Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΧΑ αποτιμά την επίσκεψη Μέρκελ

Κλειδιά οι δεικτοβαρείς μετοχές των Coca Cola, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Σε ρυθμό αποτίμησης της επίσκεψης Μέρκελ το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η προσοχή είναι στραμμένη στις τράπεζες και στην ανακεφαλαιοποίηση των ομίλων.

Δεν ήρθε και δεν έφυγε με άδεια χέρια η Μέρκελ, σημειώνουν οι Financial Times, εκτιμώντας πως το στοίχημα Σαμαρά απέδωσε, αναθερμαίνοντας ακόμη και τις ελπίδες ότι Γερμανοί επενδυτές θα αρχίσουν να κοιτάζουν πιο ευνοϊκά την Ελλάδα.

Ο αγώνας ταχύτητας της κυβέρνησης συνεχίζεται κι η Έλενα Λάσκαρη αναφέρεται στα 89 αγκάθια και τις... ελληνικές αμαρτίες, τη στιγμή όπου η τρόικα (σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου) στέλνει τελεσίγραφο στην Αθήνα για την ολοκλήρωση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης το αργότερο εντός 30 ημερών.

Το τελευταίο εξηγεί αρκετά τη σπουδή που επέδειξαν το εγχώριο σύστημα κι οι ΕΤΕ - Eurobank για την επίσπευση της συμφωνίας των δύο πλευρών. Επίσης "Τραπεζικά mega deals: καλή εξέλιξη ή όχι;" αναλύονται σε σχετικό θέμα του euro2day τη στιγμή που το Χ.Α. εύλογα διατηρεί δυνάμεις, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 825-830 μονάδων, τον 20άρη οριακά πάνω από τις 300, με τις τράπεζες σε εμφανή αναμονή και το βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται (και πάλι εχθές) σε μετοχές-σηματωρούς.

Στα 2,19 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 1,89 της Alpha Bank, στο 1,20 ευρώ της Eurobank και στο 0,492 της Πειραιώς. Αναφερόμαστε στις τέσσερεις αποκαλούμενες συστημικές τράπεζες πάντα με βάση τη χρηματιστηριακή αξία (για να μην παρεξηγούμεθα...), με την ΕΤΕ και την Alpha Bank να παραμένουν πάνω από τον πήχη του 1 δισ. ευρώ.

Η παράμετρος της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί άμεσα εν μέσω εντατικών προσπαθειών της κυβέρνησης να κλείσει όσα περισσότερα ανοιχτά μέτωπα είναι εφικτό στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Το ότι το Χ.Α. δεν πήρε... γερμανική βοήθεια εχθές, όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, δεν φαίνεται να λειτουργεί ανασταλτικά για την πλειονότητα των παικτών, εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, τραπεζικών θυγατρικών - πόλων και ομάδας επιχειρηματιών.

Ούτως ή άλλως, το ζητούμενο για τους περισσότερους εξ αυτών ήταν η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (σε αυτήν τη φάση της αγοράς), η προσπάθεια δημιουργίας σημείων αναφοράς σε επίπεδα λίγο ψηλότερα από τα προηγούμενα και η αύξηση του τζίρου.

Σε γενικές γραμμές, η αποτίμηση του 2-3ημέρου κρίνεται ικανοποιητική. Μένει να φανεί εάν η αγορά -λόγω των τραπεζών- θα επιχειρηθεί να διαμορφώσει σύντομα τάση, με τις τεχνικές περιοχές να λειτουργούν μέχρι τώρα υπέρ των αγοραστών.

Έλεγχος λοιπόν στα πρώτα 15-30 λεπτά της συνεδρίασης της κατάστασης στον τραπεζικό κλάδο και εστίαση στις δεικτοβαρείς μετοχές που επιστρατεύθηκαν εχθές (CCH 3E, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ) για να κρατήσουν τον FTSE 20 πάνω από τις 298-302 μονάδες σε κλείσιμο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v