Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα φώτα στη "μικρομεσαία" κεφαλαιοποίηση

Στην περιοχή των 785 μονάδων διατηρείται το ΧΑ με μέτριες συναλλαγές. Ενδιαφέρουσα η αντίδραση του FT 40 Mid προς τις 900 μονάδες. Υπεραποδίδουν MIG, Κύπρου, Alpha, ΤΕΝΕΡΓ, Fourlis και Frigoglass.

Με μέτριες συναλλαγές συνεχίζεται η συνεδρίαση. Με τους βασικούς δείκτες και μετοχές πολύ κοντά στην περιοχή σημαντικών αντιστάσεων και με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να επικεντρώνονται στη δεύτερη ταχύτητα του FTSE-20 και σε επιλεγμένα χαρτιά του FT Mid.

Λίγο πριν από τις 14.00 η αξία των συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει τα 18,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία 2,6 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ, 2,1 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank και περίπου 1,9 εκατ. ευρώ στην Εθνική.

Οι δε δείκτες κυμαίνονταν στις 784 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (με υψηλό ημέρας στις 789,63 μονάδες) κι ο FTSE-20 στις 284,37 (υψηλό 287,21 μονάδες).

Όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παλιός 40άρης, καθώς νωρίτερα υπερέβη και την αντίσταση των 900 μονάδων. Συγκεκριμένα, περίπου στις 11.15 ο FT Mid αντέδρασε έως τις 905,03 μονάδες, εξέλιξη που χρήζει περισσότερης προσοχής.

Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνουν ορισμένοι αναλυτές και παίκτες, ο δείκτης προηγείται των εξελίξεων, λειτουργεί σαν… ιχνηλάτης της αγοράς, σαν προπομπός των επερχόμενων.

Ούτως ή άλλως, η ανοδική διάσπαση των 870 μονάδων καθιστά επιτακτική την ενεργότερη παρακολούθηση του δείκτη εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Θα πρέπει δε να συνεκτιμηθούν οι θεαματικά αυξημένες συναλλαγές σε καλούμενα «συστημικά χαρτιά» και μετοχές αυξημένης βαρύτητας.

Για τις περισσότερες από τις μετοχές αυτής της κατηγορίας είναι εμφανής η προσπάθεια διαμόρφωσης σχηματισμού αναστροφής ή ακόμη η υπέρβαση των τοπικών κορυφών 52 εβδομάδων.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης της eZMarket, επιταχύνεται η διαδικασία δημιουργίας πυθμένων. Θα εστιάσουμε λίγο περισσότερο στον FT 40 Mid, καθώς αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται και σήμερα σε ΓΕΚ Τέρνα - Τέρνα Ενεργειακή, σε Intralot, Fourlis, Intrakat, ΕΧΑΕ, Υγεία, Frigoglass αλλά και σε μετοχές της δεύτερης ταχύτητας (Παρνασσός, Dionic κ.ά.).

Την ίδια ώρα στον FTSE-20 η μεν Alpha Bank ενισχύεται έως 2,5% στο 1,78 ευρώ, η Εθνική στο 1,98 ευρώ, η Eurobank σταθερή στο 1,08 ευρώ και η Πειραιώς λίγο υψηλότερα στο 0,408 ευρώ. Υπεραποδίδουν δε η MIG (9,65%), η Κύπρου (4,27%) κι η Βιοχάλκο (3,07%).

Με το βλέμμα στραμμένο στο κρίσιμο eurogroup της Δευτέρας, κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες αναλώνονται σε κινήσεις τακτικής και σε στοχευμένες αγορές περισσότερο σε τίτλους της λεγόμενης «δεύτερης ταχύτητας» του Χ.Α.



Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v