Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισχυρά κέρδη με τράπεζες, ενέργεια

Με επικράτηση των ψυχραιμότερων το ΧΑ αντιδρά εκ νέου πάνω από τις 825 μονάδες (και τις 300 ο FT 20). Μπροστάρης η ΕΤΕ (5,14%), συμπαραστάτες Alpha, Eurobank και με υπεραπόδοση Μυτιληναίος, MIG, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Επιτυχής- τουλάχιστον στα πρώτα 35-40 λεπτά της συνεδρίασης- η προσπάθεια εξισορρόπησης κλίματος και τάσεων.

Από το άνοιγμα κιόλας πέρασαν στο σύστημα συναλλαγών συντονισμένες εντολές σε δεικτοβαρείς τίτλους ωθώντας τον Γενικό Δείκτη από τις 802,67 προς τις 815, τον FTSE 20 από τις 292,86 προς τις 300 μονάδες.

Με καλές συναλλαγές (11,5 εκατ. ευρώ στις 11:00) και παράλληλη κίνηση των δεικτών μεσαίας κεφαλαιοποίησης που ακολουθώντας τον τραπεζικό (παραμένει κρίσιμη η περιοχή των 340 μονάδων) φαίνεται να ξανανοίγουν το παιχνίδι.

Πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες τα κέρδη των βασικών δεικτών στις 11:05 με το σύνολο των μετοχών του 20άρη σε ισχυρότερη η ασθενέστερη ανοδική φορά και τις τραπεζικές να καλύπτουν το μειονέκτημα που δημιουργήθηκε εχθές.

Σταθεροποιητικά με αγοραστές έως τα 15,95 ευρώ η μετοχή της CCH 3E με μέτριο τζίρο. Όμως υψηλότερες τιμές για τις συστημικές τράπεζες, την Εθνική να επανακάμπτει προς τα 2,15 ευρώ ισχυροποιώντας περισσότερο τα 1,80-1,90 ευρώ, την Alpha Bank στα 1,86, την Eurobank στα 1,18 και στα 0,489 την Πειραιώς.

Μοιρασμένος- συγκριτικά με τις προηγούμενες 2-3 συνεδριάσεις- ο τζίρος και σε άλλες μετοχές πέραν των γνωστών 6-8 καθώς σε Ελλάκτωρ, Motor Oil, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Marfin Investment Group λόγο έχουν κυρίως οι αγοραστές.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως το ΧΑ δείχνει να ξαναβρίσκει τον... βηματισμό του, τις ισορροπίες του και μετά την αναπόφευκτη διόρθωση συνέχεια της θεαματικής αντίδρασης που είχε προηγηθεί να επιχειρεί να ξαναμπεί στη λογική της προεξόφλησης.

Άλλωστε το στοίχημα- ποντάρισμα εδώ και καιρό είναι ευρύτερο, συνθετότερο και με μακρυνότερο ορίζοντα.

Αναμφίβολα οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να προκάλεσαν συζητήσεις και να δημιούργησαν δικαιολογημένα σκεπτικισμό σε πολλούς, πλην όμως οφείλουμε να παρακολουθούμε όσο πιο ψύχραιμα γίνεται την κατάσταση εστιάζοντας στον κεντρικό μας στόχο. Και αυτός όπως φαίνεται θα περιλαμβάνει και ένα χρηματιστήριο εντελώς διαφορετικό από αυτό που ξέραμε, ζήσαμε τα προηγούμενα 20-25 χρόνια (βεβαίως και απευθύνομαι κυρίως στους παλιότερους και της... σειράς μου).

Η μέχρι τώρα ψυχραιμότερη αντίδραση παραπέμπει στην ενεργό δράση «ισχυρών χεριών», στην διάθεση επιχειρηματικών & επενδυτικών ομίλων να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Άλλωστε ο 20άρης επανακάμπτει προς τις 300 μονάδες με την Εθνική σε πρωταγωνιστικό ρόλο, τις Alpha Bank, Eurobank να στηρίζουν και επαρκείς φίλιες δυνάμεις να ακολουθούν.

Ενδεχόμενη επαναφορά των βασικών δεικτών στο βραχυ-μεσοπρόθεσμο κανάλι θα ενεργοποιούσε- κατά πάσα πιθανότητα- το σενάριο της δοκιμασίας των αμέσως υψηλότερων αντιστάσεων.

Ενθαρρυντική- κατά την εκτίμηση μας- η επαναφορά μετοχών/εταιρειών-σηματωρών όπως ΓΕΚ Τέρνα, Intralot, ΕΧΑΕ, θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, Fourlis, Υγεία κ.α. δυνάμεων.

Με τον 20άρη να περνά, λίγο μετά τις 11:15-11:20 τις 300 μονάδες, την Εθνική ξανά πάνω από τα 2,15 ευρώ και τις συναλλαγές στα 15,9-16,0 εκατ. ευρώ φαίνεται πως το στοίχημα των ψυχραιμότερων για την αποκατάσταση των ισορροπιών κερδίζεται.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v