Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: "Προσεκτική" αντίδραση με τράπεζες, ΟΠΑΠ

Κίνηση πάνω από τις 830 μονάδες φέρνει η επιβεβαίωση των στηρίξεων του Γ.Δ. Στους αγοραστές το μικρό προβάδισμα για Εθνική (2,7%), 3Ε (2,2%), ΟΠΑΠ, Πειραιώς, MIG. Απώλειες για Κύπρου, Τιτάν, Jumbo. Μέτριος ο τζίρος.

Με προσεκτικές και επιλεκτικές κινήσεις ξεκίνησε και συνεχίζεται η συνεδρίαση. Με ήπιες διακυμάνσεις των βασικών δεικτών και μετοχών, αισθητή μείωση των συναλλαγών και διάχυτη την αίσθηση της αναμονής ή αδημονίας κατ’ άλλους.

Με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο, ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε προς τις 820 μονάδες κι ο FTSE-20 προς τις 300, αλλά με τον τζίρο να κινείται λίγο μετά τις 12.00 στα 23,5 εκατ. ευρώ.

Σημαντική υποχώρηση του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος για τις μετοχές κυρίως της Eurobank αλλά και της Εθνικής, καθώς οι δύο τίτλοι δοκιμάζουν τις πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τους. Στο 1,90 ευρώ φαίνεται πως επιχειρείται να δημιουργηθεί βάση για τη μετοχή της Alpha Bank, που όμως δικαιολογεί διόρθωση έως το 1,60-1,65 ευρώ.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως μετά τα πρώτα 30΄-35΄της συνεδρίασης μόλις 3-4 μετοχές του 20άρη ενισχύονταν. Η μετοχή του ΟΠΑΠ έως τα 4,42 ευρώ, της Βιοχάλκο έως τα 3,48, της CCH 3E έως τα 16,10 ευρώ.

Εύλογη η συγκρατημένη στάση των παικτών -ειδικότερα των βραχυπρόθεσμων-, καθώς η Αθήνα επιδίδεται σε αγώνα δρόμου στη... σκιά της Μέρκελ και με το ΔΝΤ να δημοσιοποιεί τις ζοφερές προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία.

Ενισχύεται έτσι η εκτίμηση για οξυνόμενη αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ-ΕΚΤ/Βερολίνου, των συμφερόντων που προέρχονται και εξυπηρετούνται από τους σχεδιασμούς των δύο πόλων.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr διαβάζουμε: «Ζοφερές είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Οι εκτιμήσεις μάλιστα για το χρέος φέτος είναι υψηλότερες απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί στην έκθεση του Μαρτίου. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα θα εμφανίσει ύφεση 6% φέτος και 4% το 2013 και ανάπτυξη 3,5% το 2017, ενώ το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 7,5% φέτος και στο 4,7% το 2013. Το έλλειμμα θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται στο 3,4% το 2014 και θα υποχωρήσει στο 1,4% του ΑΕΠ το 2017».

Εν μέσω αυτού του ιδιότυπου κλίματος, το Χ.Α. επιχειρείται να ισορροπήσει, να βρει τα πατήματά του (που λένε), με τους πωλητές-αγοραστές σε αγαστή συμφωνία.

Σταδιακά, μετά τις 10.55-11.00 ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς και σε μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, MIG, Πειραιώς, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ενώ και στην Εθνική έγιναν αρκετές πράξεις στην περιοχή των 2,23 ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτών η επανάκαμψη του Γ.Δ. πάνω από τις 830 μονάδες (1,5%) και του 20άρη προς τις 307 μονάδες (1,3%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v