Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παίρνουν το πάνω χέρι οι αγοραστές

Διευρύνονται τα κέρδη στο ΧΑ καθώς αυξάνονται τα πονταρίσματα στο θετικό σενάριο, της συμφωνίας για το ελληνικό πακέτο. Σταθερό το μάζεμα μετοχών από "ισχυρά χέρια". Υπεραπόδοση για ΔΕΗ, 3E, Folli. Κέρδη για Alpha, Πειραιώς. 

Ευμετάβλητη παραμένει η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να αναμένουν σαφέστερες ενδείξεις για τη συνέχεια.

Ο μεν Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά στις 835 μονάδες, ο δε FTSE-20 λίγο πάνω από τις 306, ενώ ο FT 40 Mid με μικρές απώλειες διορθώνει προς τις 928 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών πλησιάζει τα 33 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 14.00, με αυξημένο τζίρο σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αναφέρονται στον αγώνα δρόμου που γίνεται μεταξύ των εμπλεκομένων ώστε να συμφωνηθεί το ελληνικό πακέτο. Η Αγγελική Παπαμιλτιάδου κάνει λόγο για πρόθεση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συγκαλέσει έκτακτο eurogroup στις 25 ή στις 26 Οκτωβρίου.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, αλλά κυρίως από τις κινήσεις συγκεκριμένων επενδυτικών πόλων και παικτών, θα λέγαμε πως το Χ.Α. εξακολουθεί να ποντάρει στο θετικό σενάριο.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις γίνεται όλο και πιο εμφανής η ενεργοποίηση κύκλων, κυρίως εγχώριων, που προσβλέπουν στην επίτευξη συμφωνίας-πακέτου, και λογικά σε έναν επόμενο ανοδικό γύρο.

Πρόκειται για συσσώρευση με μαζέματα χαρτιών στα χαμηλά των συνεδριάσεων, που κατά την εκτίμησή μας ενισχύουν αυτήν την άποψη. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στη σημερινή συνεδρίαση, και μέχρι τώρα, η αξία συναλλαγών στην Πειραιώς (5,4 εκατ. ευρώ) πλησιάζει αυτήν της Εθνικής (5,7 εκατ. ευρώ).

Συσσώρευση με συνεχείς τοποθετήσεις στα χαμηλά των συνεδριάσεων παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες και στην Alpha Bank και στην Εθνική και στη Eurobank, αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και σε Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, MIG και σε επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τον FT 40 Mid, ενδεικτική είναι η περίπτωση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, της Intralot και ακόμη 2-4 μετοχών από αυτήν την κατηγορία.

Δίνεται, κατά την εκτίμησή μας, η αίσθηση πως ισχυρά χέρια ποντάρουν στο θετικό σενάριο είτε γιατί γνωρίζουν κάτι παραπάνω είτε γιατί το θεωρούν ακόμη πιθανότερο να υλοποιηθεί.

Κρίνοντας από τις κινήσεις τους, θα λέγαμε πως το μάζεμα σε αυτά τα επίπεδα της αγοράς προοιωνίζεται έναν επόμενο ανοδικό γύρο με αφορμή την εκταμίευση του ελληνικού πακέτου, που όπως φαίνεται ξεπερνά κατά μερικά δισ. τα 31,5 που μέχρι τώρα ξέρουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v