Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εντείνεται το παιχνίδι...προεξόφλησης

Εντατικά μαθήματα... γερμανικών στο ΧΑ, που επιχειρεί να προεξοφλήσει μία διέξοδο στο «ελληνικό εγχείρημα». Ενδιαφέρον σε τράπεζες και «συστημικές μετοχές». Άρση αναστολής και κέρδη σχεδόν 10% για ΕΤΕ-Εurobank.

Εβδομάδα... λύτρωσης, όπως ευελπιστούν στο Μαξίμου, ή των... Παθών, εάν κρίνουμε από τους υψηλούς τόνους της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων.

Πέντε λόγοι, σύμφωνα με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου, φέρνουν την Άγκελα Μέρκελ αύριο στην Αθήνα. Για έξι ώρες, που στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο θα φανούν... αιωνιότητα.

Στη στροφή της καγκελαρίου για λύσεις πακέτο αναφέρεται η Αγγελική - το ρεπορτάζ της οποίας είναι εδώ και καιρό χρησιμότατος οδηγός για τη χρηματιστηριακή μας προσέγγιση. Στο ίδιο θέμα εκτιμάται ο ρόλος που έπαιξε το γερμανικό επιχειρηματικό λόμπι. Το μήνυμα στον Σαμαρά και ο ρόλος Τσίπρα. Τι θα δώσουμε για να πάρουμε δόση και επιμήκυνση. To παρασκήνιο και το eurogroup.

Σε αυτόν τον γύρο της αγοράς δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι τράπεζες, ο κλάδος-σηματωρός και απαραίτητο εργαλείο για την ενίσχυση σε δεύτερο χρόνο της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Για καμπανάκι για δεύτερο γύρο αναδιάρθρωσης κάνει λόγο η Αναστασία Παπαϊωάννου, με τον κλάδο να δίνει τα ρέστα του την Παρασκευή σε ένα παιχνίδι-ποντάρισμα προεξόφλησης, με αρκετή «εσωτερική» πληροφόρηση.

Το ότι ο τραπεζικός δείκτης προσέγγισε τον στόχο των 340 μονάδων είναι ενδεικτικό της σπουδής που έδειξαν πολλά «ισχυρά χέρια» με αφορμή τη συμφωνία Εθνικής - Eurobank αλλά και με τη διακριτική στήριξη ξένων δυνάμεων.

Η έκθεση λ.χ. της Nomura και δηλώσεις κυρίως Γερμανών αναλυτών και παραγόντων συνέβαλαν σε ικανό βαθμό στην αναστροφή του κλίματος και στην περαιτέρω ενεργοποίηση παικτών κι επενδυτικών σχημάτων.

Οι συναλλαγές στα 88,9 εκατ. ευρώ κρίνονται ικανοποιητικές (τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ υπολογιζόταν πως χρειάζεται μία τέτοια κίνηση), ο Γενικός Δείκτης στις 830 μονάδες, ο FTSE 20 στις 304 και ο FtMid με άνοδο 6,98% στις 972,8 μονάδες. Δείκτης-ιχνηλάτης ο παλιός 40άρης έδωσε από τα μέσα της εβδομάδας και πριν ξεκαθαρίσει η στάση του Βερολίνου ή γίνει γνωστή η επίσπευση των εξελίξεων από το μέτωπο ΕΤΕ- Eurobank τάση και πρόγευση όσων ακολούθησαν.

Συνεδρίαση προσδοκιών η σημερινή, βρίθει ευκαιριών αλλά και παγίδων εγκλωβισμού στην περίπτωση όπου ορισμένοι βιαστούν να «τρέξουν» την αγορά πέρα από τις δυνάμεις της. Εύλογα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τράπεζες και κυρίως την Εθνική (στα 2,09) και στη Eurobank (στο 1,17 ευρώ) αλλά και στις άλλες δύο αποκαλούμενες συστημικές Alpha Bank και Πειραιώς, που έχουν δυνάμεις.

Θα επιμείνουμε και σήμερα κατ' αρχάς στην επιβεβαίωση βραχυπρόθεσμων στηρίξεων αλλά και στη συνέχιση της διάχυσης του ενδιαφέροντος σε επιλεγμένα χαρτιά του μεσαίου χώρου και των χαμηλότερων κατηγοριών. Αυτό που χρειάζεται η αγορά σε αυτήν την προσπάθειά της είναι η συμμετοχή περισσότερων δυνάμεων κι επενδυτικών σχημάτων αλλά και η ενίσχυση της αίσθησης πως το «ελληνικό εγχείρημα» μπορεί να ευοδωθεί.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v