. Το σημερινό ξεκίνημα, όμως, δεν είναι ενθαρυντικό δεδομένου πως η αγορά υποχωρεί άνω του 3%.

Η βραχύβια συσσώρευση-διατήρηση δυνάμεων με περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων -αρκετές από τις οποίες σημαντικά κερδοφόρες- βαίνει προς την ολοκλήρωσή της. Τουλάχιστον από τεχνική πλευρά αυτό προοιωνίζεται η διακύμανση βασικών δεικτών και μετοχών, με τον FTSE 20 να «πρέπει» να ξεφύγει σύντομα από τα όρια των 300-315/318 μονάδων, είτε χαμηλότερα είτε ψηλότερα. Τεχνικά, ιδιαίτερη προσοχή θέλει κατά την εκτίμησή μας το ενδεχόμενο τραβήγματος της αγοράς στην αρχή της συνεδρίασης και πιθανή προσπάθεια δημιουργίας κλίματος.

Αν και οι διαθέσεις ήταν συγκριτικά ηπιότερες, λόγω του τελικού αποτελέσματος, καθώς η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει τον πήχη στις 155 ψήφους, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα προσπάθειας... δημιουργίας εντυπώσεων.

Προσοχή, ιδιαίτερη προσοχή, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς θα πρέπει να βεβαιωθούμε για τη σύνθεση των αγοραστών και την πραγματική πρόθεση όσων επιχειρήσουν κάτι τέτοιο. Αν και οι 153 δεν είναι ο αριθμός που θα λέγαμε πως «ήθελε» η αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, άλλη μία συνεδρίαση ενδελεχούς παρακολούθησης, στη διάρκεια της οποίας θα ανεβάσουμε υλικό τεχνικής μορφής στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v