Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια κίνηση πέριξ των 830 μονάδων

Η Σοφοκλέους επιμένει ανοδικά εν μέσω δυσχερειών αλλά και προσδοκιών. Κρατά τις 302 μονάδες ο FTSE-20 με υπεραπόδοση των Εθνικής, 3E, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Πτώση για Κύπρου, ΔΕΗ, Τιτάν. Περιορισμένος ο τζίρος.

Μέτριων συναλλαγών η ήπιων τόνων διατήρηση του Χ.Α. στην περιοχή των 835 μονάδων. Αισθητά μειωμένος ο τζίρος, λιγότερα από 31 εκατ. ευρώ στις 13.30, από τα οποία 6,4 εκατ. στην Εθνική, 3,8 εκατ. στον ΟΠΑΠ, 3,6 εκατ. στην Πειραιώς, 2,8 εκατ. στον ΟΤΕ και από περίπου 2,2-2,4 εκατ. ευρώ σε Alpha Bank, Κύπρου και Eurobank.

Μια συνεδρίαση που παραπέμπει στην προ 10 ημερών εικόνα, με το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών να περιορίζεται σε 8 το πολύ 10 μετοχές.

Για συγκέντρωση δυνάμεων κάνουν λόγο χρηματιστηριακοί παράγοντες, καθώς αυτό που προέχει άμεσα είναι η επιβεβαίωση των στηρίξεων και στη συνέχεια η περαιτέρω κίνηση, ανάλογα πάντα με τις εξελίξεις που θα προκύψουν.

Στις 830-835 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 305 μονάδες ο FTSE-20, με την Εθνική στα 2,25 ευρώ, την Alpha Bank στο 1,94 ευρώ, τη Eurobank στο 1,23 ευρώ, την Πειραιώς στο 0,51 ευρώ, με υψηλούς τζίρους.

Απώλειες για τις μετοχές των κυπριακών τραπεζών, με αφορμή και την υποβάθμιση της οικονομίας της Μεγαλονήσου από τη Moody’s κατά τρεις βαθμίδες.

Με την Άνγκελα Μέρκελ να έχει προσγειωθεί από τις 13.30 στο Ελευθέριος Βενιζέλος, το όποιο βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε όσα θα πει η καγκελάριος μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το Χ.Α. επιχειρεί να ισορροπήσει εν μέσω των καταλυτικών γεγονότων σε πολιτικό επίπεδο, τη διχογνωμία των ξένων, των δανειστών, αλλά και το εμφανώς αυξανόμενο ενδιαφέρον ορισμένων ξένων.

Κράξιμο από τους Νew Υork Τimes για τη «λίστα Λαγκάρντ», όπου η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει πως αυτή η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε πολιτική κρίση που σείει τα θεμέλια της κυβέρνησης συνεργασίας. Οι ΝΥΤ είναι σε αναζήτηση του πολιτικού μορφώματος που θα προκύψει μετά από αυτό το σκάνδαλο.

Σύμφωνα με άλλη αμερικανική εφημερίδα, τη Wall Street Journal, οι πιστωτές της Ελλάδας εξακολουθούν να μην τα βρίσκουν σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης χρέους της χώρας. Η WSJ απηχεί σε μεγάλο βαθμό τις αιτιάσεις του ΔΝΤ για την ανάγκη μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Προοπτική στην οποία αντιτίθενται η ΕΚΤ και το Βερολίνο.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι Financial Times εντοπίζουν «ατρόμητα» hedge funds που επιστρέφουν στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ο επικεφαλής επενδύσεων της αγγλικής Aviva Investors και ο οικονομικός αναλυτής της Exotix καταθέτουν τις αιρετικές, αλλά ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις κι απόψεις τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v