Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ποντάρει πάντα σε… πολιτική λύση

Τα νεότερα από το πολιτικό μέτωπο και την τρόικα αναμένει το ΧΑ. Κλειδί πάντα η ζώνη των 300 μονάδων για τον FTSE 20, τα 2,20 για την ΕΤΕ κι η διακύμανση μετοχών όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ ή ο ΟΤΕ. Στα 17 ευρώ και πάλι η CCH 3E.

Σε επιλεκτικές κινήσεις στον FTSE 20 αναφερόταν εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με το Χ.Α. να επιχειρεί να πάει... δύο βήματα πιο μπροστά το ποντάρισμα προεξόφλησης. Με τον Γενικό Δείκτη στις 835 μονάδες, τον 20άρη στις 306 και τις τράπεζες και τον παλιό 40άρη σε βραχυπρόθεσμη και βραχυμεσοπρόθεσμη ανοδική φορά αντίστοιχα. Με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες σε στάση και διάθεση νευρικής αναμονής, και ενώ συνεχίζεται η στοχοποίηση και η διαφοροποίηση εισηγμένων και επιλογών, με την ομάδα των μετοχών που ξεχωρίζουν να αυξάνεται αριθμητικά σε κάθε φάση της αγοράς.

Το μεγαλύτερο μέρος των «ισχυρών χεριών», έστω και με επιφυλάξεις, φαίνεται πως -ακόμη- στηρίζει ή και ποντάρει στην τακτική του Αντ. Σαμαρά και συμμερίζεται όσα είπε στο συνέδριο της Herald Tribune.

Σε σχετικό θέμα διαβάζουμε πως ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα η χώρα θα πάρει την επόμενη δόση του δανείου. Ο ίδιος τόνισε ότι η δόση είναι απαραίτητη για τη χώρα για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, για να ενισχύσει τη ρευστότητα της οικονομίας και για να καλύψει τις οφειλές της προς τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό είναι το θετικό σενάριο για τις αγορές, που προσώρας φαίνεται να ακολουθείται από αρκετούς. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος θα δείξει.

Η τεχνική εικόνα του Χ.Α. αλλά και η αγορά ελληνικών ομολόγων δείχνουν να ποντάρουν -ακόμη- σε αυτήν τη διέξοδο, αλλά οι παίκτες παραμένουν επιφυλακτικοί, κάτι που αποτυπώνεται στη μη ανοδική πειστική διάσπαση των 850 μονάδων (Γ.Δ.) ή των 315-320 μονάδων για τον 20άρη.

Προφανώς και οι εξελίξεις από όλα τα ανοιχτά μέτωπα (που είναι και πολλά) καθορίζουν τη διάθεση, τις κινήσεις των παικτών και την τάση δεικτών και μετοχών.

Χαμηλού κόστους η αντίδραση εχθές για παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας (στα 2,23 ευρώ), αλλά ακόμη μένουν να γίνουν αρκετά μέχρις ότου αποσαφηνισθεί ξεκάθαρα η τάση και δημιουργηθεί ένας πειστικός σχηματισμός αναστροφής. Το ότι η ΕΤΕ ή άλλες 2-3 τραπεζικές μετοχές μαζεύονται (ή και στηρίζονται) στα εκάστοτε χαμηλά της αγοράς είναι εμφανές. Το αν θα επιδιωχθεί ανοδική κίνηση (με τον τραπεζικό δείκτη υψηλότερα των 340 μονάδων) είναι θέμα ειδήσεων και συγκυρίας.

Σε εκ βάθρων αναδιάταξη και ο επιχειρηματικός κόσμος, με εμφανή την προσπάθεια αρκετών να διαφοροποιηθούν και να φανεί πως στηρίζουν. Δεν είναι τυχαίο (και εκτιμάται πως θα μετρηθεί στη συνέχεια) πως την ώρα που όμιλοι όπως η ΦΑΓΕ ή η Coca Cola Hellenic ακολουθούν τον δικό τους δρόμο (διατηρώντας όμως την παραγωγική βάση τους στη χώρα, για να μην ξεχνιόμαστε...) άλλοι (Τιτάν, MIG, Μυτιληναίος) δίνουν τη δική τους μάχη.

Και θα αναφερθούμε ενδεικτικά σε όσα δήλωσε εχθές ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου, πως κλειδί για την επιστροφή του ευρωπαϊκού Νότου στην ανάπτυξη είναι η ανάληψη της εποπτείας των τραπεζών από την ΕΚΤ. Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στο BBC World News, τότε θα μπορέσει η ΕΚΤ να παράσχει πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, οπότε και τα κεφάλαια θα ανακατανεμηθούν υπέρ του Νότου για να ξεκινήσει επιτέλους η ανάπτυξη.

Στα βασικά σημεία της συνέντευξής του ο επικεφαλής του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος επισήμανε τα εξής:

Η αποχώρηση των εταιρειών όπως η Coca Cola και η ΦΑΓΕ είναι αρνητική μόνο ως προς τη σημειολογία της. Το βασικό είναι ότι οι μεγάλες αυτές εταιρείες κρατάνε την παραγωγή τους στη χώρα. Μετακινούν την έδρα τους για λόγους που, όπως διάβασα στις ανακοινώσεις τους, έχουν να κάνουν κυρίως με την προσέλκυση χρηματοδότησης, πρόβλημα που έχουν όλες οι ελληνικές εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους. Για να συμπληρώσει πως δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση αν η Ελλάδα δεν γυρίσει στην ανάπτυξη. Για να γυρίζουμε στην ανάπτυξη χρειάζεται να εισέλθουν κεφάλαια, αλλά τα επενδυτικά σχήματα φεύγουν από τη νότια Ευρώπη λόγω του ρίσκου, το οποίο οφείλεται κυρίως στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Αν η εποπτεία των τραπεζών στην ευρωζώνη περάσει στην ΕΚΤ, τότε μπορεί η ίδια η ΕΚΤ να παράσχει πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, οπότε και τα κεφάλαια θα ανακατανεμηθούν υπέρ του Νότου για να ξεκινήσει επιτέλους η ανάπτυξη.

Συνέχεια λοιπόν για το Χ.Α. στην προσπάθεια αποτίμησης και προεξόφλησης των σεναρίων, με το θετικό να συγκεντρώνει ακόμη τις περισσότερες πιθανότητες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v