Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε δοκιμασία οι στηρίξεις

Σε δοκιμασία οι πρώτες στηρίξεις για ΓΔ (820) και FTSE 20 (298-295 μον.) καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις κυρίως στις τράπεζες. Διαφοροποιούνται MIG, FFG αλλά και ΜΕΤΚΑ, ΤΙΤΑΝ.

Άλλη μία συνεδρίαση αναμονής και τακτικής ξεκίνησε, με τους δείκτες από χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Με δοκιμασία των πρώτων βραχυπρόθεσμων τεχνικών σημείων, διακριτικό «μάζεμα» μετοχών-σηματωρών στα χαμηλά της αρχής και σταδιακή προσπάθεια εξισορρόπησης.

Και σήμερα με μετριότερες συναλλαγές σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά κατά τι υψηλότερες από εχθές, τουλάχιστον για τα πρώτα 20-30 λεπτά της συνεδρίασης.

Έως τις 821,4 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έως τις 299 ο FTSE 20, με ουρά ρευστοποιήσεων κυρίως στις τράπεζες, αλλά σχεδόν παράλληλη προσπάθεια μόχλευσης άλλων μη τραπεζικών χαρτιών-αντίβαρων στην πίεση των τραπεζικών.

Ο τζίρος ξεπέρασε τα 8,5 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11:00, με το μεγαλύτερο μέρος του σε Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ αλλά και στις Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank.

Όπως και εχθές, οι κινήσεις των παικτών επικεντρώνονται εκ νέου σε μία ολιγομελή ομάδα μετοχών, γεγονός που αποτυπώνεται και στη μείωση των συναλλαγών-χτυπημάτων σε τίτλους εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στη μετοχή της CCH 3E, που σταδιακά αποκτά ανοδικό προβάδισμα, έχουν γίνει μεν λίγες συναλλαγές, ωστόσο γίνεται εμφανής η προσπάθεια να δοκιμαστούν και τα 17 ευρώ. Σχετικό διάγραμμα της μετοχής ανεβάζουμε στον Εκηβόλο θεωρώντας πως μη τραπεζικά χαρτιά αυξημένου βάρους και στάθμισης θα μπορούσαν να έχουν λόγο για όσο θα ταλαιπωρούνται τα τραπεζικά.

Έως τα 2,15 ευρώ διολίσθησε η μετοχή της Εθνικής, με μάλλον μέτριο τζίρο και χωρίς σημαντικά προβλήματα στην απορρόφηση της προσφοράς. Χαμηλότερα των 2,10 ευρώ θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ενδεχομένως τη βραχυπρόθεσμη τακτική μας.

Σε Alpha Bank και Eurobank αναζητώνται νέα τεχνικά σημεία και στηρίξεις μετά την τελευταία ανοδική αντίδρασή τους, που αποφέρει ακόμη απόδοση 19% για την πρώτη και 44% για τη δεύτερη σε διάστημα περίπου ενός μηνός.

Σχεδόν το 47% φθάνει η απόδοση της Πειραιώς το ίδιο διάστημα, με άξια αναφοράς την αυξημένη συναλλακτικότητα και σήμερα. Οι Μέτκα, MIG, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και FFG διαφοροποιούνται μέχρι τώρα από την πτωτική κίνηση του 20άρη, με τη Folli Follie Group να υποστηρίζεται και από την επίτευξη τελικά συμφωνίας και τις υπογραφές με τον ελβετικό όμιλο.

Μειωμένο ενδιαφέρον και στα μεσαία, μετά τη βραχύβια αντίδραση ισχυρών μετοχών της κατηγορίας και τη θεαματική ενίσχυση των συναλλαγών, και αρκετές από αυτές (ΓΕΚ Τέρνα, Intralot, Φουρλής, Σιδενόρ κ.ά.) «κάθονται» και πάλι στα προ δεκαημέρου μέτρια επίπεδα.

Από τεχνικής πλευράς, κυρίως στις τράπεζες φαίνεται πως υπάρχουν πωλήσεις (και λιγότερες αγορές διαδοχικά προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών), ενώ νευρικότητα και ρευστοποιήσεις σημειώνονται και σε άλλους τίτλους (λ.χ. ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), που πιθανότατα θα δοκιμάσουν εκ νέου τις 820 μονάδες για τον Γ.Δ. και τις 298 για τον FTSE 20. Και βλέπουμε εάν θα διευρυνθεί η διολίσθηση προς τις 295 μονάδες για τον δεύτερο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v